Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Znów w rekach Boga..

Zakochałam się w świadku jehowy a jestem katoliczka..

Polecane posty

Gość co do tej transfuzji to dziwi
mnie taka postawa, ale to juz twoja sprawa i tych swiadkow jehowy, odlam religijny teorie wyssane z palca ktore sa absurdalne, nie uznaja swiat no totalna zenada co jescze nie uznaja papieza i matki Boskiej! dla mnie to sekta, raz ich wposcilam zeby posluchac co maja do powiedzenia, jak dla mnie manipulacja w milym wydaniu bo oni tak maja sa mili do zzygania

Gość Znów w rękach Boga
Już zaczynają się podszywy nie jestem s... Nie jestem już młodziutka i głupiutka(19l), wszystko sobie przemyślałam.ŚJ to nie jest sekta, ich teorie nie są wyssane z palca. Oni wierzą tylko w to co jest napisane w PŚ . Przynajmniej tak mówił mi mój kolega który był kiedyś ŚJ.

Gość fhjnnfz
Są zwiazki mieszane mój brat jest Świadkiem Jehowy i dobrze znam ich organizacje więc nie piszcie bzdur jak nie macie o tym pojecia. Mam znajomego którego żona jest ŚJ i maja dwóch synów

Gość fhjnnfz
oj przepraszam..nie związki tylko małżeństwa:)

wlasnie udowodnilas ta wypowiedza ze jestes mlodzutka i glupiutka... sluchaj swojego sumienia nie co ci kolega sadzi ze tak powiem. wierza co jest napisane w PŚ katolik tez wierzy co jest napisane w pismie swietym, przemysl sobie ich teorie kochanai sama uznasz co jest lepsze i hymm normalne ...

Gość Znów w rękach Boga
Nie rozumiem skąd ta nagonka na ŚJ. Co w nich takiego złego widzisz? Lub co złego widzisz w tym, że przyjęła bym ich chrzest? Nikt mnie do Tego nie zmusza a ten mężczyzna którego kocham nic mi o tym nie wspomina więc nie czuje się przez nikogo zmuszana do czegokolwiek oni są naprawdę dobrymi ludźmi. W ich wierzę nie ma nic złego.

w takim razie powodzenia :)

Gość wujek dobra rada Yaro Kaczka
oprócz łażenia po chałupach, i truciu dupska Bibliami i Strażnicami, banda durni

Gość Znów w rękach Boga
Teraz mam metlik właśnie ze sobą piszemy. Odezwał się pierwszy, jest taki kultularny stwierdził że nie jestem mu obojętna chciałby się do mnie przytulić ale nie może.. Co mam robić? Tak bardzo za nim teraz tęsknię

Gość Spójrzcie ludzie
jak wasza religia " miłości " dzieli ludzi :O

Gość Znów w rękach Boga
Co mu napisać. Nie chce mu mieszać w życiu jeśli będziemy razem ludzie zaczna plotkować a on ma nieskazitelna opinię. Nie chce tego popsuć. Ale też go kocham i nie chce go tak popros tu zostawić. Przecież nie powiem mu że zmienię dla niego wyznanie bo boję się że zobaczy że bardzo mi zależy a to się wtedy pewnie też źle skończy jego rodzina może mu kazać zerwać ze mną kontakt. Boję się nie ma dobrego wyjścia z tej sytuacji

