Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina6785

Cesarskie ciecie-pomocy!

Polecane posty

Gość karolina6785

Witam mam pytanie zwiazane z cc, bardzo prosze o porade gdyz jestem w strasznej roztrece mianowicie obecnie jestem w 38 tyg ciąży z USG,ponieważ z mojego cyklu powinnam juz być w 40tyg.... cały czas nastawiałam sie na porod naturalny a tu wczoraj bylam u lekarza i okazało sie ze moj skarb przekrecił sie i na dodatek mam zbyt wąską miednicę w stosunku do rozmiaru główki dziecka. Moja lekarka oczywiscie podchodzi do tego ze stoickim spokojem i chciała mnie umowic dopiero na 12.X na wizyte ale wyklucilam sie na 5.X. Ona nie pracuje w szpitalu a ja nie mam bladego pojecia jak załatwia sie formalności zwiazane z cc... czy to nie bedzie juz za pozno?? kiedy moge zglosic sie do szpitala? czy ta moje dr musi mi wypisac skierowanie?? i dopiero na tej podstawie moge cos działac?ile sie czeka na cc?? Jesli by ktos nieszkal w Warsz to prosze o porade gdzie najlepszy szpital i o opinie... Juz dzis nie przespałam całej nocy bo nie wiem co i jak, nerwy mnie zjadaja a ja nie wiem nic... czy moze isc do jakiegos prywatnego lekarza? prosze bardzo o porady bo strasznie martwie sie o moja kruszynke...

no wg mnie nikt na slowo to raczej nie uwierzy, musisz miec jakis dowod wpisany w karte ,dlaczego cc poza tym umawiac na cc to mozna sie ze swoim lekarzem prowadzacym za kase moja kuzynka miala 2x cc i w obu przypadkach musiala czekac az akcja sama sie rozpocznie i dopiero wtedy jechala do szpitala na cc

lekarka zapewne wypisze Ci skierowanie na CC na tej następnej wizycie. zrezztą - jesli dziecko jest obrócone i miednica za wąska to i tak Ci zrobią cesarkę, nawet bez skierowania. formalności jak sie załatwia? - nijak. jak masz skierowanie to idziesz okreslonego dnia i wio. jak Cie dorwie znienacka to w szpitalu wreczasz komu trzebia to skierowanie i tez wio. nie denerwuj sie. nawet jak zacznie sie poród to jeszcze zdążą ci zrobic cesarkę. nie mogą dopiero jak dziecko jest w kanale rodnym, a to troche trwa zanim tam zejdzie.

Moja gin twierdzi że jeśli jest wskazanie do cesarki to najlepiej nie czekać do końca tylko robić w 38/39 tygodniu. U mnie cc było w 39 tygodniu.Moje dziecko było ułożone pośladkowo.Na wizycie (chodziłam do niej prywatnie,dodatkowo jest ona ordynatorem szpitala w którym miałam zabieg).Dostałam skierowanie do szpitala że tego i tego dnia mam się stawić,na tym skierowaniu był powód oraz dołączone usg.Przyjeli mnie we wtorek.Cały dzień miałam robione rózne badania.Tak samo w środę.W sodę zapadła decyzja e w czwartek jest cc.Dzień przed miałam spotkanie z lekarzami którzy wytłumaczyli mi jak to będzie wyglądać cięcie,jak znieczulenie,czego moge się później spodziewać,co w tym czasie bedzie się działo z dzieckiem itd.

dokladnie, ja mialam cesarke w 37+5 a ustalona mialam na 38+1 ( odeszly mi wody ) moje dziecko tez bylo ustawione posladkowo. Mysle, ze powinnas nie czekac dluzej tylko niech ci baba skierowanie wypisze. Wydaje mi sie, ze powinnas wybrac sobie szpital ( moze ten wktorym planowalas rodzic ) i zadzwonic tam proszac o informacje. I nie denerwuj sie :) maluszek bedzie po prostu szybciej na swiecie :)

Gość karolina6785
Dzieki wielkie dziewcszyny za info, czyli i tak musze czekac na ta wizyte 5.X...mam nadzieje ze mala nie wywinie mi piskusa....jeszcze mam zrobic ostatnie badania 1.X... juz umowiłam sobie prywatna polozna i chyba musze ja odwolac 1500zl piechota nie chodzi...własnie obdzwoniłam kilka szpitali w Warsz i jak zwykle mnostwo problemow po pierwsze nie moge z niczym ruszyc bez skierowania, a po drugie w tych szpitalach co mnie interesowaly to juz nie ma miejsca...myslicie ze gdy osobiscie zglosze sie na izbe bedzie inaczej? czy trzeba dac jakis "gratis"...;) czy ide noramalnie ze skierowaniem i mnie przyjmą?czy lekarz wypisuje skierowanie odrazu z data cc? wiem ze pytania moga sie wydawac smieszne ale ja jestem calkowicie zielona w tym temacie a najgorsze jest to ze stres mnie zrzera strasznie i ze to juz tuz tuz...

