Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobitka w ciazy 83

Kwas foliowy i wapn od 4tego miesiaca - nie za pozno? Czy cos bedzie nie tak z

Polecane posty

Gość colanka
No, my mamy to szczęście żyć bez WCN, ale wiele osób urodzonych w tamtym czasie już nie. No i te warzywa i owoce były chyba trochę zdrowsze niż teraz.

Gość oddetka55
Zgadzam sie ze z tymi owocami i warzywami kiedys było inaczej. Ale na szczescie sa tez mrożonki. Tylko to pewnie tez nie zastapi nam kwasu foliowego.

Gość luizzzkowska92
Teraz własnie jest tak ze nie ma na rynku zbyt wielu warzyw, szczególnie tych zielonych i na pewno jeszcze troszke sobie na nie poczekamy. Wiec spokojnie mozna przyjmowac kwas foliowy.

Gość tez tak czasem mam
nie przejmuj sie ten cały kwas foliowy to bardziej chwyt reklamowy.czy kiedys nasze mamy go jadły?jesli b cie niepokoi masz w pestkach dyni.taki sztuczny to chemiczny badziew i nie ma gwarancji,ze sie przyswaja.znam wiele kobiet,ktore jadly b pozno kwas,albo wcale i dzieci urodzily sie zdrowe.a znam tez przypadki,ze jadły ,a dziecko chore,takze nie wierz reklamie.a gin nie jest bogiem

Gość boooska
Mysle ze do 1-szego trymestru powinno sie przyjmować. Ale i tak najwazniejsze jest to aby brac go w momencie kiedy planujemy dziecko.

Gość delllicja2
jeśli planujesz macierzyństwo to dobrze, że już łykasz kwas foliowy, ale kwas nie należy kojarzyć tylko z ciążą, bo ma on równeiż inne szerokie zastosowanie.

Gość gość
ss

Ja na poczatku ciazy przez 15 tygidni nie bralam witamin wcale bo po wszystkim wymiotowalam i po witamina tez:/

Gość gość
lepiej późno niż wcale

Gość aniabania24
Możecie mnie zaraz tu zlinczować ale ja w ogóle nie brałam żadnych witamin bo zwyczajnie zawsze je zwymiotowałam... Po kilku dniach nie dałam rady i z ty skończyłam. Urodziłam 39 t.c. córeczkę 4700 kg i 59 cm :) Teraz ma 4 latka i jest zdrowa, wygadana i zawsze uśmiechnięta:) Nie martw się:)

Gość gość
warto pilnować takich rzeczy bo przez naszą nieroztropność możemy narobić krzywdy własnemu dziecku, dlatego kwas foliowy w okresie starania się o maluszka powinien być podstawą.

Gość gość
To nie zawsze jest do wykonania ;) Wiadomo ze trafiają sie też takie przypadkowe ciąże ;) wiec wówczas od razu jak sie dowiemy powinnismy przyjmowac kwas foliowy.

Gość gość
zapytaj lekarza

Gość gość
Ja słyszałam własnie o tym ze kwas foliowy trzeba równiez przyjmowac w momencie kiedy bierzemy tabletki antykoncepcyjne. Warto zapytać o to swojego lekarza.

Gość rewppla
Ja tak brałam

Gość gość
Z witaminami nie ma co przesadzać, więc jeśli nie masz niedoborów to przyjmuj tylko Folik

Gość gość
Preparaty multi nie sa tak ważne jak folik i na nim trzeba się skupić jeśli leży nam na sercu zdrowie dziecka.

Gość gość
Okres ciązy jest tutaj tak naprawde najwazniejszy i własnie kwas foliowy powinien od pierwszych jej dni wejśc na stałe do naszych nawyków przyjmowania go np. codziennie do śniadania.

Gość gość
To nie zawsze jest do wykonania ;) Wiadomo ze trafiają sie też takie przypadkowe ciąże ;) wiec wówczas od razu jak sie dowiemy powinnismy przyjmowac kwas foliowy.

Gość gość
123456

Gość gość
Bo tak naprawde to chodzi o to , ze każda kobieta powinna mieć tabletki folika w swojej apteczce i sięgać po nie codziennie.

Gość gość
Macie racje dziewczyny. Ja też w 1szym trymetrze przyjmowalam kwas foliowy.

Gość julita87
Nie wiem czy wiecie, ale jakies 40% kobiet przyswaja ok. 30% mniej kwasu foliowego niż powinny w ciąży, wiec lepiej brac metafolne, bo ona się przyswaja całkowicie

Gość gość
Powiem Wam ze im więcej witamin przyjmujemy, tym większe prawdopodobieństwo, że będa się nawzajem wykluczać, dlatego nie zawsze warto "opychać" się witaminami zwłaszcza w czasie ciąży, np. bardzo łatwo można przedawkować witaminę A.

Gość gość
Ja wiem, ze podczas przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych stężenie kwasu foliowego w organizmie jest najniższe więc trzeba te braki jakoś uzupełnić.

Gość gość
Najlepiej nie brać nic