Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Monika **.

Postanowiłam tak poprostu to napisać.

Polecane posty

Gość ferdymorka
Pieknie :O Tylko przestancie mowic, ze ona sobie poradzila, ze dziecko wychowala. Urodzila to fakt ale do tego akurat nie potrzeba zadnych umiejetnosci ;-) Dziecko wychowywane bylo przez babcie. Wcale sie nie dziwie, ze cieszy ja to obecne macierzynstwo - w koncu bedzie mogla poczuc sie matka. Brawo to nalezy sie jej rodzicom za to, ze gowniare nadal utrzymywali i dodatkowo wychowywali i utrzymywali jej dziecko. O tak...brawo dla dziadkow ;-)

Gość matuduuu
Cześć dziewczyny. Zapraszam Wszystkie mamusie przyszłe i obecne,jak i kobiety które są w trakcie starań o dzidziusia na nowo założone prywatne forum. Jeśli macie ochote i czas podzielić się swoimi doświadczeniami i przeżyciami związanymi z ciążą, porodem, połogiem i macierzyństwem oraz chcecie poznać nowe mamy to gorąco gorąco ZAPRASZAM. Jest wielee przeróżnych działów na któryc na pewno odnajdziecie kompanki do rozmów. Pomóżce rozkręcić naprawde świetne forum : GWARANTUJE MIŁĄ I PRZYJEMNĄ ATMOSFERE!! Zarejestruj się na http://www.mamazjajem.fora.pl/ Zapraszam do założenia sobie takiego topicu jak tutaj na tym forum Adminka nie ma nigdy nic przeciwko nowym topikom a forum bardzo chcemy rozkręcić Zapraszam również do uczestnictwa a będących już tematach

a co tutaj tak pomaranczowo?:D przestancie gloryfikować i stawiać za wzór i autorytet moralny małoletnią puszczalską, prawdopodobnie wychowaną przez ulicę, która w wieku 16 lat zaszła w ciążę:o dla mnie to jest margines społeczny i totalna patologia, gdzie tutaj jakieś wpojenie zasad, wartości, wychowanie przez rodziców? i nie, nie "pieprzyłam się" od 13 roku życia, jak tutaj ktoś sugeruje:D wbrew pozorom, większość dziewcząt współżycie rozpoczyna w okolicach matury- przynajmniej te kilka, kilkanascie lat wstecz sama rozpoczęłam współżycie (nie "pieprzenie", jak niektóre tutaj) w wieku 19 lat, a teraz jestem szczęsliwą 25-letnią żoną i planuję Z GŁOWĄ pierwsze dziecko Autorka i jej temat to przestroga i przyklad skandalu obyczajowego, a nie wzór do naśladowania takie tematy powinno sie zresztą automatycznie usuwac, bo to swoista promocja podobnych, patologicznych, nieodpowiedzialnych zachowań i jeszcze jedno- ciekawe, czy Twoi rodzice, Autorko, byli też tacy zachwyceni Twoją przedwczesną ciążą:) musieli Ci dziecko odchowac, dac pieniądze na wszystko, zadbać o Ciebie i Twój owoc bezmyślności i zabawy w dorosłość a samo dziecko nie ma de facto ojca - tylko ojczyma bo taki właśnie los mu zgotowałaś faktycznie godne pozazdroszczenia i naśladownictwa...

aha - pisze się "po prostu", dojrzała matko:) wtórny analfabetyzm powinien być karalny:o

Gość dghvfghfd
Uff jednak sa na tym swiecie normalne,inteligetne i zdrowo myslace dziewczyny :)

Gość dghvfghfd
Inteligentne:)

dg - oczywiście, że są:) ja w swoim otoczeniu mam praktycznie tylko takie, Ty zapewne też. to kwestia właśnie wychowania, pochodzenia, środowiska. ja sobie zdaję doskonale sprawę, że margines społeczny jest obecny w naszej rzeczywistości - i zawsze był. ale ciąża w wieku 15, 16, 17 lat to jest skandal i ujma, a nie powód do dumy. i wkurza mnie nachalne usprawiedliwianie się, wybielanie w oczach społeczenstwa i promowanie takich zachowan. to zasługuje na społeczne potepienie, a nie gloryfikację.

Gość michalina07052010
pięknie to mi mała napisała :):):)

a najbiedniejsze są zawsze te niewinne dzieci, zrodzone z głupoty małoletnich matek i ojców. podświadomie na pewno czują się gorsze, zwłaszcza teraz, gdy dziecko zrodzone z miłości ma przyjsc na swiat, a matka tak otwarcie się nim cieszy, czeka, planuje. taka nastoletnia dziewczyna doskonale zdaje sobie sprawę, że matka powiła ją sama dzieckiem będac, i na pewno nie miała takiego kolorowego dziecinstwa, jakie szykuje się jej przyrodniemu bratu/siostrze. smutne to wszystko i współczuję takim dzieciom.

