Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatreoskannaaaa przyszlamama

jak ubierac noworodka w grudniu-styczniu

Polecane posty

Gość zatreoskannaaaa przyszlamama

doswiadczone kobietki prosze pomzcie.... termin mam na 27 grudnia , pewnie bedzie zimno i śnieg. Jak sie ubiera takie malenstwo , zeby go nie przegrzac i rownoczesnie zeby nie zmarzlo..... Jeszcze jedno pytanie- powoli bede kompletowala wyprawke- jakie rozmiary kupic jak kupie powiedzmy 56 moga sie okazac za male, a jak 60 to za duze- moze poradzicie

hej, ja mam termin na 15 listopada tez bedzie zimno. Ja kupilam czesc rzeczy na 56 czesc na 62, ale juz wiem napewno ze te 56 sie mi przydadza bo wedlug usg mala wazy troche mniej niz standardowe dziecko. Ja kupilam kombinezon taki mniejszy i drugi taki wiekszy. Wiem ze takiego niemowlaka trzeba ubierac na cebulke, np na wyjscie ze szpitala mam przygotowane: body z dlugim rekawkiem, cieply pajakacyk, spodenki takie zapianne u gory, sweterek, skarpetki, na to kombinezon, na glowke oczywiscie czapeczke bawelniana a na to gruba czapeczke

Gość mamamamamamaamamammaamaaa
ja co do rozmiaru dla noworodka moje dziecko urodzilo sie duze bo 4kg i 58cm a mimo wszystko rozmiar 56 nosilismy przez miesiac czy nawet dwa, zalezy od firmy, bo co firma to inna rozmiarowka np h&m ma bardzo zawyzoną i nawet teraz gdy nosimy rozm.74 to z h&m ciagle pasuje jeszcze 62. wiec jak kupicie tylko 62 na poczatek to dziecko sie bedzie topic w ciuchach. warto choc z 3-4 pajace na 56.

Gość Nikaraguua
No właśnie.... Ja mam termin na początek grudnia. Napiszcie nie tylko jak na wyjście ze szpitala, ale także jak ubierać maluchy w domu. Czy rajstopki dla takiego małego człowieczka są potrzebne?

na wyjści e ze szpitala prponuje koszulkę z długim rękawkiem, kaftanik i śpiochy albo pajac, skarpetki też mogą być - załóż je na bosą stópkę pod śpiochy, chyba że masz je luźne to na śpiochy, kombinezon ciepły i czapka i to wystarczy, bo jak naubierasz grubiej to dziecku będzie niewygodnie, a dodatkowo zawsze możesz przykryć kocykiem, bo na pewno będzie do fotelika włożony i do samochodu to nie zmarznie

w domku się szybko zorientujesz sama jak ubierać, ale ważne jest aby dzicku było wygodnie, bo taki maluszek większość czasu leży, to go trzeba ubrać w koszulkę i pajac albo śpioszki i kaftanik i przykryć i już. Na samym początku odradzam body, bo trzeba je przez głowę zakładać a to nie wygodne jest, bo główka chwiejna, więc lepiej takie koszulki wiązane z boczku tasiemką albo na zatrzask

no ja mam body zapinane z boczku, a co do tego ze wystarczy pajacyk pod tenkombinezon to sie nie zgadzam, takiemu maluszkowi jest chlodniej, a wyobraz sobie ze ty wychodzac gdzies w zime pod kurtke zimowa zakladasz tylko koszulke bawelniania bez swetra

w samochodzie oczywiscie mozna maluszkowi rozpiac kombinezon coby nie przegrzac, ale na ten moment jak bedzie na dworze taki noworodek musi byc cieplej ubrany

Gość KASIULA NR 2
Ja mam dwie córeczki,w tym jedną "zimową". Reguła jest taka,że ubieramy maluszka o jedną warstwę więcej niż same mamy założone. Ja się do tego stosowałam,dziewczynki nie chorowały:) Pozdrawiam

Gość mama od 2008
ja rodzilam synka w maju, bylo bardzo zimnooo, opatulili go dobrze, bo do wyjscia ubiera malenstwo pielgniarka i bedzie wiedziec jak to zrobic, ja mialam wyprawke w rozmiarze 56, a synek mial 58 a itak byla za duza, male cialko jest drobniutkie i 56 bedzie dobra, ale kuz tak ze 3 najlepiej, jakis sweterek, czapeczke, rekawiczki, kombinezonik, a w domu sie bedzie grzalo, wiec wszedzie bedzie cieplutko, u nas w maju tez bylo wlaczone c.o bo kapalam dziecko itp, i bylo troche uciazliwe to palenie , nie przegrzewaj dziecka, ja pierwsza noc w domu go tak opaulilam ze szok, byl caly mokry nawet materac, pozniej juz luzik, jakies cieple body, po kapieli na chwile czapeczka, nie przegrzewaj bo tak gorzej, bedziesz mama i bedziesz najlpeiej wiedziala kiedy twojej kruszynce bedzie dobrze, moj od malego sie odkopywal i nie lubil zbytnio ciepla, do tej pory spi rozgrzebany a ma 2 .5 roku, :)