Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomarańcza89

Studia techniczne dla humanisty????

Polecane posty

Gość Pomarańcza89

Hej, aktualnie jestem na 3 roku studiów humanistycznych. Już na drugim roku zdałam sobie sprawę, że to nie jest to co chciałabym robic w zyciu, a perspektywy zatrudnienia w zawodzie zgodnym z tym moim kierunkiem tez są nie za ciekawe. Więc podjełam decyzje, ze w przyszłym roku zaczynam drugi kierunek w zupełnie innej branży. Rozważam kilka możliwiści: architekturę krajobrazu, techniki dentystyczne, inzynierię środowiska, psychologię lub jakiś medyczny kierunek, ale nie medycynę. I mam pytanie dot. szczególnie inzynierii srododwiska, czy humanista da sobie rade na takim technicznym kierunku? Wiem, ze np. na UR w Krakowie sa zajęcia wyrównawcze z fizyki, matmy, chemii. Najbardziej zależałoby mi własnie na tej inzynierii. Jesli trzeba by było to uczyłabym maksymalnie dużo. Zalezy mi na dobrym wykształceniu, ale nie chce stracić kolejnego roku na coś co może okzać się poronionym pomysłem.

Gość Pomarańcza89
Poszę o opinie studentów i absolwentów scisłych kierunków, a najlepiej humanistów z wykształceniem technicznym :)

Gość śmiesznytopic
Sanitarka to nie taki zły pomysł, tylko licz się z tym, że zaczynasz zarabiać dobre pieniądze dopiero po 9 latach (5 lat studiów + 4 na uprawnienia)

Gość nie klocimy sie w ogole
wiesz co to zalezy sa ludzie jednokierunkowi a sa ludzie wszechstronni ja np w liceum bylam w klasie mat-fiz i radzilam sobie swietnie chociaz to historia okazala sie moja pasja a w ostatecznosci zostalam prawnikiem stdudia techniczne to przedewszysktim umysl analityczny i umiejetnosc logicznego myslenia skupianie sie na konkretach

Inżynieria środowiska ma być podobno kierunkiem zamawianym. W każdym razie jestem na PW, na innym co prawda kierunku, ale też mieliśmy na I roku zajęcia wyrównawcze z fizyki i matmy. Powiem szczerze, że mi się one nie przydały, bo ogólnie matma jest spoko, a fiza to głównie wykucie się na pamięć - niestety. No chyba, że laborki. Poza tym mam kolegę, który jest na III roku medycyny i teraz zaczął drugi kierunek - filozofie, więc trochę odwrotnie i sobie radzi chociaż to w ramach hobby. Inna moja koleżanka z roku studiuje jeszcze zaocznie germanistykę. Na razie daje radę.

Gość śmiesznytopic
nie patrzcie ludzie na "kierunki zamawiane" bo to bujda :D Ale kasa zawsze jest ;) Np. Biotechnologia,,,znajoma nie może znaleźć nigdzie roboty zgodnie z wykształceniem, bo Polska trochę zacofana jest w tych sprawach.

Gość malinka to ja
ja studiuję inż śr. i mówię zdecydowanię że to nie dla humanisty. Mało osób wię że ten kierunek jest pokrewny do budownictwa ( z tym że tu projektujemy sanitarkę, wentyl., klimę., ogrzewanie )

Gość arktyczna maupka
Różnie bywa- tak jak ktoś napisał są osoby wszechstronne, a są też takie, które radzą sobie jedynie jednym kierunkiem. Moja koleżanka jest humanistką, zawsze uwielbiała polski, historię, ale rodzice nie chcieli zaakceptować studiów humanistycznych, wiec pod ich presją zdecydowała się na kierunek ścisły. Zrezygnowała przed 2 sesją. I rok w plecy...

No ja tak przeczuwam, że to ściema z zamawianymi. Tak tylko piszę, że może to być ewentualny argument :p

Gość Pomarańcza89
Dzieki za odzew. Musze przyznac, ze z matmą nie szło mi najlepiej w lo. A na studiach nie miałam z nia za wiele do czynienia. No, ale wiem tez ze teraz licza się przede wszystkim techniczne studia, a nie mam zamiaru robić magistra z jakiegoś lipnego kierunku tylko po to, zeby być magistrem. Mam nadzieje, ze jakoś uda mi się nadrobić materiał jeśli się zdecyduje. Na tej inzynierii jest tez chyba rysunek. W tym akurat jest niezła, lubię tez biologię. No niestety gorzej z tymi scisłymi przedmiotami:/

Gość arktyczna maupka
Poza tym słyszałam kiedyś takie mądre stwierdzenie- nie będziesz dobrym pracownikiem, jeśli nie będziesz lubić swojej pracy. I coś w tym jest- jeśli zdecydujesz się na kierunek, którego nie lubisz i który Cię nie interesuje, to w rezultacie praca nie będzie Ci przynosiła satysfakcji, co przełoży się też na brak osiągnięć i wysokiej pensji. Nie mówiąc juz o konsekwencjach psychologicznych.

