Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem przeciw

Jestem przeciw in vitro ponieważ

Polecane posty

Gość i ja równiezzzz
jestem przeciwna nazywania in vitro cudowną metodą dla niepłodnych bab!!!! To nie tak. Nie ma co owijać w bawełnę-metoda jest beznadziejnie tendencyjna,cel zostaje osiągnięty ale jakim kosztem,po co? Mam koleżankę po tej metodzie i 5 miesiąc leży w szpitalu,ma krwotoki i ciągle bierze antybiotyki. Jest pod kroplówką non stop. I co powiecie mi,że to taka superandzka metoda,całkiem bezpieczna dla kruchego organizmu kobiety?Dla jajników,macicy??? Wpieprzają ci na siłę pipetę do macicy,niczym wciskanie zapałki do ucha!! Bleeeeeeee obleśne!!! Ponadto faszerują was hormonami jak kurczaki,nie wiem jaki trzeba mieć mózg maleńki,by się na to godzić. Po 2 podpisuję się po naprotechnologią. 4 lata leczenia u konowałów,wysyłanie mnie nieustannie na in vitro,a ja fakersa pokazywałam takim lekarzom,uparłam się, no i moi drodzy po pół roku leczenia napro jestem w ciąży! Naturalnej,nie poprzez pipetę,szklo,probówke! To dopieroDUMA:):)

Gość żALLLLL
ŻAL!!!

wsdpanile ze ci tzn wam sie udalo to ze ja bede podchodzic do in vitro nie znaczy ze chce tego za wszelke cene bronic... mam duzo znajomych ktorzy maja juz dzice po in vitro...zebyscie widzieli lzy szczescia obojga po ich narodzinach... tego widoku nie da sie zapomniec...

i po drugie JA NIE JESTEM ZADNA BABA...jestem mloda cieszaca sie zyciem kobieta, ktora od 9 lat stara sie o dziecko...

Gość a ja jestem baba
plodna, baba co moze miec dzieci ale moj maz nie moze wiec dla nas juz dopuscisz refundacje? :P

Gość jovankaa
wezcie glupie baby nie gadajcie , ja bede teraz miec dzeicko z probowki bo moj maz chorowal i teraz jest bezploodny , wczesniej jednak zamrozil sperme jakbym miala sie sluchac glupich gadan to bysmy nigdy dzieci nie mieli. Ci co niechcha to dostaja dzieci latwo a ci co naprawde chcha musZA sie duzo mposwiecic