Gość dghvfghfd
Dokladnie , jak daleko siega ludzka glupota i egoizm .tak,to jest smutne

Gość michalino moze graj otwarte
ja w tym wieku tez zaczynałam drugą LO Ale napisz moze dziewico orleanska ile teraz masz lat ??? I pewnie super prace oraz samotnosc

Gość dghvfghfd
To moze zajmij sie coreczkami a nie siedzisz na nudnym topiku:)

dlaczego popadacie w skrajności? albo 13-letnie puszczanie się po kiblach szkolnych, albo dziewica do smiercii stara panna?? nie przyszło wam do waszych ograniczonych głów, że mozna zacząć świadomie uprawiac seks będąc doroslym, na studiach, pracując już, odpowiedzialnie planowac rodzinę, stosować srodki antykoncepcyjne, i potem z wlasciwym partnerem zdecydowac się świadomie na dziecko? otóż właśnie można:) przykro mi tylko, że nikt wam takiej wiedzy i mądrości życiowej nie przekazał.

wow... mi mała, michalina... jestem pod wrażeniem... to może zróbcie jeszcze córce autorki dużą tabliczkę z napisem: bękart - tak ku przestrodze;) a autorkę umieśćcie w jakimś domu dla upadłych kobiet;) bo takie trzeba izolować :) kasować ich topiki - ku przestrodze, oczywiście :)

kto popada w skrajnosc?

a tak poza tym nie pytałam się co robiłaś jak mając 16 lat , tylko teraz Opisz swoją sytuacje , jak tak łatwo na autorke plujesz Tak sie autorce zycie ułozyło , popełniła bład ,na pewno wyniosła z tego nauke , teraz będzie przezywać swiadome macierzynstwo , ale to nie znaczy ,ze wy musicie tak na nią pluc , bo nie po to załozyła ten topik Chciała sie podzielić swoim doswiadczeniem i przezyciami Jak teraz to wszystko przezywa A wy małpy zebrałyscie sie i roztrzasacie :-0 Ja tez w wieku 16 lat chodziłam do LO i byłam dziewicą i to jeszcze pare lat , ale to nie znaczy ze muszą ją krytykowac i negować

uroda Kafeterii: babka napisała, że ma urodzić drugie dziecko, bardzo się cieszy na to dojrzałe macierzyństwo; bo z tym pierwszym dzieckiem było jej ciężko - aczkolwiek kocha je i chce teraz też z nim więcej pobyć... a tu działa kafeteryjna logika: z babki robi się ladacznicę, z jej starszego dziecka - ofiarę losu, a w dodatku przypisuje jej się promowanie łajdaczenia się za młodu... :D pomyślcie, dziumdzie, przez moment: która nastolatka, co się bzyka na lewo i prawo w ogóle myśli o czymś takim, jak ciąża? :) no więc te raczej na takie topiki nie zaglądają, więc im nie zaszkodzi; dla młodej dziewczyny, która wpadła - taka sytuacja to tragedia, więc każdy głos otuchy jest potrzebny - na zasadzie: nie kopie się leżącego, bo co ma ta ciężarna zrobić? pod pociąg skoczyć? :)

Jeżeli ja potępiacie to co powiecie na dzieci gwałcone przez własnych krewnych?? Które też zachodzą w ciąże?? Co powiecie o tych wszystkich rodzinach w których jest alkohol i patologia gdzie dzieci są bite brudne chodzą samopas?? Co powiecie o matkach (jeśli tak je można nazwać) które też zachodzą w niechcianą ciąże i usuwają lub rodzą i porzucają na śmietnikach itp. Ciekawa jestem co powiecie o własnych dzieciach jak tak w wieku 17 lat przyprowadzą wam brzuch do domu. Ja byłam gotowa na macierzyństwo już w wieku 19 lat i co mnie też za to potępicie?? Teraz mam 23 jestem w 1 ciąży i jestem bardzo szczęśliwa, może myślicie że 23 lata to też za mało żeby być matką?? W dawnych czasach już niektóre dziewczyny też miały dzieci w młodym wieku, były przymuszane do małżeństwa... Ja rozumiem że wszystko zależy od wychowania itp. Ale nie można od razu potępiać osoby wyzywać jej od dziw... itp gdy tak naprawdę się jej nie zna....

rozumiem, że dziewczyny, co się puszczają na prawo i lewo, potem rodzą kolejne dzieci, które są przez nie olewane i wychowywane przez Pomoc Społeczną - mogą budzić niesmak :) ale po co się przyczepiacie do autorki, to absolutnie tego nie rozumiem? o co Wam w sumie chodzi?

