Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mama Natusi

pomysły na śniadania i kolacje powyżej roku

Polecane posty

witajcie kochane,szukam pomysłów na sniadania i kolacje dla swojej 14miesięcznej córeczki.chcialabym zeby byly raczej mleczne,ale nie koniecznie :) bardzo prosze o wasze pomysly.moze cos mi sie spodoba.jestem w trakcie ukladania jej nowego menu.dziękuje

Witaj moja corcia ma dwa latka wiec jest troche starsza teraz je juz dorosle kolacje np.usmiechniete kanapki a na śnaidanie obowiązkowo musli z owocami i jogurtem albo jajecznica na śmietance jak była młodsza to zajadała się na śniadanie owsianką na mleku a kolacje w sumie od początku były różne czasmi poprostu jadla to co tata ma na talerzu i bła z tego bardzo zadowolona

moj synek ma 15 miesiecy i na sniadania je np kanapki z serem zoltym lub twarozkiem , z pomidorem ogorkiem lub jakas chuda wedlina , czasami dzemem . Lub jajecznica raz na jakis czas parowki. Na kolacje zjada albo sinlaca albo manne na mleku krowim nic innego mlecznego w niego wmusic nie moge. sinlac jest bez mleka no ale zastepuje wartosciami posile mleczny

mozesz zrobic malej nalesniczki z serem tylko do sera dodaj cukier puder i smietane a nie surowe zoltko jaja, jajecznice na parze, placuszki z jablkami, ryzowe placuszki, parowek nie polecam bo sam syf mieso mechanicznie oddzielone od kosci,mozesz dac twarozek z jablkami, jablka przesmazasz jak na szarlotke albo ryz z jabłkami, zalezy wszystko od upodoban Twojego maleństwa:) urozmaicaj i ucz dziecko zdrowych posilkow np. gotowanych warzyw i gotowanej piersi z kurczaczka a w przyszlosci nie bedzie miala nadwagi i bedzie lubila to co zdrowe

Placki z jablkami . Ciasto takie jak na nalesniki tylgo gestsze do tego ciasta wkrajam jablka w kosteczke taka grubsza i smaze na wolnym ogniu a potem posypuje cukrem pudrem. Do ciasta mozesz tez dodac ugotowany ryz i masz wtedy ryzowe placuszki, zycze smacznego:)

Moja Julcia uwielbia te placuszki a do picia do tego mozesz zrobic kakao ma duzo witamin:)

polecam tez pulpeciki z miesa mielonego w sosiku koperkowym, a robie je tak. miesko kupuje dla malucha najlepsza cielecinka samam miele dosypuje troszke tartej bulki i dolewam troszke mleka do tego przyprawy ale wiadomo ze nie za duzo soli zeby dziecku nie obciazyc nerek. formuje male pulpeciki obtaczam w mace badz tartej bulce i delikatnie podsmazam, w miedzy czasie w garnku robie wywar z jarzynej wrzucam posmazone pulpeciki i gotuje do miekkosci, dodaje koperek i na koniec zaprawiam smietanka, do tego wywaru mozesz dac lisc laurowy i ziele angielskie. podawac mozesz z ryzem, ziemniaczkami lub z chlebkiem. pychaaa:)

aha jeszcze jajko surowe do tego mieska zapomnialam dopisac, jak nie dasz jajka to sie masa rozleci:)

Mój ma 19 m-cy i na śniadanie jada: j jajecznica jajko na miękko kanapki np. z wędliną, twarożkiem, powidłami, dżemem itp. budyń z owocami parówki kakao kawa zbożowa

Gość fitnesówka
Po roku już można stosować taką metodę (nie pamiętam nazwy), kiedy sadza się dziecko przy stole z rodzicami i pozwala mu jeść to samo co reszta rodziny. To bardzo fajnie rozwija apetyt, uczy nowych smaków i wcale nie szkodzi.