Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiecie, że

ŻYDZI ZROBILI WIĘCEJ ZŁEGO DLA POLSKI

Polecane posty

Gość Wiecie, że
Przyjął chrzest, więc był chrześcijaninem. Załamka. Myślisz trochę?

Gość ochach
Trochę myślę jednak i Żydówką nie jestem, chociaż nie miałabym jakiś problemów większych jakbym była. Nie jestem historyczką (chociaż aktualnie, blisko mi do typowo historycznych zagadnień), może i Wy wszyscy jesteście ale jakoś nie przekonują mnie Wasze argumenty powiedziane w sposób - "jesteś niewykształcona, ja mam rację, bo coś tam". Może i jakaś merytoryczna dyskusja byłaby w stanie mnie przekonać, może ja była bym w stanie przekonać Was - po prostu nie lubię jak ktoś tak dziwnie napada na kogoś/jakąś grupę, która w tym wypadku nie może się bronić. A zresztą róbcie co chcecie ;p Na moje od mniej więcej XIV źle sobie zrobiliśmy głównie my sami. Potem reszta nam dowaliła. I tak znaleźliśmy się tu gdzie jesteśmy, więc nie ma co zwalać na kogoś innego.

Gość ochach
Ps. Czyli jak ja wzięłam chrzest to przestałam być Polką, a zaczęłam być chrześcijanką? Żydzi to naród, Jezus do końca swojego życia był Żydem.

Ci co porównują II RP do PRL. 1. II RP miała układ granic nieco inny. Nie mieliśmy połowy Górnego Śląska i normalnego portu (przez połowę dwudziestolecia), a mieliśmy leśne Polesie. 2. Analfabetami w II RP byli głównie Białorusini i Ukraińcy. II RP powstała na zgliszczach Cesarstwa Rosyjskiego, które o wykształcenie poddanych szczególnie nie dbało. 3. II RP musiała utrzymywać dosyć silną armię, bo poza Rumunią i Łotwą sąsiedzi byli nam wrodzy. A ostatnie porównanie. Porównajmy pokolenie po 20 latach dwudziestolecia i pokolenie po 45 latach komuny. Chodzi mi o wychowanie młodzieży.

To tylko Twoje zdanie ochach. Moje jest inne. Ludzie w moich stronach nie lubili Żydów. Wyzyskiwali ludzi szczególnie biednych. Podam taki przykład. Żeby kupić koguta trzeba było dać Żydowi 10 rubli. Za prace u Żyda dostałaś 1 rubel za tydzień i nawet szklanki wody nie dostałabyś chyba żebyś za nią zapłaciła. Pracując u polskiego gospodarza dostawałabyś 4 ruble na dzień i obiad i kompot. Tak opowiadała o tym moja prababcia. Ona nie była jakąś antysemitką, bo jeszcze chowała przed Niemcami żydowskie dzieci. Mimo to dorosłych Żydów nie lubiano, choś sporo Polaków im pomagało. I właśnie pomagali Polacy Żydom w czasie wojny. I moja prababcia opowiadała o przypadku, kiedy pomagali Żydom ludzie powiązani z partyzantką. I pewien Żyd, który pracował dla Niemców potem ich podkablował. Cała rodzina tam została zamordowana przez Gestapo. Więc czy Żydzi mieli powody by dać się lubić?? Holocaust był zbrodnią i ludobójstwem, ale ja się ciesze że Żydów teraz w Polsce nie ma. A sam osobiście nie lubie ich za to co wyprawiają z Palestyńczykami.

żydzi to cawniaki! jak hitlersyny najechały nasz kraj to żydy mówiły że nam niemcy łby ukecą a im nic nie zrobia! że naszymi łbami będą ulice wybrukowane! trochę sie im pomyliło... ale prosze nie mysleć że popieram holokaust albo inne formy nienawiści czy eksterminacji!

Gość ochach
Nie no jasne, ja też nie popieram tego co robią i Palestyną i zdaję sobie sprawę z tego wszystkiego, niewątpliwie złego, co Żydzi zrobili złego nam. Ale patrząc dalej w historię my też nie byliśmy dla nich cudowni - czytałam kiedyś jakąś kronikę (nie podam dokładnej nazwy, bo nie pamiętam), w której pokazane były mordy na Żydach - np. zachorowało 4 Polaków w wiosce palili Żydów, bo byli pewni, że to oni jakąś zarazę wprowadzili. Nie rozumieli ich zwyczajów, więc od razy byli nastawieni negatywnie. Żydzi byli obrotni, prowadzili karczmy, którymi Polacy nie chcieli sobie brudzić rąk, handlowali, też pożyczali na procent dorobili się kasy, Polacy zazdrościli. I w ten sposób tworzyły się antagonizmy.

Gość ochach
*co robią w Palestnie

Gość półidealna :)
powalił mnie ten tekst ,ze Jezus był chrześcijaninem :) autorko - ile masz lat ? 13 ?:)

Gość ELESTYNKA76567
Ha Ha Polaczki:D . ( ), - ( , ), . , , . , 34 ( : ) ; ( ). . , -- - : ("" , " ). -, , . , , . . , , , . "-" "-" ( -: --, --). , -4 ( ), , . . , "" "" , . , "" ", " ". , . , "" ( ) "" , , , . :D:D:D

Polacy walczyli w powstaniach i przelewali krew za wolną Polskę. Żydom było to obojętne, patrzeli się i bogacili. Kiedy na przykład Rosjanie konfiskowali jakieś szlacheckie mienie i szlachica wysyłali na Syberię, jego majątek od Rosjan kupowali Żydzi. A kilka wyczynów Żydów: - wydanie Romualda Traugutta (przywódca powstania styczniowego) - projekty Żydów utworzenia państwa polsko-żydowskiego (aczkolwiek pomysłodawcą byli Żydzi Niemieccy) - wpływ Żydów na stalinizację w Polsce (Wolińska, Światło, Berman, Fejgin) - postawa Żydów kiedy do Polski wtargnęła Armia Czerwona po 17 września (Naliboki) Polacy, to nie jest przypadek, że Żydów nikt nie lubi. Może to smutna prawda, ale Hitler rozwiązał problem mniejości żydowskiej za nas (oczywiście nie pochwalam tego). Europejczycy na pewno ucieszyli się, kiedy powstał Izrael i Żydzi sobie pojechali,

Gość Mosze Mosznovitz
aj aja durne goje tepe ja sze pitam gdzie take sie ulungły ?dobrze , że polske durne goje się o Żyda kłócą a my geszeft zrobime

stalingrad - uogólniasz , bo to pasuje do twoich " teorii " innych ludzi , innych ras , wyznawwców innych religii nie lubią tylko ludzie ograniczeni .

Gość ochach
Rzeczywiście, było i tak. Masz większą wiedzę ode mnie więc nie będę z tym dyskutowała, mimo chęci Ci nie przebiję ;p Mimo to mówimy trochę o innych okresach, ja mówię o zalążkach tego konfliktu, kiedy to Polacy byli górą, bo broniło ich państwo. Chociaż zapewne i wtedy Żydzi nie byli nam dłużni. Ale co by nie było nie wierzę w to, że Żydzi bardziej zrujnowali nam Polskę niż komuniści. Przede wszystkim nie mieli takiej możliwości.

Polacy, to nie jest przypadek, że Żydów nikt nie lubi.------bzdura . ja jestem Polką i lubię Żydów :)

a jak ktoś jest na tyle ograniczony ,zeby nie lubić całego narodu - bo ktoś z tego narodu coś tam , coś tam - to szkoda sobie na niego język strzępić , taki pewnie też sasiada nie lubi , bo sąsaid kupił nowe meble :)

Lubie Żydów mają małe penisy ale za to mogą dobrze nimi penetrować analnie :) No i mają kase:)

stonoga gracja a po co moderator???

Gość ochach
Jeśli mówisz, że lubisz wszystkich Żydów to sobie trochę psujesz tą teorię, bo w końcu może się znaleźć też jakiś niesympatyczny Żyd, który jest usposobieniem wszystkich cech, które uważasz za złe. Bo co, lubię Żydów, bo Hitler ich pozabijał? Nie. Tak samo: Nie lubię Żydów, bo mieli kasę i zamordowali przywódców powstania. Nie. Lubi się osobę za to jaka jest, a nie za to, że jest czy nie jest Żydem. Może być fajny Żyd i głupi Żyd. Ale dobra bo już trochę za daleko zabrnęłam z tymi teoriami ;p

Gość ochach
*wydali nie zamordowali

a moze ja lubie - potrafie lubić również tych ludzi , ktorzy posiadaja te " złe " cechy ?:)

i nigdzie nie napisałam ze lubię Żydów niejako w " wyrównaniu " ich krzywd . lubię ludzi i Żydzi nie sa wyjatkiem w miom " lubieniu "

Gość ochach
Ok, można i tak ;p Jakbym spotkała np na imprezie jakiegoś człowieka, który byłby Żydem, to nie chlapnęłabym mu wodą w twarz "za Palestynę i Traugutta" (mimo że tego nie pochwalam), ani też nie zaczęłabym przepraszać za XVI wieczne palenie Żydów na wsiach. Swoją drogą fajnie byłoby porozmawiać o ich kulturze itd.

Gość hoolig
Riczard Alpert--ciekawe historie przytaczasz. Babcia opowiadała ci ,ze u Żyda pracujac zarabiało sie 1 rubla na tydzien,a u Polaka 4 ruble. Zapytaj sie babci to dlaczego godzono sie na prace za 1 rubla u Żyda.Tezeba było zatrudnic sie po prostu u Polaka.Logiczne?

Gość hoolig
W ogóle to mysle ,ze niechec do Żydów bierze sie z zawisci i zazdrosci,ze oni zwykle lepiej wyksztaceni lepiej sobie radzili w zyciu ,lepiej im sie powodziło.