Gość ferdymorka
Czyli rozumiem, ze teraz nalezy pochwalac patologie? Bo 16 letnia matka jest patologia! Ona dziecka nie wychwywala, ograniczyla sie do urodzenia. Wcale sie nie dziwie, ze cieszy sie teraz macierzynstwem. W sumie po raz pierwszy bedzie matka.

ferdymorka ------> zejdź na ziemię, kobieto; autorka napisała, że jej dziecko było głównie wychowywane przez babcie i nianie; pomyśl sobie o ludziach pracujących w korporacjach, czy - w ogóle gdzie indziej niż w szkole (czyli - co najmniej 8 godzin dziennie + dojazd do pracy), gdzie nie ma takiej sytuacji, że matka może zostać na wychowawczym - to też patologia? a poza tym, co rozumiesz przez: "nietolerowanie patologii"? miałabym autorce nie mówić dzień dobry? odwracać głowę? spluwać na jej wycieraczkę?;) bo urodziła w wieku 16 lat? :) czy, tak jak pisałam wcześniej: powinno się ją zamknąć w jakimś domu dla upadłych kobiet?;)

nikogo nie potępiam! umiecie czytać? swój pierwszy post napisałam, bo wkurza mnie takie gadanie: jestes super, dałaś rade, gratuluje, prawidlowo, swietnie, jestes wzorem, niech inne nastolatki biora przyklad etc. przykład z kogo? z czego? rozumiem- stało sie, rodzina pomogła, dzieki rodzinie wyszła na prosta, teraz się cieszy swiadomie macierzynstwem. ale to nie jest żaden powód do chwały, gloryfikacji, stawiania za wzor. przestrogi - owszem. i tyle. a jej pierwszego dziecka mi żal. bo takie dzieci SĄ biedniejsze (emocjonalnie) od tych wychowywanych w normalnych, pełnych, zdrowych rodzinach.

Gość michalina07052010
Angie, taka właśnie jest kafeteria, że każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, i to w taki sposób w jaki ma ochotę. Zakładając topic, każdy powinien liczyć się z tym,że nie wszyscy "przyklasną" i zrobi się "klub wzajemnej adoracji".

a patologii na wycieraczke nie spluwam, ani glowy nie odwracam - ale jej unikam:) nie wdaje sie w blizsze znajomosci, rozmowy,kontakty, nie obracam w takim towarzystwie. mam prawo:) i mysle, ze nie ja jedna...

Gość michalina07052010
Ja też uważam, że "to nie jest żaden powód do chwały, gloryfikacji, stawiania za wzor. przestrogi - owszem. i tyle."

czy, tak jak pisałam wcześniej: powinno się ją zamknąć w jakimś domu dla upadłych kobiet? nie wiem, czy wiesz, ale domy samotnej matki, poprawczaki nadal istnieją...:)

Gość ferdymorka
[zgłoś do usunięcia]Agnie ferdymorka ------> zejdź na ziemię, kobieto; autorka napisała, że jej dziecko było głównie wychowywane przez babcie i nianie; :D:D:D:D:D:D No wlasnie o tym napisalam - onadziecka nie wychowala, ograniczyla sie do urodzenia :D:D:D:D Sorry ale to jest patologia, rodze sobie dziecko a ty je za mnie wychowasz :D

Gość jfkjdshfksjfksflkslfjlsjf
mi mała ale chrzanisz cytuję: "ale ciąża w wieku 15, 16, 17 lat to jest skandal i ujma, a nie powód do dumy" ale w wieku 19 to juz nie??? skandalem i ujmą wsołzycie nie jest po ślubie, a nie w klasie maturalnej czy na 1 roku studiow

jak dla mnie ilość jadu na Kafeterii jest nieco przyduża;) to nie jest ani zdrowe, ani normalne, jak na każdy topik typu: fajnie mi, z czegoś tam się cieszę - jest od razu kupa postów typu - i z czego się głupio cieszysz, zobaczysz, będzie źle, a tak w ogóle, to jesteś brudna, brzydka i zła ;) :D mi mała: "wkurza mnie takie gadanie: jestes super, dałaś rade, gratuluje, prawidlowo, swietnie, jestes wzorem" jak ktoś jest w bardzo trudnej sytuacji, a jednak - da sobie radę i po 15 latach od poważnego życiowego błędu okazuje się, że żyje mu się dobrze i szczęśliwie - to, jak najbardziej, jest wzorem dla osób będących w tak samo trudnej sytuacji :) jeżeli po popełnieniu jakiegoś życiowego błędu człowiek miałby być śmieciem przez całą resztę życia, to po prostu należałoby ich od razu odstrzelać, żeby powietrza tej DOBREJ, NIEPATOLOGICZNEJ części społeczeństwa nie zabierali :)