Gość bylam SJ..juz nie jestem
Niektorzy pisza tu takie glupoty ze szok.Po 1. SJ MOZE WZIASC ROZWOD jesli malzonek zneca sie psychicznie,fizycznie,albo zdradza. Po 2. ZADEN LEKARZ NIE PRZYJALBY TRANSFUZJI KRWII BO WIEDZA ZE TO NAJGORSZY SYF,sa bezpieczniejsze srodki krwiopochodne..i takich moga uzywac SJ. Po 3. SJ nie wspolzyja przed slubem,a po slubie sex z nimi jest taki sam jak z reszta ludzi na swiecie (no moze jedynie wystrzegaja sie anala i innych odbiegajacych od normalnosci). Po 4. Nikt nikim nie manipuluje poprzez przymilanie sie,lagodnosc. Po prostu trzeba pochlonac wiedze biblijna tak jak oni pochlaniaja,chodzic na zebrania,CHCIEC TEGO SAMEMU A NIE Z PRZYMUSU.Jesli w tym siedzisz,przejawiasz ogromna milosc do Jehowy,wierzysz w obietnice,chcesz zeby byl z ciebie dumny wiec emanujesz radosnym i lagodnym usposobieniem.Czlowiek ktory w tym siedzi PRAGNIE z calego serca dzielic sie tym szczesciem z innymi.Ale co niektorzy to odbieraja ich jako obludnych,lizusowatych manipulantow...a tak nie jest. Po 5.SJ MOGA PIC ALKOCHOL,ALE BEZ PRZEGIEC. Dla was dziwne jest nie uprawianie sexu przed slubem,u prawdziwego SJ to nie jest nie wiadomo jak wielki problem.Jesli kocha Boga,nie chce go zawiesc.Milosc jest tak duza ze na sama mysl o zlamaniu zasady moralnej sciska serce. Dla mnie moj 1 raz byl straszny.Chlopak na mnie naciskal,a ja w koncu uleglam i potem mialam wielkie wyrzuty.Nie mialam odwagi na zebrania chodzic.Czulam sie brudna i nielojalna wzgledem Boga.Potem juz samo sie wszystko posypalo. Watpie ze wroce do tej religii.Obecnie mam chory umysl. Przez te lata wypielegnowalam w sobie najgorsze odbiegajace od norm upodobania seksualne + zaburzenia osobowosci.Sadze ze juz nigdy sobie z tym nie poradze. Jestem swiadoma wyboru. Pozostalo mi czekac na wielki dzien sadu ostatecznego nad ziemia o ktorym mowa w Objawieniu.

Gość Dodatkowo nie ma takich
świadków jehowy jak jest pełno katolików.... znaczy wierzących niepraktykujących :P Bo jehowi takich wyrzucają ze swojej wspólnoty. Więc na pewno jest zaangażowany. ps. przyniósł ci już strażnicę? ;)

Gość nie chce mi sie teraz logowac
Czy Twoje imię zaczyna się na M ? :)

Gość Młodzitka jesteś dziewczyna
i pamiętaj, miłość w tym wieku to często zauroczenie. Myślę, że sama jeszcze nie wiesz co jest dla Ciebie ważne, a co ważniejsze. Jesteś gotowa zostawić wszystko dla niego, zmienić wiarę i siebie, ale czy on zrobiłby coś takiego dla Ciebie?

Gość Znów w rękach Boga
Niewiem czy on by zrobił dla mnie to co ja jestem gotowa zrobić i poświęcić dla niego, ale tak już mam, że gdy się zakocham oddaje całą siebie i niech się dzieje co chce.Nie moje imię nie rozpoczyna się na literę M. Aa i nie przyniósł mi jeszcze strażnicy :P kocham Go i boję się siebie, tego co mogę dla niego zrobić

Od kiedy seks analny to zachowanie odbiegające od normalności?

Gość Tropicielus
Jeśli autorka powróci... 1. Świadkowie mają w nauce swego wyznania zakaz seksu przedmałżeńskiego (tak jak w katolicyzmie) 2. Nie biorą ślubu w obrządkach innych religii - katolik nie będzie mógł wziąć ślubu w kościele z śJ gdyż śJ się nie zgodzi. 3. ŚJ twierdzą, że nie przyjmują transfuzji krwi choć w rzeczywistości zgadzają się jeżeli tą krew się rozfrakcjonuje (podzieli!!) 4. Nie obchodzą śJ świąt i żadnych uroczystości, chyba, że po kryjomu i jak nie ma innych świadków... 5. Wiara w Boga śJ i Kk to dwa różne światy. Dla śJ wiara katolika to służenie szatanowi. 6. ŚJ i KK nie mogą zdradzać tak samo to wynika u nich z wiary ;-) 7. Nie ma żadnych zakazów co do uniesien seksualnych - to wymysł. 8. ŚJ twierdzą, że opierają się tylko na Biblii, ale... muszą sie suchać co wykłąda ich nauczyciel religijny czyli grupa ludzi o nazwie Niewolni Wierny i Roztropny - za odstępstwa od niego zostaje się wywalonym. 9. ŚJ może wziac rozwód tylko i wyłącznie kiedy dojdzie do zdrady. 10.

