Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HelenaM

co sięstanie jeżeli zażyję pierwszą pigulkę antykoncepcyjną w trzecim dniu cyklu

Polecane posty

Gość HelenaM

witam, Mam do Was drogie Panie pytanie- może ktoraś kiedyś pytała swojego ginekologa, albo może tu jakis ginekolog na forum jest. Co sie stanie jak zażyję pierwsza pigulkę antykoncepcyjną trzeciego dnia po dostaniu okresu? Będę zabezpieczona? Czy są jakieś skutki uboczne? Dzięki za pomoc. Pozdrawiam H

Pigulke bierze sie albo pierwszego dnia cyklu, w dniu miesiaczki, albo pierwszej niedzieli po dostaniu miesiaczki. Jesli wzielas pierwszego dnia, to jestes zabezpieczona. Jesli wzielas w niedziele (czy tam innym dniu, ktory ci pasuje, PO miesiaczce), NIE jestes zabezpieczona. W ulotce napisane jest, ze wtedy trzeba poczekac 7 dni, ale dla pewnosci lepiej przeczekac caly cykl.

Gość HelenaM
Wlasnie wiem, że sie bierze od pierwszego, ale niestety kupilam je za pozno, a nie chce czekac kolejnego miesiaca z nieskrepowanym niczym sexem z moim partnerem. To mam poczekac tydzien od wziecia pierwszej pigulki i powinnam byc zabezpieczona? Procentowo ile będe zabezpieczona?

Gość Mi moja gin powiedział ze
generalnie tabletki mozna zacząc przyjmowac miedzy 1 a 5 dniem miesiączki. Jezeli nie wezmie sie 1 dnia tylko w ktoryms z kolejnych dni to trzeba sie dodatkowo zabezpieczac przez tydzień! Nie jestes zabezpieczona przez 7 dni i nikt ci procentowo nie okresli prawdopodobienstwa wpadki w tym czasie. Ja bym poczekała te 7 dni

wiesz ja bym mimo wszytko nie ufała tym zapewnieniom na ulotkach że od pierwszego dnia zażywania tabletek jesteś już w 100 % zabezpieczona ...mi mój lekarz powiedział wprost że najlepiej będzie jak przez cały pierwszy miesiąc będę się dodatkowo zabezpieczała ponieważ organizm musi mieć czas na przystosowanie się do hormonów no i każdy inaczej reaguje na tabletki ...ja się zastosowałam ...ale to tylko taka moja skromna uwaga

Pierwsze słyszę, że pierwszą tabletkę z opakowania można przyjąć tuż PO miesiączce. Brałam 4 różne tabsy i na żadnej z ulotek nie było takiej informacji, nawet moja ginekolog mówiła, że tabletkę powinno przyjąć się w 1 dniu cyklu, czyli pierwszego dnia miesiączki i wtedy jest się od razu zabezpieczonym. Jeżeli tabletkę weźmie się w innym dniu cyklu (maksymalnie do 5 dnia), to należy stosować dodatkowe zabezpieczenie przez 7 dni. Ja przyjęłam w 4 dniu cyklu (początek mojej przygody z tabletkami) i miałam się dodatkowo zabezpieczać, ja jednak poszłam na całość- na szczęście nic się nie stało, ale nie było to zbyt odpowiedzialne. Skoro ktoś wymyślił, że należy się dodatkowo zabezpieczać, to widocznie coś w tym jest.

Gość HelenaM
Dzieki drogie Panie, jestescie kochane. Czyli biore dzis, zabezpieczam sie dodatkowo przez 10 dni a potem ide na calosc. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok:)

Gość Jogaaa

Mam pytanie odnosząc się do tabletek Vibin Mini. Chce wziac tabletkę w trzecim dniu cyklu. Czyli dniu dzisiejszym. I teraz pytanie.. Czy pominąć pierwsze dwie tabletki rozowe czy normalnie rozpocząć blister od pierwszej?

Gość Loli87

Rzuć tabletki i przejdź na inną antykoncepcję, takie dylematy nie będą cie dotyczyły. Ja po porodzie nie wróciłam do hormonów, dziś używam naturalną antykoncepcję łącznie z prezerwatywą. Komputerem cyklu myway wyznaczam sobie dni płodne i wiem kiedy muszę się zabezpieczać.