Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 70 materacy

Ból spojenia łonowego w 38 tc

Polecane posty

Gość 70 materacy

czy to niebezpieczne ? Czy poród boli wtedy bardziej ? Czy minie ?

Gość a dla mnie Igor
normalne :) mnie bolało i to juz dosyc bardzo w 38tc....no i do 40tc dotzrymalam a poród wcale nie znaczy ze bedzie bardziej bolał, ja mialam bardzo szybki i nie bylo źle, nawet znieczulenia nie chcialam bo do rozwarcia na 10cm prawie nie bolało a ten ból do porodu ci juz niestety nie minie, niebezpieczne to nie jest raczej normalne

Gość seawen
czasem moze dojsc do nieprzyjemnego schorzenia jakim jest rozejscie spojenia lonowego - nikomu nie zycze - jesli boli cie przy lezeniu, chodzeniu itp to wybierz sie do swojego gina ten moze wykonac badanie przez ucisniecie spojenia i juz bedzie wiedzial czy to to - albo wysle cie do ortopedy - duze i bolesne rozejscie moze decydowac o cc ale o tym juz decyduje lekarz. Natomiast fizjolog spojenie ma prawo pobolewac jak i pachwiny przy tak wysokiej ciazy :) to normalne bo dziecko uciska juz spora masa na spojenie i miednice generalnie - powodzenia

Gość 70 materacy
mnie boli strasznie , jak chodze , jak siadam , jak cos chce podniesc :-0 Pachwiny tez mnie bolą , ból promieniuje mi na lewą nogę :-0 a to rozejscie sie spojenia mozna jakos leczyc?

33 tydz ciazy i bol straszny szczegolnie przy wstawaniu z lozka, lub gdy siedze i wstane i chce zrobic kilka krokow;/ Ale jak juz sie "rozchodze" to bol mija:) a boli tez gdy podnosze prawa noge, np,przy zakladaniu skarpetki, buta;/

Mam ten sam problem z tym, że od jakiegoś 33 tc. Przy siadaniu, wstawaniu (ból niejednokrotnie był taki, że nie byłam w stanie wstać), przy dłuższym chodzeniu, po nocy i przy podnoszeniu nóg. Robi się lżejszy wtedy kiedy leżę. Rozmawiałam o tym z moim ginem, sprawdził czy wszystko jest okej i na szczęście jest, ale kazał się oszczędzać, dużo leżeć i cały czas ma to pod kontrolą.

Gość 70 materacy
ja dzisiaj przymierzałam buty w sklepie , to samo , taki ból ze szok :-0 jak zakładałam buta do przymierzenia i to na siedząco :-0

Gość 70 materacy
To masz dobrze , ja dzisiaj mówiłam o tym połoznej i mówiła ze mnie rozumie ale to normalne Mam się starac jak najmniej rozszerzac nogi np podczas siedzenia , starac się zaciskac itp :-0

Dziwne :o spróbuj jak najmniej chodzić- ja wtedy czuję się trochę lepiej. Gin powiedział jeszcze, że jeżeli będzie to nadal dokuczliwe i będzie się nasilało to trzeba będzie rozwiązać ciążę szybciej- mam nadzieję, że do tego nie dojdzie...

Gość seawen
lekarz uciska w pozycji lezacej obiema dlonmi z wyczuciem spojenie lonowe -jesli bol jest nie do wytrzymania to rozejscie - potwierdzic nalezy bad usg lub wizyta u ortopedy - bol przy rozejsciu jest naprawde upierdliwy i niemilosierny nie da sie go pomylic z bolem ktory powoduje tylko duzy brzuszek - leczenie to specjalny pas miednicowy przed i po ciazy - rehabilitacja - czasem dolacza sie do schorzenia nerwobol nerwu kulszowego i wtedy to juz nie przelewki

Potwierdzam ostatnia wypowiedz. Mnie niestety dotknela ta nieprzyjemna dolegliwosc- rozejscie spojenia lonowego i to juz w 26 tyg ciazy(druga ciaza). Od momentu rozpoznania przez gin nosze pas praktycznie caly czas, bol teraz raz jest raz gfo nie ma ale wrocilam do w miare normalnego funkcjonowania i mozliwe, ze bede mogla rodzic naturalnie (obecnie 33 tydzien)-o tym decyduje rozmowa z lekarzem w szpitalu w ktorym sie ma zamiar rodzic. Nie przejmuj sie bolem w 38 tyg bo to normalne pod koniec ciazy. Po prostu dziecko uciska,lezy nisko i jego waga robi swoje. Staraj sie nie chodzic duzo. Bol przy rozejsciu spojenia jest nie do zniesienia, wiec nikomu nie zycze, ale gdyby ktos chcial mniej wiecej wiedziec co i jak to mniej wiecej tak to sie objawia: -przy chodzeniu bol nie do zniesienia, ledwo mozna przejsc kilka metrow, -wchodzenie po schodach na pierwsze pietro zajmuje kolo 5 minut :P, -bol przy siedzeniu i przy lezeniu, -nie da rady przekrecic sie z boku na plecy lezac, -niemozliwe staje sie stanie na jednej nodze, -na lezaco nie mozna podniesc lekko wyprostowanej nogi-bol! -chodzi sie jak kaczka-nawet chcac chodzic normalnie nogi same sie 'rozlaza' -jak lekarz naciscie spojenie to mozna wyc z bolu -caly czas uczucie jakby ktos cie uderzyl kijem bejsbolowym w krocze\spojenie. Tak to wygladalo u mnie jeszcze kilka tygodni temu. Zasnac bylam w stanie tylko po zazyciu srodkow przeciwbolowych. Teraz jest juz o niebo lepiej.

jestem w 38 t.c. i takze od kilku dni mam ten bol, ktory promieniuje na lewa noge- najczesciej boli gdy zaczynam isc a po kilkunastu krokach zwykle przechodzi- dzis jednak boli od poludnia non stop