Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Punktwidzenia159

CO myslicie o twierdzeniu takim

Polecane posty

Gość Punktwidzenia159

to jakie imiona nadaje rodzina świadczy o jej pochodzeniu? faktycznie tak jest że w rodzinach na poziomie nie znajdziemy: Brayanów, Rogerów czy Dżesik, za to znajdziemy je na wsiach i rodzinach o niskim statusie materialnym raczej..

Kompleksy każą ludziom ratować swoją dumę "hamerykańskimi" imionami:D. Ja gdybym mieszkała w Polsce to wybaczcie ale nie dałabym na imię córci Dżesika przez polskie litery czyli wógóle bym jej tak nie nazwała , teraz mieszkam zagranicą i uwierzcie mi że tu nie ma mody na typowo obce imiona , każdy funduje dziecko krajowe (no prawie każdy), a ja dam takie żeby ładnie brzmiało i w Polsce i tu na miejscu i żeby łatwo się wymawiało i w przedszkolu i w szkole czyli w naturalnym środowisku dziecka.

Gość znam 4 dzesiki
i faktycznie wszystkie pochodzą z nizin społecznych, ale nie mogę na tej podstawie formułować tezy, że to jakaś reguła.

Angielsko brzmiące imiona mają to do siebie że ładnie brzmią jednak wkomponowywanie w nie polskich liter jest nienaturalne i obce noi trochę śmieszne. Nie wiem czy sprawa tyczy się tylko i wyłącznie mieszkańców wsi i jak to mówicie nizin społecznych (na wsiach obecnie mieszkają również wykształceni ludzie na poziomie a i tacy co celowo migrują w naturę ). Problem polega raczej na jakimś krzywym postrzeganiu siebie i czerpaniu zbyt obficie z zachodnich wzorców co wcale nie jest jak tym ludziom się wydaje takie "na topie" , jest to poprostu dziwaczne. Imię ma ładnie brzmieć i komponować się w środowisko w którym żyjemy i nie razić tak że uszy odpadają. Mnie osobiście kiedyś podoało się żeńskie imię Vanessa a w Polsce Wanessa i nie ma tu błędu ale Dżesika czy Dżennifer to już przesada.

Gość takie imiona jak
Patryk, Dawid, Ardianek:) też dają tylko prostaki, nie wiem dlaczego tak:)

E tam, chyba nie do końca tak jest. Myślę, że to kwestia mody, wyróżnienia się (szkoda, że kosztem dzieciaka). Może i jest w tym jakieś podłoże komleksów rodziców, ale z drugiej strony niektórym mogą podobać się "zagraniczne" imiona, po prostu. Moja kumpela ma syna Allana, w przedszkolu u syna jest Thomas, a rodzice ani dziadkowie nie pochodzą ze wsi- miastowe, wykształcone ludziska :). Znajoma z pracy niedawno urodziła syna, któremu nadała imię Salvador, więc co kto lubi. Od kilku lat zauważam jakoś trend "zwrotny. Pojawiają się dzieciaki, który nadaje się imiona popularne przedawno: Tadzie, Helenki, Franki, Stasie itp.

Gość moim zdaniem twierdzenie
jest bez sensu! po pierwsze niewiele jest na prawdę polskich imion WIĘKSZOŚĆ jest jakiegoś tam pochodzenia! tylko już się przyjęły - spolszczyły i uważamy je za rodzime :P po drugie - imię wybiera się wedle własnego gustu - a gust nie zależy od statusu materialnego ani wykształcenia, ani tym bardziej miejsca zamieszkanie :P moim zdaniem takie topiki maja za zadanie dowartościować jakieś zakompleksione mamuśki, które nie potrafią znaleźć innego powodu do wywyższania się jak imię własnego dziecka.... cóż słabe kochane :O

E tam, chyba nie do końca tak jest. Myślę, że to kwestia mody, wyróżnienia się (szkoda, że kosztem dzieciaka). Może i jest w tym jakieś podłoże komleksów rodziców, ale z drugiej strony niektórym mogą podobać się "zagraniczne" imiona, po prostu. Moja kumpela ma syna Allana, w przedszkolu u syna jest Thomas, a rodzice ani dziadkowie nie pochodzą ze wsi- miastowe, wykształcone ludziska :). Znajoma z pracy niedawno urodziła syna, któremu nadała imię Salvador, więc co kto lubi. Od kilku lat zauważam jakoś trend "zwrotny. Pojawiają się dzieciaki, który nadaje się imiona popularne przedawno: Tadzie, Helenki, Franki, Stasie itp.

