Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emisse

Ginekolog-Pierwsza wizyta-POmocy

Polecane posty

Gość emisse

Mam 17 lat i wspolzyje od niedawna. zdecydowalam sie sie wybac na pierwsza wizyte u ginekologa. czego sie spodziewac?? chcialabym zaczac brac tab. anty. jaki jest koszt wizyty u ginekologa? bo na ksiazeczke ubezpieczeniowa nie mam szans od mamy uzyskac bo nie chce zeby wiedziala gdzie i po co sie wybieram. chyba ze zaradzicie jakos inaczej.

Najpierw poczytaj o pigułkach, o tym w jaki sposób działają, jakie mogą powodować skutki uboczne, co wiąże się z ich przyjmowaniem(cena, wizyty u ginekologa, badania, regularne przyjmowanie leku). A potem zrób wywiad wśród koleżanek albo na forach na temat ginekologa, bo jak źle trafisz, to wizyta może nie przebiec bezproblemowo. Ginekolog w wywiadzie pyta(a przynajmniej powinien) o przebyte choroby, choroby w rodzinie, wszystkie przyjmowane leki, o długość cyklu, obfitość krwawień, datę ostatniej miesiączki. Bada no fotelu, jak zachodzi taka potrzeba to robi cytologię, czasem bada piersi, może zmierzyć ciśnienie. A koszt wizyty waha się w granicach 50-150 zł.

cytologię musi robić, i trzeba ją robić co roku. Tak jak napisała poprzedniczka nawet od 40 zł dla uczących się do nawet 150 za samą wizytę z badaniem ginekologicznym cytologia to dodatkowe 25-35 zł (musi być przy tabletkach jak inne badania) do tego komplet badań na krzepliwość krwi i próby wątrobowe (o skierowanie możesz poprosić rodzinnego) jednak poziom hormonu - estradiolu prywatnie musisz zrobić to koszt od 20 zł wzwyż jeśli chcesz brać tabletki. Najlepiej jest iść do gina już z wynikami badań aby uniknąć dodatkowych kosztów drugi raz. Pewnie przepisze receptę na 2-3 opakowania żeby sprawdzić jak sie po nich czujesz, później ewentualnie na więcej. Wizyta receptowa też jest płatna 10-20 zł.

Gość stanowczo odradzam wizyte
stanowczo odradzam wizytę u ginekologa, nie ma dla porządnej kobiety nic bardziej poniżającego niż grzebanie w miejscach intymnych przez obcą osobę chcesz sie seksić, ok. chcesz się zabezpieczać, ok, są gumki. ale z ginekologiem to się wstrzymaj, bo będziesz żałowała takiej traumy...

Gość pomocna_dłoń
dlaczego boisz sie wziac ksiazeczke ubezpieczeniowa od mamy?przeciez w niej nie wpisuja u jakiego lekarza bylas :) i nie sluchaj tego wyzej, dobrze ze jestes na tyle odpowiedzialna ze pomyslalas o zabezpieczeniu :)

Gość do stanowczo odradzam
Puknij sie w głowe i to mocno!!!!! To lepiej kurwa miec w przyszłosci mega problemy?! Conajmniej raz na rok trzeba robic cytologie bo to badanie jest w stanie wykryc raka w stadium ktore jest całkowicie wyleczalne. Jak pojawią sie objawy to juz jest za pozno!!! Ale co tam lepiej nie chodzic. Potem sie dziwią ze w Polsce jest najwieksza w europie umieralnosc na raka szyjki macicy. Sama chodze do ginekologa i badam sie regularnie bo wiem ze musze. Badanie trwa mniej niz 2 minuty i nie jest jakies straaaszne! Mam super pania ginekolog ktora wprowadza tak miłą atmosfere w gabinecie ze nie jest to jakas straszna męka. Mamy 21 wiek a niektóre baby są tak głupie ze az mi ich szkoda.

Gość dziewczyna-chłopaka
nie masz się czego obawiać:) skoro zaczęłaś współżyć to jak najbardziej powinnaś się wybrać. Koszt wizyty jest bardzo zróżnicowany. Ale akurat w moim miasteczku za wizytę badania płaciłam 80 zł. Samo badanie nie boli. Usg dopochwowe nawet można uznać za przyjemne :) cytologia... hm już przyjemna nie jest ale też nie boli. Grunt to się odstresować i rozluźnić:)

Gość zdanie mężczyzny
Sorry, ale naprawdę latanie do ginekologa co roku jest przejawem nadmiernego rozluźnienia moralnego i braku szacunku do siebie lub/i swojego partnera. Mężczyźni jakoś nie mają tendencji żeby raz w roku (albo i częściej, jak to czynią niektóre baby) "profilaktycznie" pokazywać jajca obcej babie/facetowi. Czemu taki to baby? A nawet babsztyle? Bo Kobieta - ma trochę godności. Natomiast puszczalska baba lubi często świecić ci*pą u ginekologa.

Gość emisse
nie chce brac ksiazeczki od mamy bo zaraz zaczely by sie rozne dziwne pytania.. nie musi wszystkiego wiedziec.. narazie zarejjstrowalam sie do kobity.. wycieczka w pt:D najwyz ej umre xD robila komus doktorka problemy ze os niepelnoletnia chce zazywac pigulki?? bo takie sluchy do mnie dochodzily