Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Janka84

Bolesny problem po porodzie :(

Polecane posty

Gość Janka84

Proszę poradźcie mi coś, może któraś tak miała? 3 tyg temu urodziłam synka SN. Byłam cięta i szyta, rana się zagoiła już, szwy zdjęte. Niestety to nie koniec bólu :( Kilka dni temu pomiędzy pochwą a odbytem, niedaleko blizny pojawiło się takie małe zgrubienie z czerwonym guzkiem. I boli jak chodzę, stoję lub siedzę. Myślałam, że to hemoroid, ale hemoroidy to są chyba całkiem przy odbycie? Na wszelki wypadek smaruję maścią posterisan, ale niewiele pomaga. Miała któraś takie coś? Już mnie to wkurza, mam dosyć bólu. A żeby iść do lekarza na NFZ to trzeba trochę poczekać... Poradźcie coś proszę.

Gość do lekarza.....
a nie na forum domorosłych ginekologów pytać!

Gość Janka84
Lekarz może mnie przyjąć dopiero w przyszłym tygodniu, a póki co pytam, może ktoś miał podobną sytuację... Czyli hemoroidy można wykluczyć? Nie wątpię, że mogę być poszyta hujowo, skoro lekarza który mnie szył non stop popędzali, bo miał iść jakieś bliźniaki rodzić cesarką... eh...

Gość może to torbiel?

Gość ja tez nie na czarno..
jak to Cie lekarz dopiero w przyszlym tygodniu przyjmie ? to gdzie Ty mieszkasz ??? ja dzwonie rano i za godzine moge byc u swojego lekarza.

Gość może to torbiel?
polecam zebys sie udala do szpitala na ostry dyzur przyjma cie od razu;)

Gość do lekarza.....
zadzwoń lub udaj się do rodzinnego. on więcej ci pomoże niż forum!!!

Gość To musi zobaczyc lekarz
Hemorid nie wykluczony, ale to moze byc jakis przebijajacy sie ropniak. Idz koniecznie do lekarza, jak boli to to jakis stan zapalny. Nie bedzie zle, a ci ulzy.

Gość Kolejka moze byc, ale
jak boli i cos jest nie tak to cie przyjmie, to moze byc tez zakarzenie.

Gość Janka84
Ale to nie jest jakiś ostry ból. Po prostu cały czas to czuję. I ten guzek wygląda jak taki mały czerwony bąbel. Miałam hemoroidy w tyłku, ale biorę czopki więc jest lepiej, to myślałam, że to też jakiś hemoroid...

Gość mamamaluszka
to może być jeszcze jakieś szew który źle usunęli i się wrósł ja też tak miałam i po jakimś czasie sam wyszedł... choć co mnie to uwkurzało to moje...

Gość do lekarza..........
nawet lekarz rodzinny stwierdzi czy to ropień czy stan zapalny. możesz postarać się sobie doraźnie pomóc. przemywać rumiankiem nabyć w aptece maść przyspieszającą gojenie z antybiotykiem ( bez recepty) . przemyć tantum rosa ( saszetki też bez recepty do rozpuszczania w wodzie) pomogą na ból bo metylohalkon hesperydyny działa miejscowo przeciwbólowo i przeciwzapalnie nawet lekko antybakteryjnie. ale ja bym skontaktowała się z lekarzem nawet tylko wyśmianym rodzinnym.

Gość a ja aj
a ja terz miałam coś podobnego bo mnie po porodzie żle zeszyli chodziłam z tym miesiąc i wygoić sie nie mogło najpierw twierdzili że to hemoroid a póżniej przyjęli wersję że to krwiak nic konkretnego mi na to nie dali tylko kazali robić okłady z rywanolu który odparzył mi całe miejsce intymne .....takrze prawdopodobvnie to u ciebie to mały krwiaczek który zniknie ............ci lekarze co nas szyją po porodzie to powinni świnie zszywać a nie kobiety które chcą jeszcze rodzić dzieci w przyszłosci.........mi do tej pory została taka zgrubiała skóra.....Pozdrawiam

Z opisu wynika że naprawdopodobniej robi Ci się bliznowiec. Pojawia się on czasem po porodzie w miejscu gdzi bylo nacięcie krocza lub na bliźnie po cc. Informacje na temat postępowania z blizną po nacięciu krocza znajdziesz tu: http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/najbardziej-obolae-miejsce_35947.html Jeśli domowe sposoby się nie sprawdza konieczna bedzie wizyta u ginekologa lub dermatologa i zastosowanie maści dostępnej tylko na receptę.

