Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewiedzzax

choroba? dieta bezglutenowa

Polecane posty

Gość agrafka84
wiesz, moja pani doktor, poniekąd "specjalistka od spraw celiakii" jest zdania, że skrobia modyfikowana nie szkodzi zdrowiu (a na moje stwierdzenie że jak nie, skoro może być robiona zarówno z pszenicy, jak z kukurydzy, i często nie jest to opisane) stwierdziła: "taaa? ahaaaaaaa, no może" i po kilku takich kwiatkach jednak wolę polegać na tym, czego się dowiedziałam z innych publikacji, czytanych u nas w rodzinie od 25 lat :]

Gość agrafka84
poza tym nie kłócę się że nie jest genetycznie. jak napisałam - może być, ale nie musi.

Gość Celiakia2
9 CELIaKIa JEST ChoRoBą WRodzoNą Czy NaB yTą? czynniki genetyczne IRola czynnika genetycznego wy- nika z rodzinnego występowania celiakii 10 razy częściej wystę- puje ona u krewnych pierwszego stopnia w porównaniu z popu - lacją ogólną. Nie są jednak znane wszystkie liczne geny, które przy- czyniają się do wrodzonej predys- pozycji. Wśród nich wybijają się na czoło pewne elementy układu h La - zespółu genów, których podstawową funkcją jest „rozpo- znanie obcych dla organizmu cząsteczek. U większości osób dotkniętych celiakią (przynajmniej 95 %) wy- stępują genotypy hLa-dQ i/lub d Q8. mimo tego, że obecność h La-dQ /d Q8 jest konieczna, nie jest jednak wystarczająca do rozwinięcia się choroby, ponie- waż te same czynniki genetyczne występują w dużej ilości u osobni- ków zdrowych (u 0- 0% popu- lacji ogólnej). czynnik środowiskowy Czynnikiem środowiskowym celiakii jest obecność glutenu w pożywieniu celiakia jest złożoną patologią, spowodowaną przez „mozaikę czynników dziedzicznych TO CZYTAJ UWAŻNIE

Gość Celiakia2
celiakia jest złożoną patologią, spowodowaną przez „mozaikę czynników dziedzicznych KOCHANA więc jak????

Gość Celiakia2
chłopie rób badania bo będziesz płacił na nie swoje dziecko,JESTEM ZAAAA. DOBRANOC :)

Gość agrafka84
po pierwsze - zamiast cytowac artykuly wyszukane w google, przejrzyj naukowe publikacje przykliniczne. po drugie - to juz do autora - zalózmy, że dziecko jest Twoje - i że celiakie nabywa się genetycznie - czy jestes w stanie udowodnic że w Twojej rodzinie nie bylo nigdy takiego przypadku? ja jestem pewna że w mojej od wielu, wielu lat nie było.

Gość niewiedzzax
tak jestem tego pewien poza tym podobienstwo

Gość gość
nie koniecznie kazdy musi chorowac ale ktos moze byc nosicielem genu odpowiedzialnego za ta chorobe..

Gość bezglutenowanarzeczon

W kwestii celiakii oraz diety bezglutenowej polecam stronę www.bezglutenowanarzeczona.pl

Gość bezglutenowanarzeczona
Przed chwilą, Gość bezglutenowanarzeczon napisał:

W kwestii celiakii oraz diety bezglutenowej polecam stronę www.bezglutenowanarzeczona.pl

http://bezglutenowanarzeczona.pl/