Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fiolcia84

termin czerwiec 2011

Polecane posty

ewcia_82 mama z de - ma juz corke :D panna z de - pierwsze dziecko ktore w lonie rosnie :D:D taka roznica ;) a przeziernosc karkowa jest podstawowym badaniem w de? termin nastepny mam na 6 grudnia to bedzie prawie 14 tc :) napewno sobie zafunduje 4d :D

Gość mała mika
Martolinka 89 no to mnie nastraszyłaś teraz bo ja mam przypisane 5 mg kwasu foliowego...dlaczego taka różnica?

mała mika-od poczatku ciazy brałam 0,4 mg. po tym jak wyladowalam w szpitalu lekarz kazal zwiekszyc dawke-moze przez to ze w kolko wymiotowalam? nie mam pojecia. stwierdzil ze w 1 trymestrze powinno sie brac 15mg-powiedzial to ordynator szpitala polozniczego wiec ufam mu :)

Gość mała mika
Kwas foliowy w profilaktycznej dawce 0,4 mg - podawany kobietom przed poczęciem i w I trymestrze ciąży, zapobiega powstawaniu wad wrodzonych cewy nerwowej u ich potomstwa. to może jak ja się dobrze czuję to mi wystarczy te 0,4mg...

kwas foliowy pomaga również w zagnieżdżaniu zarodka. Dziewczyny nie panikujcie bo 0,4 jest ok a więcej nie zaszkodzi:) Ja czuję się znacznie lepiej tzn bóle kości i mięśni przeszło zostało tylko gardło ale też mniej, więc myślę że będzie ok. mam nas=dzieje że bachorkowi nie zaszkodziło. Niby dziś 11 tc więc teoretycznie bezpieczniej ale i tak się boję Dzisiaj mam dzień lenistwa. Tylko do lekarza muszę pójść i po drodze zakupki zrobić na obiad. ewcia ale się uśmiałam. Swego czasu mieszkałam w Niemczech a teraz mamę tam odwiedzam i fakt kapusty brak i ogóreczków ale moja mam gotuje po niemiecku (mój ojczym jest Niemcem) więc jej to nie przeszkadza

witam:) ja dzis zaczelam 10tc i od wczoraj nie mam mdlosci. zostaly mi tylko nabrzmiale piersi:) jezeli chodzi o kwas foliowy to ja biore 0,4. kolejna wizyta 29listopada i tez zawsze tydzien przed kazda wizyta strasznie sie stresuje ale bedzie dobrze dziewczyny:) musi byc dobrze. pozdrawiam:)

Hej, Ja też biorę więcej kwasu foliowego - tak zalecił lekarz - biorę folik i pregnaplus i tak ma być jeszcze 1-2 tyg, czyli do końca 3 miesiąca, a później będziemy zmieniać, ale jeszcze nie wiem, na co. A dziś mam wolne :) Mam zamiar trochę ogarnąć w domu i przez resztę dnia się lenić ;)

hej Inka- mamy ten sam termin i wczoraj przed zasnieciem dopadly mnie watpliwosci, bo nie mdli mnie juz wcale i sie zastanawialam czy aby na pewno wszystko ok. ale widze ze u Ciebie tak samo, wiec jestem spokojniejsza :) panna z de- robia ta przeziernosc przy tym 1 wpisywanym do mutterpassu usg. z tym 3d czy 4d to chyba za wczesnie, bo dziecko jeszcze nie wyglada tak jak sobie wyobrazamy. najcesciej zaleca sie 3d ok 20 tygodnia ciazy, wtedy ladnie widac dziecko i jest odpowiedniego rozmiaru do tego usg. Palusia- nie lubie niemieckiej kuchni, dla mnie jest byle jaka i mam wrazenie ze oni najchetniej by wszystko do jednego gara wrzucili i gotowe :) na szczescie niewiele tu knajp typowo niemieckich :P ja lubie tureckie jedzenie, bylam na obiado-kolacji u Arabow i powiem ze bylam pod wrazeniem. dbaj o siebie i szybko wracaj do zdrowia.

hej... ja od wczoraj wieczora czuje sie byle jak. Mdli mnie jak nigdy dotad, nie potrafie patrzec na mieso, brrrr. Na szczescie juz tydzien pracy za mna i dzisiaj zalegam w domku, troche tu ogarne i w miare mozliwosci ugotuje :) Co do polskiego jedzenia to kiedys bylo tu nie do zdobycia, teraz polskich sklepikow od groma, nawet w Tesco mozna kupic polski chleb, ser, wedline, jogurty itp. Na swieta tradycyjnie sa zapisy na karpia :) Dziewczyny z De wybieracie sie na Boze Narodzenie do Polski?

ja zostaje w Niemczech, przajezdza do mnie rodzinka z Polski. moze gdyby w tym roku te swieta lepiej wypadaly to bysmy pojechali, ale tak to za krotko by sie rozpedzac :P