Witam wszystkich.. Otóż mam prawie 17 lat i jestem katoliczką. Zakochałam się w chłopaku, który jest ŚJ . Jestem strasznie zagubiona.. nie wiem już co robić. Wyznał mi, że coś do mnie czuje, ale jestem ,,Jego obrazą przeciw Bogu". Nie wiem już co o tym myśleć, wiem że On również jest zagubiony.. ale najgorsze jest to, że czuje, że go trace ;( Spotyka się ze swoim ,, bractwem".. Jest dla mnie taki chłodny.. Nawet nie potrafi spojrzeć mi prosto w oczy.. W dodatku Jego rodzina jest przeciwko mnie.. może oprócz Jego taty, ale On z nim nie ma dużego kontaktu.. Ten chłopak kocha i jest najbardziej związany ze swoją babcią, która też jest SJ i robi mu pranie z mózgu.. kazała mu kiedyś przysiąść, że jak się zwiąże z dziewczyną to tylko z ,,ich grona" . Jego mama specjalnie na ferie wysłała go w góry.. I kiedy tam był pisał mi jak za mna tęskni i że chciałby się ze mną spotkać i wgl. A jak wrócił ( a było to w środe) to już w ogóle o tym nie wspominał .. Jedyne co napisał to to , ze dziś spotyka się z nimi a ja i on zobaczymy sie w poniedziałek, w szkole. I co ja mam o ty mysleć ?;( Jestem załamana .. Wiem, że jesteśmy młodzi i może to nie jest miłość tylko zauroczenie, ale mi na prawde na Nim bardzo zależy a czuje, że Go trace ;(( POMOCY !

Gość bzzzzzzzzz
ja mam kumpla który ożenił sie z jehową, mają 2 dzieci które nie są ochrzczone, wszystkie święta u niego odpadają ponieważ żona nie obchodzi świąt , w komuniach i ślubach kościelnych uczestniczą tylko do kościoła nie wchodzą , ale ogólnie babka spoko, jakby była potrzebna transfuzja to ok, po domach nie chodzi, jest zagubiona bo rodzina męża jej nie akceptuje i jej rodzina jego nie akceptuje i przez to sie kłucą bo rodziny sie wtrącają do ich życia , szkoda mi ich

Gość bzzzzzzzzz
bądź jego koleżanką , zbliż sie do niego poznaj ich obyczaje a potem wszystko sobie przemyśl

Ja wiele o tym czytałam .. ale nie chce zmieniać religii . Chciałabym się do Niego zbliżyć, ale On jest taki zamknięty w sobie.. nie chce spotykać się ze mną sam na sam , to tak jakby się bał mnie ..;(

Gość ŚJ
'W rękach Boga' jak się sprawa rozwiązała?

Gość gość  gabare
Moja odpowiedz jest jedna : Nie w swiaiadkudku jehowy ale w Swiadku JEHOWY. Od kiedy imiona piszemy z malej litery. Przeciez Jehowa to imie Boga,ktory wszystko stworzyl.

Gość gość
Najlepiej zajrzyj na stronę jw.org Oficjalna strona Świadków Jehowy

Gość Czarnaakotkaa1
A więc sprawa rozstrzygnęła się tak: Zerwaliśmy ze sobą kontakt. Czasami wpadamy na siebie przypadkowo i normalnie rozmawiamy. Wcześniej pisał do mnie jeszcze pary razy bo chciał żebyśmy spróbowali ale to do niczego nie prowadziło. Teraz jestem szczęśliwie zakochana w starszym od siebie facecie, który na szczęście również jest katolikiem i traktuje mnie poważnie. Nie żałuję tamtej historii, wiele mnie ona nauczyła. Jak widać, ,,życie samo pisze scenariusz " :) Dla wszystkich zmagających się z tym problemem co ja kiedyś - Uważam, że związek ze ŚJ wymaga wielu wyrzeczeń, przede wszystkim odejścia od swojej religii, gdyż inaczej nie ma to sensu. Któraś ze stron musi odpuścić, a jak wszyscy wiedzą ŚJ nie są ku temu skłonni. Osobiście, cieszę się, że uwolniłam się od tego dylematu bo codziennie czułam tylko ból i niemoc, zmarnowałam zbyt wiele czasu na zamartwianie się zamiast po prostu żyć, bo życie jest piękne :)

Gość gość
Moja siostra jest świadkiem jehowy i związała sie z katolikiem (nie praktykującym) i jakoś w niczym jej to nie przeszkodziło. Jak się kochają i szanują swoje wyznania to co komu do tego

Świadki Jehowy to plastikowe krawaciarze są, próbujący wcisnąć ludziom brooklińskie bajery:o