Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kota ma mamaaa

moja 2 latka mówi pełnymi zdanimi ,normalnie sie z nia mozna porozumiec

Polecane posty

może i jestem opóżniona w twojej świadomości... jedno jest pewne mój poziom różni się od twojego świadczy o tym twoja kultura wypowiedzi jeślii chodzi o temat ... małe dzieci mają predyspozycje do nauki języków i bardzo szybko się ich uczą to wyjaśnia słowa poprzedniczki nie oznacza to że dziecko jest ponadprzeciętnie inteligentne na samą inteligencje składa się wiele czynników wśród nich wiedza ogólna, myslenie abstrakcyjne, spostrzegawczość inteligencja ponad poziom zaczyna się gdy kilka tych czynników jest na poziomie wyższym niż u dzieci w ich wieku

Gość koluszmik
kitana...litosci...ty nawet ironii nie potrafisz zakumac???????????????????????

Gość njjkl
do wezwijcie lekarza, - nie, ale tata zadaje pytania po albansku;) myslenie nie boli;)

moim zdaniem użytkownik hahahhaha jest jedną wielką ironią nie rozumiem skąd w ludziach tyle zawiści jadu obrzucają siebie nawazajem wyzwiskami...

Gość koluszmik
kitana a ja mysle ze ty jestes jedna wielka porazka:D:D:D:D zero zajarzenia o co kaman:D:D:D chyba faktycznie odstajesz od normy:D:D:D wyluzuj wariatko bo ci zyłka w tyłku pęknie:D:D:D:D

ciekawi mnie jak bardzo musiałeś być skrzywdzony w dzieciństwie że przelewasz teraz swój ból na inne osoby wiesz żal mi takich osób !!!!

Gość koluszmik
kazdym kolejnym nakreconym wpisem tylko sie pograżasz:D:D: dawaj dalej wariatko:D:D:D:D

Gość kota ma mamaaa
ale sie rozpetało :D i jeszcze wymawia - R np znajomy 5 latek ciągle mówi J

Gość njjkl
przejezycznie;) tak jak napisalam wyzej, maly nie rozmawia zdaniami, ale b.duzo rozumie, i odpowiada pojedynczymi slowkami;)

określenie"wariatka" nic mi nie robi bo tak jestem wariatką mam Chad i co ? nie lubie osób które wypowiadają się w jakimś temacie : nie na temat a ty zamiast skupić się na topiku próbujesz mi dokopać ; prosty wniosek albo masz jakiś psychiczny problem ze sobą albo ze zrozumieniem tematu tu jest mowa o inteligencji dziecka ; matka zastanawia się czy ma wyjątkowo uzdolnione dziecko

pisałam już o moim brracie chodzi teraz do 4 klasy od drugiego semestru będzie miał stypendium naukowe tak naprawdę to wydaje mi się że nie ma co zabardzo przykładać uwagi do okresu w którym dziecko nauczyło się mówić jedne zaczynają wcześniej drugie później ważne jest aby z każdym dzieckiem od najwczesniejszych chwil dużo rozmawiać i poświęcać czasu bo to procentuje

Gość fzdascszscvrxfd
ewenment to byłby gdyby 1 roczne diecko mówiło pełnymi zdaniami. A 2 lata powiedziałabym normalna sprawa, tak powinno byc :)

Gość łupppp
kitana co to jest Chad?

Martwiłabym się gdyby nie mówiła pełnymi zdaniami. To straszne zaniedbanie jeżeli dziecko w tym wieku posługuje się pisknięciami i półsłówkami.

Gość do fawila
fawila, taki z ciebie ekspert jak z mysiej piczki wor na mąke....wiele dzieci nie mowi nawet do 3 roku zycia...dzieci wielojęzyczne moga nie mowic do 4 roku zycia...powie ci to kazdy psycholog dzieciecy i logopeda..wiec nie wyskakuj z zaniedbaniami niedouczona babo:O moja matka jest wlasnie psychologiem dzieciecym :D z 32 letnim stazem:D

Gość kasiunia
moja ma 2 latak i 4 miesiace gada wszystko tez zna kupe wierszykow i piosenek , mowi tez wniektorych wyrazach "R"wyraznie tez gadala zdaniami przed skonczeniem 2 latek, tez niektorzy sa zdziwieni , tym bardziej ze wyglada na 1,5 roczku:)

Gość kopkop
mamuski nic nie osiagnely, wiec musza teraz chwalic sie bachorami:D

Oj, przestancie, przeciez to normalne, ze dzieci w tym wieku mówią pełnymi zdaniami. Czym wy sie w ogóle chwalicie? nie macie o czym pisac? Ewenementem byłoby , gdyby roczniak mówil pełnymi zdaniami.

Gość a moj trzymiesieczny chodzi
na rekach i spiewa MC Hammera :D

Gość Pedagog specjalny i terapeuta
Norma jest bardzo szeroka - dwulatka mówiąca pełnymi zdaniami poprawnie, jest w takiej samej normie jak pięcioltaka mówiąca "ciapka" zamiast czapka, sialki zamiast szalik i siafa zamiast szafa.

Gość tatija
Synek ma 21 miesięcy i rzeczywiście mówi pełnymi zdaniami, na co tak jak u autorki ludzie bardzo często reagują. wiele dzieci w tym wieku wymawia jedynie pojedyncze słowa, DLATEGO NIE DZIWIĘ Się zaciekawieniu obcych bo sami tak mamy i jest to powód do dumy:). od początku powtarzaliśmy za Miłoszem każde nawet najprostsze słowo, na pewno pomogło mu to w rozwoju mowy. a niedowiarkom że 20 miesieczne dziecko potrafi mówi pełnymi zdaniami polecam rozejrzeć się wokoło albo chociażby na yt pooglądać. dziecku trzeba poswiecac czas i go słuchać!. najsmieszniej jak potrafi się przedstaeic imieniem i nazwiskiem:).pozdrawiam

Gość gość
Mam na wideo z datami z nagrania gadajacych dwulatkow, do tego syna, ktory chodzil swobodnie w wieku 9 miesiecy. Na kafe sie nawet z tym nigdy i wychylalam, bo by mnie zagryzli,a le co mnie obchodza obcy ludzie. Kiedys nie wytrzymalam i pokazalam niedowierzajacej sasiadce. Na szczescie sa filmy i latwo takie rzaczy odowodnic. A dzieci sie bardzo roznie rozwijaja, Dorosli tez sa rozni.