Ewcia - dzieki za cierpliwosc i za odp na moje coraz to glupsze pytania :D:D dziewczyny co do kwasu foliowego to ja biore 5mg nawet na ulotce pisze by nie brac wiecej niz 5 mg w ciazy no ale widze niektore biora 15 , jesli macie zalecenie takie od lekarza to napewno nic sie nie stanie :) ostatnie czasy bardzo bardzo duzo mandarynek jadlam , wiec wit.C mam zapotrzebowanie na kolejne 10 lat :D:D od dzis mam gruszke do jedzenia :) bo mandarynek sie nie tkne

Tak jest, że jak ma się na coś smaka, to później się na to patrzeć nie może... Ja w zeszłym tygodniu odkryłam na nowo pomarańcze i mandarynki - mmmm, pycha ;)

panna z de- eee wcale nie glupie, rozumiem Cie doskonale, poza tym kto pyta nie bladzi :D u mnie mandarynki i pomarancze to nr 1 od poczatku. no wczoraj wybrzedziala je kiszona kapusta, ale dzis juz na nia nie mam ochoty, ale za to zrobie ogorkowej, a co :) a w ogole to chodzi za mna szczawiowa z jajkiem :P co do kwasu foliowego- ja biore Famibion (to to samo co polski Feminatal), w porzedniej ciazy bralam caly czas i wszystko bylo ok, wyniki wzorowe. no nic, lece bo moj lobuziak zamieni zaraz dom w gruzowisko :)

ja to nie mam zadnych smakow :) zobaczymy pozniej smieje sie z tego ze dziecko bio ekologiczne jest :D bo nie jem slodyczy wogole nie mam ochoty na nie :D zadnych chipsow , raz zjadlam kawalek pizzy to nie smakowalo mi , tylko owoce przerozne :) normalne obiadki a moze dziecie bedzie dbalo o linie mamy :D:D wiecie co dziewczyny jak od wczoraj mam zdjecie usg to zeswirowalam :P:D

hej :) ja tez biore kwas foliowy w postaci 15mg i do tego ethyrox 50 mg ze względu na usunięcie części tarczycy, wiadomo w czasie ciąży hormony są bardzo ważne.. także dziewczyny nie panikujcie co do lekarstw czy witamin, stała kontrola lekarza i już, pytajcie swoich lekarzy o takie rzeczy. ja też panikowałam bo byłam zaraz po operacji gdy dowiedziałam się że zaszłam w ciążę i wkręcałam sobie różne rzeczy a tym czasem wyniki książkowe, po usunięciu guzów tarczycy zawsze ma się niedoczynność pooperacyjną co może prowadzić do poronienia, a ja tym czasem wszystkie wyniki mialam w normie. nie ma co się zamartwiać na zapas, bo stres w czasie ciąży nie jest mile widziany... więc pozytywne nastawienie! pozdrawiam :*

dopisze sie do Waszej tabelki:) ::::NIK::::::::::::::::WIEK::/TE RMIN PORODU ::::MIEJSCOWOŚĆ martolinka89..........21............ 1.06.........Gliwice palusia81...............29.............3/5.06.........k.S zczecina jonana..................25.............3.06........k.Leż ajska Asia_Malina............28.............6.06.........Skawin a/k.Krakowa trixi25..................25.............8.06. ziolka79................31............11.06.........Jastr zebie/Londyn kasiunia................27............12.06.........Biał ystok Olczak..................24...........ok.13.06.........Rud a Śląska panna_z_de ...........24.........ok.13.06..........Niemcy aśka2010...............31............13.06............ma zowieckie MamusiaAgusia........28.............16.06. inka linka...............22..............16.06..........opolskie ewcia_82...............28.............16.06..........Niem cy stell.....................27..............16.06.......... .Polkowice 82 czarna..............28............17.06..........świętokrz yskie Anaid....................29............17-22.06. Maglip...................21............20.06..........Woc ławek mama z de..............24............22.06..........Niemcy Frankfurt s-t-o-k-r-o-t-k-a.......24............22.06. maja272.................27............26.06. Aguś85...................25............27.06......k .Kielc Agnik83..................27............03.06..........Elb ląg Jado......................33............03.06..........Zi elona Góra neciaa....................21...........24.06.........warm ińsko-m azurskie

Byłam u lekarza dostałam zwolnienie do końca następnego tygodnia, więc odpoczywam. Jest lepiej antybiotyku nie muszę brać,dziś zrobię miksturę z czosnku miodu cytryny i będziemy z Olem pić. Synek został w domu do przedszkola nie chciał iść, też mi zaczął smarkać a mamy szczepienie w czwartek i musi być zdrowy, bo to już 3 termin i w tym roku więcej nie zrobią. Ja biorę tylko folik ale teraz jak pójdę do lekarza to niech mi coś poleci choćby ze względu na chorowanie. Skończę folik i może coś z DHA kupię.. Jak byłam w ciąży to był tylko zwykły prenaten i materna (teraz centrum materna). Teraz jest bardzo duży wybórwitamin Macie jakieś zwierza? Ja mam suczkę i ona non stop leży koło mnie pzy brzuchu. Podobno psy czują że będzie nowe ,,szczenię" w stadzie. Jak tylko usiądę Siśka już mnie napastuje. Pisałyście o smaczkach to ja jakoś nie mam specjalnie, a głodna jestem do obiadu a później już kolacji nie jem przeważnie. Jem wszystko jak wcześniej no może na słodycze nie mam ochoty (a przed@ zawsze) czasem ciacho zjem jak teściowa zrobi lub sama coś upiekę. Dziś skusiłam się na Rogala Marcinkowskiego, Mam pod domem Piotra i Pawła i tak zawsze w listopadzie można kupić, Słodkie jak cholera ale smaczne na spółę z synkiem zjadłam ( no na trzy bo psiczka dostała kawałek)