Gość chill out!
ja jestem na 3 roku inżynierii środowiska i są to studia bardzo ciekawe. łączą w sobie fizykę, biologię i chemię.

Gość chill out!
rysunek to masz przez pierwszy semestr, na rysunku nie kończą się te studia. to było chyba najłatwiejsze koło do zaliczenia :)

Gość Pomarańcza89
No właśnie słyszałam, ze jest powiązany z budownictwem. Jesli jest az tak cięzko to chyba nie warto pakowac się w coś takiego. A znacie może jakiś techniczny kierunek, który nie jest az taki bardzo nie do przejscia.

Gość arktyczna maupka
I jeszcze jedno :) Piszesz, że matma nie szła Ci najlepiej w szkole. Mi matma szła dobrze, a mimo to gdy poszłam na studia- psychologię- to miałam spore trudności z matematyką, która przecież i tak nie jest na pewno nawet w połowie tak zaawansowana jak na typowo ścisłych studiach. Przemyśl więc dokładnie ten pomysl.

Ogólnie na technicznych kierunkach jest rysunek techniczny :p I raczej chodzi wyobraźnię przestrzenną. A potem jest już właściwie tylko autocad ;)

Gość kiep, pieczara
ja jako typowy humanista studiuje medyczny kierunek... mozna dac rade! choc to nie to samo co kierunek techniczny

Gość Pomarańcza89
Własnie mnie ta inzynieria wydawała się bardzo ciekawym kierunkiem i dlatego się nia zainteresowałam. Szkoda, że nie pomyślałam o tym 2 lata temu. Ehhh:/

Na PW zawsze się śmieją z transportu albo z inżynierii produkcji. Może nie słusznie - nie znam się. W każdym razie możesz spróbować się w okół tego zakręcić.

Gość chill out!
powiem ci tak, inżynieria daje ci większe pole manewru niż ochrona środowiska. po inżynierii możesz pracować i w laboratorium, i w biurze projektowym i w firmach być specjalistą ds. zarządzania środowiskiem. :)

E to jak tak, to próbuj z IŚ. W końcu ja też się bałam swoich studiów, a dałam sobie radę.

Gość 2468
to zależy głównie od twojego podejscia do przedmiotów scisłych:o są osoby ktore ich wrecz nienawidzą.. jeżeli nie masz tak negatywnego nastawienia to mysle ze moze sie udac;) może idz tak dla eksperymentu na jakies korepetycje np z matematyki, wtedy sama ocenisz czy dajesz rade

Gość Pomarańcza89
Ja akurat na 3 semestrze miałam statystykę. Ze mną to jest tak, że czasami coś wydaje mi się zupełnie niezrozumiałe, ale kiedy tylko ktoś mi wyjasni jakis mały szczegól to potem radzę sobie juz niexle sama. Nigdy nie chodziłam na korki z matmy. Może to by cos dało, chociaz sama nie wiem. Moze wybiore coś z madycznych. W końcu to zawsze był, jest i bedzie opłacalny interes.

Gość chill out!
patrząc na swój rok to powiem Ci, że jeżeli nie jesteś typowym głąbem ani leniem to dasz sobie radę :) bo nie da rady skończyć tego kierunku ucząc się 2 tygodnie przed sesją. ciągle jakieś laboratoria (czyli wejścióweczki, wyjścióweczki, sprawozdanka), projekty, ćwiczenia na które trzeba przychodzić przygotowanym.

Gość chill out!
dziewczyno, przecież to nie jest tak że rozliczają nas z wiedzy której nam nie przekazali :) od czego są zajęcia? od czego są konsultacje? od czego są ludzie z grupy? :-) wiadomo, nikt nie będzie Ci tłumaczył na ćw z matmy jak rozwiązać równanie kwadratowe ale jak całkę policzyć to was będą uczyć :)

Gość Pomarańcza89
kiep, pieczara - a co studiujesz??

Gość Pomarańcza89
A przez ile semestrów ciągnie się matma, fiza, chemia?? Czy może przez całe studia?? No i co jest najtrudniejsze?? Wystraszyło mnie to, że jak tu ktoś napisał, to kierunek podobny do budownictwa.

Gość chill out!
czemu? to jeden z ciekawszych przedmiotów :) no matematykę masz na każdym przedmiocie prócz na typu ekologia czy tam hydrologia, bo przecież zawsze trzeba coś policzyć :) fizyka przekłada się w wielu przedmiotach ale np. mi było łatwiej nauczyć się na elektronikę o prądzie niż na bloku z fizyki wszystkiego. to są ciekawe studia :) a różnego rodzaju chemie mam od 1 semestru. nieorganiczna, organiczna, fizyczna, instrumentalna, analityczna. fajna sprawa bo można się w laboratorium pobawić :)

Gość chill out!
stricte fizykę miałam przez pierwszy semestr, matmę jako matmę od 1 do 3 semestru. ale jak mówiłam, w chemii też matematyka potrzebna na ćwiczeniach :)

Gość intelektualista technik
Każde studia technicznie możliwe do ukończenia sa dobre dla humanisty:classic_cool: