Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GABI9999

ojciec nieznany

Polecane posty

Gość GABI9999

Witam.Mam pytanie czy mogę liczyc na jakis dodatek pieniężny dla mojego dziecka,które w rubryce "dane ojca" ma wpisane fikcyjne jego imię i moje nazwisko panieńskie?Jego ojciec podał mi fauszywe dane a ja głupia byłam :( Jedni mówia,że tak-owszem a inni,że nie poniewaz nie jest wpisane NN.Sama niewiem już gdzie mam się zgłosic po odpowiedz i co o tym myśleć.Niby w pierwszym roku od urodzenia pobierałam zasiłek z tytułu "matka samotnie wychowująca" +rodzinne (razem około 200coś zł) i nie miałam z tym żadnego problemu.Póżniej jednak stanęłam na nogi,znalazłam pracę i nie pobierałam już tego zasiłku gdyż wystarczająco zarabiałam aby nas utrzymać.Teraz jednak straciłam prace (bankructwo firmy) i nie mam za co żyć,mieszkam u koleżanki,na rodzinę niemogę liczyć( bo wg nich powinnam usunąć ciąże a tego nie zrobiłam i od tamtej pory mają mnie w d...) zanim znów stanę na nogi.Więc przydało by mi się parę zł dla dziecka(teraz poszła do 1-szej klasy)A jak to jest teraz?Gdzie mam iść jeżeli rzeczywiście MUSI być NN.Czy mogę zmienić i gdzie na to NN.Bardzo proszę o odp bo już sama niewiem co robić.

Mi się wydaje, że nie ma to znaczenia, co tam masz wpisane, bo ojciec musi się przyznać do dziecka przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego, żeby został oficjalnie uznany za ojca. Ktoś kto wpisał fikcyjne dane popełnił błąd.

szczerze mówiąc to jestem bardzo zdziwiona że w urzędzie stanu cywilnego tak "na gębę" ci dane ojca wpisali :/ jak małą rejestrowałam to ojciec (ponieważ nie byliśmy jeszcze małżeństwem) musiał przy tym być i dane z dowodu spisywała :/ a co do tego jak to wygląda czy dostaniesz zasiłek to niestety ci nie odpowiem bo nie mam pojęcia teoretycznie powinnaś dostać pod warunkiem że wykażesz że ojciec dziecka nic nie płaci a jak to wykazać jak taki facet nie istnieje? najlepiej przejdz się do MOPS i dopytaj tam ci to wszystko babki wytłumaczą i radze sie pośpieszyć bo wnioski tylko do końca października można składać (przynajmniej u nas) później już tylko na nowo narodzone dzieciaczki

Gość dokładnie dziwna sprawa
my też nie bylismy małezeństwem, to do wydania aktu urodzenia ,usieliśmy się stawić z dowodami osobistymi i ojciec dziecka musiał przed kierownikiem USC potwierdzić, że zgadza się uznać dziecko - to było 9 lat temu, więc skoro twoja córka ma 7 lat to zanczy że te przepisy obowiązywały już.

Gość mjkebhafkj
Musi być NN! Nie ma innej możliwości.

no skoro 9 lat temu tak było i 4 też to znaczy że 7 lat temu tez tak było więc nie ma możliwości by pani w urzędzie wpisała fikcyjne dane :/ a jeśli wpisała to ja bym jej sprawę założyła :/ i dziecko z odszkodowania bedziesz utrzymywać :D

córka mojej znajomej ma podobną sytuacje - ma wpisane nazwisko matki, a imie ojca pierwsze jakie urzednikowi wpadło do głowy. podobno mozna tak zrobic jak sie własnie nei chce wpisywac NN, ale nie znam sie na tym i nie wiem na bank. na pewno dziecko tak ma bo widziałam jej akt urodzenia na własne oczy. jakie konsekwencje to pociąga to nie mam pojecia.

Gość ja wydaję tyle
ale brdzicie. NIe słuchaj ich autorko!!!! Pracowałam w ug i wiem jak wygląda rejestracja dziecka w us, ponadto moja siostra również nie podałą nazwiska ojca. To co opisujesz w swoim przypadku to jest właśnie NN, obecnie dziecku nie wpisuje sie tego skrótu, tylko włąsnie fikcyjne imię ojca i nazwisko panieńskie matki. mOżesz wystąpić do swojego ośrodka opieki społecznej, bądź innego organu zajmującego się u was wypłatą świadczeń o zasiłek rodzinny, zasiłek z tyt. rozpoczęcia nauki przez dizecko, oraz pieniądze dla samotnej matki (te opisywane przez ciebie 200 zł). Musisz mieć zaświadczenie o dpochodach, jeśli nawet były wysokie i przekraczały limit, to i tak się nie martw, obecnie jesteś bezrobotna, czyli nastąpiła tzw. UTRATA dochodów. Wszystko będzie w formularzu jaki dostaniesz do wypełnienia. POWODZENIA

Gość ja wydaję tyle
miało byc rejestrcja dziecka w usc oczywiście

"To co opisujesz w swoim przypadku to jest właśnie NN, obecnie dziecku nie wpisuje sie tego skrótu, tylko własnie fikcyjne imię ojca i nazwisko panieńskie matki." a no i wszystko jasne :)