Gość kasienkaaa76
bliska znajoma chodzila prywatnie i dostala skierowanie na konkretny dzien i byl to 39tc - na tydzien przed terminem... a za polozna ładna kase mialas zaplacic....:/ ja placilam 800zł i mysle ze to juz sporo nie mowiac dwa raxy tyle....

tearz raczej nie umawiaja na konkretny termin tylko czekaja az się akacja porodowa zacznie:) mi przy 0 akcji porodowej 0 rozwarciu zeby mi zrobić cc musieli wody plodowe przebić i rozmsowac szyjkę by zrobic cc a to najbardziej zle wspominam z calego porodu i pobytu w szpiatalu

jak sie zgłosisz z porodem do szpitala to Cie przyjmą i tyle bo nie mają innego wyjscia. najwyzej sie okaze ze po porodzie bedziesz lezec na korytarzu... ale na sam porod Cie przyjmą. jesli lekarz uzna za wskazane zakonczyc ciążę przez CC przed terminem naturalnego porodu (bo np cos sie dzieje złego, jakas infekcja jest, albo łożysko grozi odklejeniem) to wypisuje Ci skierowanie od razu z datą, z tym ze tę date ustala ze szpitalem - powinien zadzwonić, skonsultowac sprawe, okreslic pilnosc itd. - bo wiesz, cesarka to tez nie takie hop siup, musi byc wolna sala, anestezjolog, pielęgniarki operacyjne... od ręki nie biorą, chyba ze stan nagly.ale jesli nic złego z ciążą sie nie dzieje i CC ma byc po prostu sposobem na zakonczenie normalnego, naturalnego porodu, to sie czeka az zacznie sie akcja porodowa i wtedy sie ją zakoncza przez CC. a bez skierowania nic nie zalatwis bo nie załatwisz. chyba ze stan nagły ale nie jestes stanem nagłym :) u Ciebie nic złego sie nie dzieje, wiec przypuszczam ze lekarka chce odczekac najdlużej jak sie da i ewentualnie zakonczyc przez CC naturalnie rozpoczęty poród.

Gość mama po CC
Ja mialam CC 5 dni temu :) od dwoch dni jestesmy w domu :) mialam skierowanie do wybranego przeze mnie szpitala. W szpitalu umowilam sie z ordynatorem na konkretna date i w danym dniu stawilam sie o 7 rano w szpitalu, a o 10. mialam juz ciecie. Dzien wczesniej lekka dieta, a rano na czczo. Ze soba musialam miec grupe krwi, wr, hbs, mofrologie, mocz, attp, sod, potas, karte ciazy i skierowanie. Zabieg wspominam milo- 5 minut i slyszalam krzyk swojego dziecka, chwile potem je widzialam :) po 8 godzinach zaczelam chodzic i na drugi dzien sama opiekowalam sie dzieckiem :) dodam,ze wszystko dzialo sie w szpitalu panstwowym, bez zadnych lapowek i kopert :) pozdrawiam

Gość karolina6785
Dzieki dziewczyny, ja obawiam sie jeszcze tego ze moja dr nie pracuje w szpitalu...i pewnie wszystko zostanie na mojej głowie...tylko musze w nastepnym tyg skierowanie "wymisic" ;) bo mam jeszcze jedno pyt jesli licza date porodu to z miesiaczki mam na 2.X a z USG na 14.X ale i tak moja dr przyjeła date 14.X chociaz wiecie jak na tym USG wychodzi raz tak raz tak....14.X to najpozniejsza data jaka mi wyszła...boje sie zeby za bardzo nie przenosic ciazy i zeby z moim skarbem wszystko bylo ok bo to jednak roznica prawie 2tyg....a i jeszcze jedno czy to ja wybieram sobie szpital a ona mi tam daje skierowanie i sie konsultuje, czy wogole ma takie mozliwosci? bo w mojej rodzinnej miejscowosci mniej wiecej wiem jak to sie zalatwia a niestety w Warsz jest troche gorzej nie orientuje sie za bardzo co i jak, a na dodatek te opinie na forach mnie przerazaja...i jestem coraz bardziej spanikowana... Odnosnie połoznej to w warsz niestety sa takie ceny jak dla mnie to prawie cala moja wyplata, ale postanowilam ze zaryzukuje bo jak widac jestem panikara;) a przy pierwszym porodzie nie wiem co i jak...

nie panikuj :) masz jeszcze troche czasu do tego 14.10, chociaz ja jestem przykladem, ze moze sie wczesniej wydarzyc. termin mialam na 22, cesarke na 8 a urodzilam 5, no ale badzmy dobrej mysli. Nie mozesz jakos przyspieszyc tej wizyty u swojej gin ? Nawet jesli ona nie pracuje w szpitalu to skierowanie wypisac musi i juz. Na moim nie bylo zadnej daty, poszlam do szpitala i mi ustatlili, w 36 tc zrobilam tez wszystkie badania. Musisz sama zalatwic ze szpitalem. Nie rozumiem tego czekania na naturalne rozpoczecie porodu, co za bzdura! To jest operacja i trzeba sie do niej przygotowac. przychodzi mi do glowy jeszcze cos... lekarze starej daty w takich przypadkach gdzie dziecko jest ulozone posladkowo probuja je obrocic. Nie jest to podobno zbyt przyjemne, ale jesli zalezy ci na naturalnym porodzie, to moze warto sprobowac ? w ogole mysle, ze wszystkie te pytania powinnas zadac swojej gin.