Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beta.05

problem z zajściem w ciąże po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość beta.05

Witam dziewczyny! Mam problem, który ostatnio spędza mi sen z powiek, mianowicie: w czerwcu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne, ponieważ chcieliśmy z moim mężczyzną rozpocząć starania o dziecko. Tabletki brałam od 16 roku życia (teraz mam 27 lat) z jedna kilkumiesięczną przerwą. Póki co mamy październik i niestety z naszych starań nic nie wychodzi. Mój ginekolog powiedział, że to normalne, że po tabletkach organizm jest rozregulowany i do pół roku przyjmuje się, że ma czas aby dojść do siebie. Nie zbadał mnie ostatnio, ponieważ stwierdził, że jak przyjdę za 6 miesięcy i nadal będzie problem, to mnie zbada i ewentualnie zacznie leczenie. Dodał do tego, że badał mnie w maju przed odstawieniem tabletek i nic niepokojącego nie zauważył. Co o tym myślicie, czy któraś z Was miała podobną sytuację? Będę wieczna za odpowiedzi i pomoc w tym temacie.

Witam, ja odstawiłam tabletki w marcu a udało mi się zajść w ciąze w styczniu nastepnego roku. Mnie lekarka badała przy każdej wizycie i po pół roku od odstawienia zaczęłam badać hormony, robić USG i dostalam tabletki na owulacje. Powodzenia.

Gość mama sama w domu...
ja brałam tabletki microgynon 21 przez 11 lat z 3 miesięczną przerwą w grudniu 2007 odstawiłam tabletki i od sierpnia zaczęliśmy z mężem starania jednak w 1 cyklu nic nie wyszło dopiero za drugim razem się udało i w październiku 2008 test pokazał 2 kreski teraz jestem mamą 16 miesięcznego bobasa. także tez czekałam aż się unormuje @ po odstawieniu. Ale każdy organizm jest inny moja kumpela zaszła po miesiącu po odstawieniu także nie reguła zazwyczaj lekarz zaleca przerwę na unormowanie@.

Gość beta.05
Dziekuję za odpowiedź :) zastanawiam się właśnie, czy nie spróbować u innego lekarza (chociaż do tego chodzę od zawsze). A jeżeli mogę zapytać, jak argumentował Twój lekarz powód przez który nie zaszłaś od marca do stycznia? czy to był świadomy wybór?

Gość beta.05
mama sama w domu... super, gratulacje :) wiem, że każdy organizm jej inny, moja siostra zaszła w ciążę w pierwszym cyklu po odstawieniu i jeszcze do tego uważali :) Trochę się martwię, że nie wiem jaka jest przyczyna... tego, że mimo dość częstych starań się nie udaje.

Uważam że niepotrzebnie się nakręcasz! Tak naprawdę starasz się tyle co nic.To nie takie hop siup i za miesiąc II kreski ;) Druga sprawa to brałaś pigułki przez długie lata wiec teraz organizm musi się zregenerować. Ja po odstawieniu zaszłam po 9 mieisącach.Uważam że tak akurat.

owulacja mi nie wróciła i dlatego nie zaszłam, nakręcanie się pewnie też zrobiło swoje. Dopiero jak zaczęłam brać CLO i w jednym cyklu zwątpiłam to udało się :)

płodność po pigułkach wraca OD RAZU - najlepiej o tym świadczą wpadki kobiet biorących pigułki. to nie prawda, że organizm się rozregulował, musi odzwyczaić od tabletek itp. często jest tak, że lekarze przepisują pigułki na 3 cykle kobietom, które mają problem z zajściem w ciążę przez nieregularne miesiączki, aby unormować sytuację - a wątpię, by to robili, aby rozregulować im organizm do końca. poza tym, fakt że kobieta po odstawieniu nie może zajść od razu w ciążę lub ma problemy z płodnością nie oznacza, że to wina pigułek - bo może miała ten problem, ZANIM zaczęła je brać? jeśli kobieta, która chwilowo nie chce dzieci, zaczyna brać pigułki, to raczej nie wie, czy jest płodna, czy miałaby z tym problemy. i nie da się tego sprawdzić. ja brałam microgynon 21 od 17 roku życia (czasami robiłam przerwę, ale często brałam kilka opakowań pod rząd, np. w wakacje), teraz mam 28 lat i wszystko jest ok. w ciążę zaszłam po 7 miesiącach.