Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co teraz począć

Problem z ubezpieczeniem zdrowotnym. CO ROBIĆ?

Polecane posty

Jestem sama, męża nie mam (tego tematu wolę nie poruszać) dziecko ma moje nazwisko. Byłam zarejestrowana w UP aby mieć ubezpieczenie, a zapomniałam o podpisaniu listy i skleślili mnie, straciłam status bezrobotnej :( moge sie znów zarejestrować za 3m-ce, a potrzebuje TERAZ ubezpieczenia i dla Siebie i dla dziecka. Co zrobić? Ojciec dziecka choć go nie uznał i mieszka za granicą, nie wiem nawet gdzie to przysyła mi 1,500zł miesięcznie i to jedyny mój dochód. Może moge się jakoś ubezpieczyć za pieniądze. Nie wiem co robić......

Gość jasne mozesz sie ubezpieczyc
np. w PZU i placic skladki co miesiąc.

Gość kddkkdk
Podpisać indywidualną umowę z Zusem. Jakieś 200 zł miesięcznie.

Gość mamusia gretusi
Ubezpiecz się sama i płać co miesiąc na składkę.

ale płacąc składki takiemu PZU mogę korzysać normalnie z opieki NFZ. Pójść z dzieckiem normalnie do swojej rejonowej przychodni itp? Ile takie ubezpieczenie w PZU bedzie nas kosztowało? Gdzie to załatwic?

Gość kddkkdk
O PZU zapomnij. Wyjdzie cię drożej niż ZUS, a to ubezpieczenie ma swojej ograniczenia i nie pokrywa każdej sytuacji.

Gość tak ubezpieczenie
to ubezpieczenie. idź po takich ubezpieczalniach oni Ci doradzą a wtedy wybierz najkorzystniejszą.

Gość kddkkdk
Nie, nie możesz pójsć do swojej rejonowej przychodni. Oni mają własne przychodnie, więc uważaj, bo może to być na drugim końcu miasta. Podpisz normalnie indywidualną umowę z ZUSem.

Gość dziewczyno.....
dziecko jest ubezpieczone do 18 bez względu czy ty pracujesz czy tez nie

Jak to się odbywa w tym zusie? 200zł za mnie i za syna? Czy po 200zł ? Potrzebuje tego ubezpieczenia na pojutrze :/ dasię to tak szybko ogarnąć?

Gość kddkkdk
Jeste dużo prywatnych ubezpieczeń, ale zawsze pełne bezpieczenie prywatne jest droższe i ma całe mnóstwo haczyków. Uważaj, bo podstawowe ubezpieczenie daje ci tylko dostęp do lekarzy, a nie opieki szpitalnej!

Gość kddkkdk
No na pojutrze to raczej zapomnij. Dziecko będzie ubezpieczone z tobą, więc płacisz tylko raz. Zazwoń do ZUSu i się dowiedz.

Tak, tak dziecko niby do 18roku życia ubezpieczone, a jakoś jak teraz chcę małemu wyrobić karte zdrowotną nfz to musze mieć zaświadczenie o ubezpieczeniu :/

Pamiętaj jak byłam zarejestrowana i nie podpisałam listy bo zapomniałam,przyszło pismo że jeśli w ciagu 7 dni od dostania pisma nie wyjaśnie dlaczego mnie nie bylo to zostanę skreślona na 3 miechy.Miałaś taką adnotację? A co do wysokości składki to zalezy na ile chcesz się ubezpieczyć ;)

Gość kddkkdk
Zresztą - podpiszesz od ręki, na miejscu. Nie wiem, od kiedy takie ubezpieczenie zaczyna działać.

Tak, tak ja wypisałam takie pismo - dlaczego nie mogłam się zjawić, ale "bardzo miła" pani :///// poinformowała mnie, że jak nie mam L4 to mogę sobie tym dupe podetrzeć :( wiem, że będzie odmowa

Gość rzeczywiscierzeczywiscie
co do ubezpieczenia dziecka, to ja dzwonilam do NFZ, a pozniej bylam osobiscie i powiedziano mi to samo : dziecko do 18 roku zycia jest ubezpieczone nie zaleznie od pracy ! I ta pani kazala mi to powiedziec pani w recepcji w przychodni, gdyby miala jakies wonty !jestem w tej samej sytuacji, jeszcze nie bylam u lekarza i tez mysle o zus-ie, bo szukam pracy i nic

Prawda, dziecko do 18 roku życia jest ubezpieczone, tak jak i kobieta w ciąży. I nie powinni wymagać ubezpieczenia. Ale w rzeczywistości jest inaczej. Ja też jak z córcią do lekarza idę (specjalisty, bo do pediatry to nie) to zawsze mówią "proszę pamiętać o ubezpieczeniu". I sama ze sobą jak idę do gina (jestem w ciąży) to raz na jakiś czas chcą ubezpieczenie.

to spore sumy sa i trzeba je placic co miesiac ?

aneczka wiem, ze tak jest jak piszesz, niestety...

Gość właśnie tak powinno być
A masz kogoś z rodziny ubezpieczonego w ZUS-ie? Matkę, ojca? Jeżeli tak, to porozmawiaj z nimi, bo wtedy oni powinni ubezpieczyć osobę/członka rodziny, który ubezpieczony nie jest.

ten kraj jest gorzej niz chory, ale coz tak juz jest... nie wydaje mi sie, zeby dziadek badz babcia mogli zglosic wnuczke/ka...

Nie wiem, jak jest z dziadkiem bądź babcią, ale ja jak zostałam zwolniona z pracy i przez jakiś czas nie byłam ubezpieczona, to moja mama mnie ubezpieczyła i po problemie.

no tak corke tak, ale co z dzieckiem... trzeba zadzwonic do nich i sie dowiedziec...

Trzeba zadzwonić i się dowiedzieć, koniecznie. Ja i tak jestem za prywatnym ubezpieczeniem i prywatnymi placówkami, a nie tam NFZ :-o

pewnie, ze powinno byc leczenie prywatne, bo na NFZ to umrzec 3 razy czlowiek zdazy