palusia81 - życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia! Z naturalnych metod polecam na noc gorące mleko z masłem i z czosnkiem, tylko po tym to nie powinno sie wstawać, bo rozgrzewa. A do tego inhalacje, tylko nie wiem, czy w ciąży można? Jak można to kup sobie zioła w aptece specjalne, zalej wodą, podgotuj i wdychaj - max 2 dni i jest sie zdrowym - przetestowałam na sobie :) Ja mam psa - wydaje mi się, ze on czuje, że coś się dzieje... Nigdy tak się do mnie nie przytulał, jak teraz... I w dodatku lubi kłaść się w okolicy mojego brzuszka :) He he, biedak nie domyśla się, że to konkurencja mu rośnie.... ;)

aska no właśnie moja psica to tak przlepa śpi w łóżku taki kanapowiec ciekawa jestem czy zazdrosna nie będzie. Wprawdzie mamy dziecko ale mój syn do przytulaków nie należy a taki maluch to non stop wisi na cycku

Mój pies jest samodzielny i nie lubił nigdy się przytulać, ale jak się zdarzy, że jakieś dziecko biorę na kolana, to on jeszcze szybciej na nich siedzi... Zobaczymy, jakoś będzie musiał się z nowa sytuacją pogodzić, najwyżej jemu sprawie kolegę na czterech łapkach, to nim będzie się zajmował ;)

dziewczyny a ja w dalszym ciagu snuje sie w pizamie i szlafroku po domu... rano tylko tosty z dzemem, a teraz robie sobie puree z ziemniakow. Masakra jakas. palusia, aska- jesli chodzi o czworonogi to na 100% wiedza co sie swieci. jestem straszna "psiara", ale niestety tutaj nie mozemy sobie pozwolic na psiaka, bo bylby sam caly dzien bardzo nieszczesliwy. Moja szefowa ma 2 labradory, ktorymi sie od czasu do czasu opiekujemy pod jej nieobecnosc i ostatnio dziwnie byly zaciekawione moim brzuchem :)

jak ja kocham labradory :D :) uwielbiam tez sie snulam po domu w pizamie i szlafroku ale w koncu juz jestem ubrana :D i weekend a od pn do pracy :(:(

jak ja kocham labradory :D :) uwielbiam tez sie snulam po domu w pizamie i szlafroku ale w koncu juz jestem ubrana :D i weekend a od pn do pracy :(:(

Hej dziewczyny możecie sie śmiac ale ja dopiero wstaje z łóżka mąż ma dziś wolne i przeją stery a ja do tej pory drzemałam:) Wczoraj zjadłam 1,5kg mandarynek i dziś nie moge na nie patrzec :) Ewa też biore femibion. Święta w tym roku w Polsce niestety u teścia brrr... dwa tygodnie na Ślasku znacie jakieś sposoby na alergiczny wstręt do tego rejonu?? Dziewczyny ze Ślaska bez obrazy:)

Ja bardzo lubię psy, a że w domu mam sznaucera, to jestem w nim po uszy zakochana ;) Ze wzajemnością :) Co robicie dziś na obiad? Ja mam ochotę na coś innego, ale nie wiem, na co?...

mama z de - przypominam ci ze ty masz alergie na tesciow nie na slask :D:D:P pomysl o pysznym obiadku np modra kapusta etc.. PAMIETAJ alergia na tesciow masz :P :D:D ja kocham wszystkie psy ;) bardzoo , ja juz po obiedzie , mialam dzis paluszki rybne , kapustke i ziemniaki :) oczywiscie jak mam obiad to zjem troche a po 2 h mam glod i tak przygrzewam sobei kazdego dnia :)

Panna z De ok alergia na teścia i całą reszte nie wiem z kąd sie biorą tacy ludzie ... Dobra przeżyje do Silesi wyskocze tam mi ze dwa dni zejdzie :) My chcemy kupic na giełdzie labradora dla małej ale zobaczym jak to wyjdzie. a na obiad robie dziś zapiekanke ziemniaczną z mięsem mielonym i pieczarkami pycha zrobie dużo to jutro mi odpadnie robienie obiadu:) Macie pomysł na jakąś fajną krótką fryzurkę mam ochote na zmiane i wybieram sie do fryzjera:)

na krotkich fryzurach sie nie znam , bo nosze pol dlugie , zawsze je wycieniuje :) tez musze sie wybrac od fryzjera na podciecie grzywke zapuszczam w zimie jak jest wilgoc to taka bleee sie robi :) wiec tylko na lato na ja w 2 swieto jade na mazury :)