Gość Do moim zdaniem twierdzenie
Niestety gust często świadczy o pochodzeniu:) odznacza się w ubiorze, w wystroju domu nawet a także w wyborze imion:)) Nie tyle w statusie materialnym bo bogate prostaki tez istnieją:) Tabou to że ktoś mieszka w mieście nie oznacza że nie wywodzi się ze wsi albo rodziny nie za wysokich lotów:) Sorki ale Salvador, Thomas czy Allan takich imion nie nadają ludzie na poziomie:)

Gość jkbkbjkbb
Cóż, bez względu na to jak bardzo chcielibyśmy innej rzeczywistości, to twierdzenie doskonale kwituje fakty.

No dobra, to co według Ciebie świadczy o poziomie danego człowieka? Jego pochodzenie? Przykład małego Salvadora- rodzice wyższe wykształcenie, ojciec profesura, matka dr, od urodzenia w mieście- podobnie jak dziadkowie. On- wykładowca, ona -architekt. On- Tomasz, Ona- Oktawia (więc pewnie nie miała lekko w szkole). Ona zafascynowana malarastwem i tyle. Btw, ja bym tak dziecka nie nazwała. Owszem podobają mi się różne egzotyczne imiona, ale na jakieś ogólnej fascynacji pozostaje.

A propos twojego argumentu o ubiorze, mieszkaniu. Ubierają się klasycznie, wnętrza domu raczej klasyczne- nieco odklejenia od normy ze względu na zawód matki. Normalni, mądrzy, dobrzy ludzie.

CZĘŚCIOWO może i swiadczy o pochodzeniu- ale TYLKO CZĘSCIOWO i raczej uniwersalnej zasady nie da się z tego uczynić :P

Gość jkbkbjkbb
Po imionach bardzo oryginalnych statusu społecznego się nie pozna. To jeszcze inna kategoria, i inny problem. :D

Gość znam 4 dzesiki
No ale ja widzę ogromną różnicę między Salvadorem (synem malarki na dodatek) a Dżesiką, Nikolą, Brajanem czy Kewinem. To nie są imiona oryginalne jak np salvador. To imiona oklepane i drażniące ucho i oko.

Gość gfnfhsf
Salvador o ile mi wiadomo, to w jezyku polskim nie ma literki "v" wiec nie mogla nazwac tak dziecka (chyba, ze ojciec lub matka nie jest polskiego pochodzenia)

no i co to jest to "pochodzenie" waszym zdaniem? ...bo np. co z osobami np, pochodzącymi z biednych i prostych rodzin, które ciężką praca skończyły dobre szkoły, znalazły dobrą pracę.... ale powiedzmy sobie szczerze, z domu jakichś szczególnych tradycji nie wyniosły i np imiona zamiast po dziadkach wola nadać po ulubionym serialu z dzieciństwa? do cholery co w tym złego? ...wartościowa jest tylko arystokracja z dziada pradziada, której nadaje imiona po dziadkach?

Gość znam 4 dzesiki
edyta górniak ma romskie korzenia. Mogla sobie nazwać Ivan i byłoby dobrze. My mówimy o POLAKACH

Moim zdaniem...- pewnie nie ma co generalizować :). Każdy ma jakieś tam zalążki sumienia, więc nada takie imie dziecku, jak chce. Czasami z takiego oryginalnego imienia może uczynić turbo atut, aczkolwiek nie chciałabym być Dżesiką :P. Jestem pospilotą Kaśką i jest dobrze. Moje dzieciaki też raczej nie wyróżnią się imieniem. Oczywiście mówimy o polskich realiach. Żyjąc za granicą czasami trzeba się po prostu dostosować, chociaż moim zdaniem nie ma co zatracać w sobie korzeni, nic na siłe.

gfnfhsf- wiesz co nie wnikam w imię "pisane", ale skoro tak mówisz to jest Salvatorem przez w i po kłopocie ;]- rodzice Polacy.

Gość jkbkbjkbb
Chodzi o bezpośrednie "pochodzenie" dziecka, któremu nadawane jest imię, a nie o wgląd w dalsze pokolenia. W szczególności imię dziecka zdradza inteligencję i ambicje intelektualne rodziców. Nie ma powodu doszukiwać się czegoś więcej.

"ambicje intelektualne" ?? co to to za cudo :D

jkbkbjkbb- zacnie prawisz :). Nie ma co roztrząsać, bo takie imiona zawsze będą się gdzieś pojawiać. Na szczęście imie zawsze można zmienić. Poza tym, nasze polskie urzędy czasami się sprawdzają i stają na straży poprawności; kiedyś była chyba taka akcja, że urzędnik nie zgodził się na nadanie dziecku imienia Dąb.

Gość ciemnota paolka
kto zna Dastina z Sopotu? to jest dopiero rodzinka.

Gość jkbkbjkbb
I przeciwnie także, czasem polscy urzędnicy okazują się nie znać przepisów, ze szkodą dla dzieci nazywanych... hmmm... haniebnie. :(