Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiab64

URLOP MACIERZYŃSKI-podpowiedzcie

Polecane posty

Gość asiab64

Witam! Mam pytanie po jakim przepracowanym okresie należy się urlop macierzyński? Mam przepracowane 8 miesięcy-jest to moja pierwsza praca Jakie prawa mi przysługują?

Gość asiab64
a czy coś jeszcze mi się należy? Jaka jest płatny urlop macierzyński?

nie ma czegoś takiego jak płatny urlop macierzyński. wszystko zależy jaki rodzaj umowy masz, cy jest to określony czy nieokreślony. Jeśli nieokreślony to będąc na macierzyńskim dalej liczy ci sie urlop czyli po macierzyńskim możesz wykorzystać zaległy urlop jesli masz i bieżący. Jesli masz umowe na czas okreslony to pracodawca z chwila jje skończenia wystawia ci swiadectwo i wypłaca zaległy urlop.

jak jest płatny tego ci nie powiem bo urodziłam 15 października i jeszcze macierzyńskiego nie dostałam. Dzisiaj szefowa pojechała dowieźć wszystkie potrzebne dokumenty do zusu. Ja jestem na macierzyńskim od 5 października (termin miałam na 4.10 a lekarz po przewidywanej dacie porodu nie chciał mi wystawić l4).

Gość asiab64
Ja mam umowę na czas określony do grudnia 2011

Macierzyński jest oczywiście płatny i ci przysługuje. A umowę o pracę automatycznie masz przedłużoną do dnia porodu.

Gość asiab64
Jeszcze nie jestem w ciąży ale myślę o drugim dziecku i właśnie chcę rozeznać temat żebym wyszła na tym dobrze :)

No więc jeżeli masz umowę do grudnia 2011 i liczmy zajdziesz w ciążę w czerwcu 2011 to umowa ci się automatycznie przedłuża do dnia porodu ;)

Gość MAMA 8 MIESIĘCZNEJ WIKTORI
kokojambo masz rację

Nwet gdybyś zaszła w ciążę w październiku 2011 to umowa ci się do dnia porodu przedłuży i nawet lepiej, bo dłużej popracujesz ;)

Gość asiab64
Dzięki za informacje :)

Gość 1233210
Szlag mnie trafia jak to czytam! Naciagaczki cholerne! Tylko do pracy jakiejkolwiek się załapie od razu w ciążę zachodzi. Że też nie można nic zrobić takiej krowie. I jeszcze w kółko się gada o dyskryminacji kobiet w ciąży i po urlopach macierzyńskim i wychowawczym przez pracodawców.

Ja pracowałam 3 lata w jednej firmie, niestety oglosila upadek i zatrudniłam się w sklepie odzieżowym na okres próbny 3 miesiace. Po pierwszym okazało się iz jestem w ciązy, a mimo to pracodawca mi przedłuzył umowe do dnia porodu i wiem, ze macierzyński normalnie mi się nalezy. Dokładnie 21 tygodni. I nie zgadzam się z tym naciąganiem, nie planowałam ciązy, a pracowac gdzies musiałam. Zresztą nie załuje bo teraz wiem, ze mój obecny pracodawca zatrudnia tylko na te 3 miesiace i wyrzuca, zatrudnia nowych i tak wkólko.. ze mna sie nie udało, mimo ze nie zrobilam tego specjalnie

no faktycznie, tragedia, że nie można nic zrobić kobiecie planującej ciążę... szkoda słów :(