Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trudyżyciacodziennego

Co z mieszkaniem gdy cos sie stanie?

Polecane posty

matacz, net przyjmie wszystko. Tak jak papier. Lepiej zakup sobie kodeks cywilny, i poczytaj. Ja opieram sie na tym,ok? Skoro dziewczyna cpa, pije- to pewnie sie nie uczy, wiec w razie czego bedzie potrzebowala kasy, i to autorka jest na pozycji straconej. O ile rzeczy z domu bedzie sobie mogla pewnie pozabierac, o tyle raty za mieszkanie pewnie sciagane sa z JEGO konta, i TO JEST DOWOD dla sadu. Jezeli na dodatek jest duza dysproporcja miedzy jej a jego zarobkami, to.... juz na pewno sprawe przegra. Autorko, bedzie sie mogla wprowadzic, i splacac raty; jezeli nie stac ja, to masz ja wyplacic i zatrzymac mieszkanie dla siebie, a jezeli nie masz kasy- wystawic mieszkanie na sprzedaz, i macie kase po polowie.

mi nie chodzi nawet o to ze jak wezme slub z partnerem to chce mieszkanie za wszelka cene na siebie -nie! ja nie chce tylko zeby w razie jego smierci mieszkanie dostalo sie w patologiczne rece. ja planuje byc z partnerem do konca zycia dlatego tak powaznie o to pytam

aha w ten sposob. z drugiej strony nie chce zeby partner przepisywal cale mieszkanie na mnie bo to mogloby siwadczyc o tym ze chce go wykiwac. a nie chce. wolalabym zeby zapisal u natariusza ze w razie jego smierci badz ciezkiej choroby mieszkanie jest tylko moje i nikt nie ma prawa do niego.

autorko, corce zawsze przypadnie 50% masy spadkowej po ojcu. Drugie 50% bedzie dla Ciebie. Aby sie przed tym ustrzec mieszkanie musi byc TWOJE, nawet nie WASZE, tylko TWOJE. Jezeli bedzie Wasze, po smierci corka dostanie 25% jego wartosci. - oczywiscie, jezeli bedziecie malzenstwem.

Gość matacz ,,,...
juz ci napisałem , córka dziedziczy po nim jak sie cos z nim zstanie ! ty nie ! nie masz nawet meldunku wiec córka zmienia zamki po smierci ocja , a ty całujesz klamke i odchodzisz z płaczem. o rzeczy w tym mieszkaniu musisz sie jzu sadzic ! do tego czsu ona wszystko spzreda , nie dostaniesz nic , jak ci pisalem a ty nie słuchasz (poniewaz nie jestes jego zoną ) jestes w dupce , a tam ciemno , to najczarniejszy scenariusz oczywiscie , ale skoro mamy tu do czynienia z patologia - mozliwy .

akurat ona chodzi do szkoly ale ma kuratora -nie mam pojecia z jakiego powodu i po co.

Gość matacz ,,,...
jezeli beda małzenstwe , całosc przejdzie na zonę !! na córke nic ! w pierwszej kolejnosci majatek pzrechodzi na zone , jak zona umrze dopiero dziedziczy córka .

Autorko, taki zapisa mozesz zrobic, ale pod warunkiem, ze mlodej zostawi tez pieniadze. Ty- mieszkanie, Ona- kasa (w przyblizeniu wielkosc kwoty, ile warta jest "jej" czesc mieszkania).

mam zamiar w niedlugim czasie wziac slub cywilny ale nie mamy daty jeszcze. nie wiem jak mam pogadac z partnerem o moich obawach zeby tego zle nie odebral. kolezanka kupila se mieszkanie ale nie jest w nim zameldowana bo powiedziala ze teraz nie ma takiego obowiazku mozliwe>?

matacz, przestan sie udzilac,ok? Nie masz bladego pojecia o prawie spadkowym, i nie wprowadzaj w blad autorki. Jak jzu odszukales na necie ustawe, to sobei ja teraz przeczytaj, w szczegolnosci TYTUL II ksiegi spadkow. Boze ludzie, po co mowicie, jak nie macie bladego pojecia o prawie:O

jak bede miala slub to wszyscy mi mowia ze i tak bedzie miala prawa do mieszkania.:( a co jeszcze oprocz mieszkania i samochodu bedzie dziedziczyc? wszystkie rzezcy wartosciowe? to by gowniara miala co przepuszczac

Gość matacz ,,,...
no tak przyznaje pomyliłem sie on ma corke z innego małzenstwa a to co innego pzrepraszam .

Gość matacz ,,,...
dziedziczy sie tylko nieruchomosci i długi :) iiii dzieła sztuki

Gość matacz ,,,...
Bo trzeba było wziasc najpierw slub a potem kupowac mieszkanie , co jednak praw do dziedziczenia jego po nim córki nie zmienia !