Gość Janka84
dziekuje... bliznowiec chyba nie bo to nie na bliznie tylko obok. moze ten krwiak? mam nadzieje ze zniknie do wizyty...

Gość to samo
rany, mam to samo, 5 tyg po, podejrzewam wrośnięty szew, mam wizytę w piątek, czekam na nią jak na zbawienie...na razie tantum rosa plus octeniosept

też się mogę pod tym podpisać. Tylko, że mi szwy zdjęli, więc chyba nie zostało nic wrośniętego? Myślałam, że tylko ja mam ten problem. a do lekarza też dopiero w przyszłym tyg :/

Gość mamachichi
jak nie mozesz do lekarza to chociaz do poloznej powinnas isc, to sie jakos nazywa fachowo ale w tej chwili nie pamietam

Gość hania2503
Ojoj! Mam to samo! Jutro idę do gina więc zobaczymy, mam także guzek, ale wydaje mi się, że w tym miejscu był szew- w wojewódzkim w Gdańsku założyli mi rozpuszczalne szwy więc nie wiem. Problem naprawdę bolesny, raz ze ten guzek haczy o bieliznę boli i piecze, a dwa, że boję się co to!? Czy któraś z Was już wie co to?

Gość hania2503
a kto powiedział, że to jest przy odbycie?! To jest tuż obok blizny po szyciu krocza a to zasadnicza różnica:) To jest bardzo bolesne, stąd pytanie Poza tym ja pytałam czy któraś z dziewczyn już wie co to jest, a za rady typu umyj się to raczej dziękuję...

hania proszę napisz jutro co Ci lekarz na to powiedział. Ja mam 2 takie guzki :( Ale moja ciocia mówi, że miała też takie coś i samo znikło. Tylko moczyła się w jakimś stężonym rumianku. Mnie też to właśnie haczy o bieliznę i wkładki, które muszę nosić bo jeszcze trochę krwawię.

Gość hania2503
Oczywiście jak jutro wrócę to napiszę co to jest.

Gość hania2503
Już wiem co mi jest! Jest to przerost śluzówki tworzący taki wystający "cypelek" to boli, piecze czasem krwawi, to podobno normalne! Ja mam to po rozpuszczalnych szwach i najprawdopodobniej ten szew nie rozpuścił się do końca i spowodował taki stan zapalny. Tego niczym się nie leczy tylko mocno grzeje, wanna z gorącą wodą, termofor, tak aby ten szew lub jego pozostałość się szybko rozpuściła. Dodam, że u mnie tego szwa wogóle nie widać on musi być gdzieś w środku. Jeśli ten guzek zacznie puchnąć, dołączy gorączka to trzeba ten szew wyciągnąć- a tak do kilku tygodni :( ma puścić i wchłonąć się. To wydaje się sensowne, a moja lekarka mówi, że bardzo popularne po szyciu krocza. ja jestem 6 tyg po 2porodzie i dopiero szwy zgubiłam kilka dni temu niektóre, a jeszcze lekarka inne mi wyciągnęła, także te szwy tak długo mogą się rozpuszczać. Przy 1 porodzie miałam zwykłe i chyba one były najlepsze...

Gość Można zgłosić się na izbę
przyjęć. Każda kobieta w okresie połogu (do 2 miesięcy po porodzie) może z jakimkolwiek problemem ginekologicznym zgłosić się bez skierowania na izbę przyjęć. Tam lekarz Cię zbada, doradzi co to może być. Ja miałam podobnego guzka ale w miejscu szwu i po prostu podjechałam do szpitala, tam zbadał mnie lekarz, stwierdził że został fragment nitki ale z czasem się rozpuści i będzie ok.

Gość Można zgłosić się na izbę
Ja miałam szwy rozpuszczalne ale mimo tego po tygodniu je usunięto, inaczej mogą rozpuszczać się do 3 miesięcy

Gość hania2503
mój guzek jest właśnie czerwony... A Twój jest w miejscu szwu? Pewnie nie widać tego dokładnie, ale jeśli to jest to samo to robi się właśnie w takim miejscu.