Gość ferdymorka
wiesz co autorko, tak czytam i czytam i oczom nie wierze. Boisz sie z nim porozmawiac na temat przyszlosci, boisz sie ze on zle to odbierze :O A on zle nie odbiera jak wszystko jest zapisane na niego a ty placisz za to? Na upartego to on moze dzisiaj wystawic twoje walizki za drzwi i nic nie zrobisz. Zalatw ta sprawe jak najszybciej bo powiem ci z boku, ze brzydko to pachnie :O

Matacz, naprawde juz nie matacz :D gdyby to bylo ich dziecko, i tak dziedziczylyby po plowie obydwie !!!!! (art931, do cholery, no!) Autorko, co jeszcze chcesz wiedziec? Tak, nawet po slubie bedzie miala prawo do wszytskiego !!!!!!!!!!!!!!!!! co WASZE. Dzieczy sie WSZYTSKO- aktywa, ale dlugi tez. Nie odziedziczy tylko tego, co bedzie zapisane na CIEBIE. Wiec jak juz mowilam 100 razy, mieszkanie, aby nie dostalo sie w jeje "lapy" musi byc zapisane WYLACZNIE na Ciebie !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość matacz ,,,...
cóz kobiety są naiwne ze glowa boli . para przyszła kupic samochód , on nie dostał kredytu (wszedzie figurował) , ona go wzieła (to tak w skrócie) i dala jemu pieniadze do reki na zakup samochodu , faktura pisana na niego i tylko na niego , ona sie zwraca do niego tymi słowami , a nich bedzie na ciebie bo i tak za tydzien bedziemy małzenstwem :) jak sadze 43000 zł poszło sie jebać ! ale mylic sie też mogę . tyle , ze samochód jest jego , pzred slubem , a jak ona udowodni , ze dała jemu pieniadze na zakup samochodu ? jak ?

nie mamy zadnych dlugow wiec sparwa dla jego corki jest latwa i bardziej korzystna. jesli by bylo zle miedzy mna i partnerem spoko biore reklamowke i wychodze bez niczego . ale zyjac z nim ok kochajac go z wzajemnoscia , dbajac o ten dom jak wlasny nie potrafie se wyobrazic sytuacji ze tamta rodzina bedzie miec prawa do wszystkiego. powalone to wszystko. z drugiej strony nie wiem czy partner zgodzilby sie zeby po naszym slubie przepisac wszystko na mnie bo gdybysmy sie rozwodzili to on zostanie z niczym?

Gość matacz ,,,...
kurde zakrecony dzis jestem jak tampon w cipce - wszystko za szybko sie dzieje i pisze bez myslunku . wzieło sie to stad , ze jak ojciec zmarł to blismy w sadzie by wszystko po nim dostała mama ! ale musielismy sie z bratem zrzec tego na korzysc matki , stad mi sie porypało , i napisalem to co napisałem czyli mylnie ! znowu pzrepraszam , moze faktycznie dam sobie spokój - bywajcie

Gość matacz ,,,...
tamta rodzina , jego córka jzu ma prawa do wszystkiego !!

Gość matacz ,,,...
to ty nie masz nic !! ale ma to dobre strony nie masz też ewentualnego długu :)

nikt nie przewiduje rozwodu i potem sa wlasnie komplikacje. partner robi wszystko zebysmy zyli na przyzwoitym poziomie ale nie zdaje sobie sprawy co by bylo gdyby odszedl... tamta rodzina stworzylaby mi pieklo. ma drogi samochod wiec zdaja sobie sprawe ile kasy by przytulili

ja mam auto ktore mi kupil i jest zapisane na mnie :) wow cos tam mam

hmmmm a gdyby cudem corka zrzekla sie praw do majatku to bank zabralby i tak mieszkanie czy pozwolilby mi splacac bez slubu? śnie chyba?

Gość hnmghd
jak bedziecie po slubie to spadkobiercami jestes ty i jego corka, ewnrtualnie takze wasze dzieci w czesciach rownych (jak ebdziecie miec jedno lub dwoje dzieci) kazde z was dostanie po 1/4 z majatku faceta (czyli po 1/4 z 1/2). jak bedziecie miec troje dzieci to ty dostaniesz 1/4 z jego polowy a 3/4 z jego polowy bedzie podzielone na czworke jego dzieci.

Gość matacz ,,,...
skoro bierze od niej pieniadze , to ja sie jej i nie dziwie !

Autorko, spadam,wiec krotkie podsumowanie dla Ciebie. PO SMIERCI PARTNERA: 1) NA DZIEN DZISIEJSZY: - nie dziedziczysz NIC, i nie masz prawa do NICZEGO, chyba, ze zbierasz na cos faktury 2) PO SLUBIE, GDY JESTESCIE MALZENSTWEM: - mieszkanie i to wszytsko co kupil przed slubem przypada Tobie i corce 50/50 - to, co kupil po slubie na swoje nazwisko tez 50/50 - to, co Ty kupilas po/przed slubem na swoje nazwisko 100% dla Ciebie - to, co kupil na Was obydwoje po lsubie 75% dla Ciebie, 25% dla niej Nie ma innej drogi, zadne wydziedziczenie nie bedzie skuteczne. Cos jeszcze?

Gość a ja dodam jeszcze plus
Ale wyrachowana szmata z ciebie.:oMasz jeszcze czelnosc wnosic o mieszkanie, ktore NIE JEST TWOJE,NIE JESTES ZONA TYLKO CIPSKIEM DO RUCHANIA,mam nadzieje ze chlop na oczy przejrzy z kim ma doczynienia.

matacz fajna osoba z ciebie a te co mnie wyzywaja to widac ile sa warte.