Gość qwerty47
też jestem przeciw in vitro

Gość Jestem za wolnym wyborem
In vitro nie można zakazać prawnie, bo byłaby to hańba dla państwa demokratycznego, które NIE jest państwem wyznaniowym. To jest rzecz nie podlegająca dyskusji. Kościół próbuje metody prawnie zakazać, bo nie umie trafiać do sumień swoich wiernych i jest przerażony statystykami (większość katolików w sondażach opowiada sie za in vitro). Więc w swojej panice i niemocy Kościół zabrał się za metodą najbardziej agresywną i postanowił grzmiać ekshomuniką i wpływać na demokratycznie państwo poprzez ustawę. Żenujące i raczej klasyczne dla działań KK. Według mnie metoda powinna być oczywiście dostępna i uregulowana prawnie (tak jak ktoś tu mówił, żeby jakoś konował nie spuścił zarodków w kiblu, choć to się oczywiście nie dzieje i jest to celowe demonizowanie przez przeciwników). Trzeba też prawnie uregulować wiek kobiety na przykład, żeby nie dochodziło do patologii jak za granicą, że 60-letnie babska urodziły dzieci (jedna z nich już zdążyła osierocić to dziecko :O ). Metoda nie powinna być w Polsce refundowana, bo Polski zwyczajnie na to nie stać, a są ważniejsze rzeczy, czyli leczenie ludzi już żyjących. Niestety, life is brutal. Gdyby Polska byla tak bogata, żeby na wszystko było w bród, to bym była za. Ale nie jest i nie będzie. Metoda in vitro powinna być ostatecznym rozwiązaniem, tak jak już to było mówione. A przez polskich konowałów traktowana jest jako pierwsza. Nie chce się szanownym panom poprawnie diagnozować, leczyć, brakuje wiedzy i chęci. Lepiej zarobić na in vitro. Jestem całym sercem za naprotechnologią, za leczeniem niepłodności, jeśli jest czas (wiadomo, ze jak kobieta ma 35 lat, to tego czasu nie ma). Ale trzeba jasno powiedzieć: nie każdą niepłodność da się wyleczyć, czasem in vitro jest jedynym sposobem i powinno być dostępne. Każdy ma prawo wyboru, nie jesteśmy państwem wyznaniowym, które ludziom ten wybór może odbierać. Argumenty autorki są całkowicie do obalenia natomiast: 1.Nie możemy się bawić w Pana Boga 2. Człowiek ma swoją godność i ma prawo do poczęcia na sposób ludzki z miłości matki i ojca, a nie w próbówce 3. Nie jest to metoda leczenie niepłodności, ale produkowanie ludzi 4. Stymulacja hormonalna kobiety, by pobrać w jednym cyklu 8-12 komórek jajowych, powoduje wiele komplikacji zdrowotnych prowadzących nawet do śmierci (niedawno w Krakowie, o czym media milczą) 5. Jedno dziecko żyje kosztem 7-10 zabitych braci i sióstr, 6. Dzieci z próbówki mają liczne wady genetyczne m.in. niepłodność odziedziczoną po rodzicach 1. Codziennie człowiek bawi się w Pana Boga. Codziennie ratowane jest zdrowie i życie ludzkie, które wyrokiem tegoż Boga byłoby skazane, gdyby nie ludzka interwencja. Jak komuś tak podoba się ten argument, to są na tej planecie sekty, w których zabrania się leczenia, bo to ingerencja, tam zapraszam serdecznie ;) 2. Co to znaczy "począć się godnie"? Kto ma decydować, co to znaczy "godnie"? Ty, autorko? Nie sądzę. Ludzie codziennie poczynają się w sposób pozbawiony godności (gwałty, kopulacje po pijaku w krzakach za dyskoteką itp.) i nie mamy na to żadnego wpływu. I Bóg powołuje w takich warunkach życie (dzieci poczynają się także z gwałtu, droga autorko)! Nie ma według mnie nic niegodnego w poczęciu in vitro (poczytaj tematy "staraczek" ile tam jest miłości i pragnienia, by dziecko było, jaka dbałość o ciąże od pierwszych chwil, niespotykana o kobiet zachodzących bez problemu). 3. Oczywiście, że to nie jest metoda leczenia i nie ma nią być. Za leczeniem jestem jak najbardziej, in vitro powinno być końcowym krokiem. 4. Stymulacja jest obciążająca dla organizmu. Dlatego jest to wybór każdej kobiety, czy sie na to decyduje. Nikt nie ma prawa zabraniać jej tego dla "jej dobra". 5. Argument o zabijaniu braci i sióstr jest typowo wyznianiowy i nie można z nim polemizować, bo opiera się na poglądzie i wierze. Dla mnie to bzdura. Co miesiąc zabijam dziecko, bo nie dopuszczam do zapłodnienia, miałam też pewnie mnóstwo samoistnych poronień zapłodnionej komórki, o których nawet nie wiedziałam. Nartura jest rozrzutna i nie bardzo żałuje "dzieci", nad którymi tak trzęsą się katolicy. 6. To są tezy kompletnie nieudowodnione naukowo. Nie ma żadnych dowodów na to, że in vitro ma na to wpływ. Poza tym ogólnie w populacji wzrasta ilość wad genetycznych, alergii itp., także wśród dzieci poczętych tradycyjnie. Argument słaby i nie do utrzymania.

Gość a po cholerkeeee
Nie rozumiem Pani powyżej! Co Ty w ogóle kretynko bredzisz??? Jesteś za in vitro albo nie,jesteś za bawieniem się w Pana BOga albo nie!! Trzeba być gorącym bądź zimnym,letnim dziękujemy!

1.Nie możemy się bawić w Pana Boga 2. Człowiek ma swoją godność i ma prawo do poczęcia na sposób ludzki z miłości matki i ojca, a nie w próbówce 3. Nie jest to metoda leczenie niepłodności, ale produkowanie ludzi 4. Stymulacja hormonalna kobiety, by pobrać w jednym cyklu 8-12 komórek jajowych, powoduje wiele komplikacji zdrowotnych prowadzących nawet do śmierci (niedawno w Krakowie, o czym media milczą) 5. Jedno dziecko żyje kosztem 7-10 zabitych braci i sióstr, 6. Dzieci z próbówki mają liczne wady genetyczne m.in. niepłodność odziedziczoną po rodzicach 1. Nie mówmy o ludziach których to BAWI. To nie bawienie się w Boga tylko postęp medycyny, równie dobrze przedłużanie życia leczeniem np raka można nazwać zabawą w Boga. 2. Poza godnością mamy również chęć posiadania potomka, czasem poczęcie w " ludzki" sposób jest niemożliwe. 3. In vitro JEST jedną z metod leczenia niepłodności. 4. In vitro można wykonywać bez stymulacji na naturalnym cyklu. 5. j/w wtedy dziecko nie żyje kosztem swoich braci ponieważ naturalnie kobieta wytwarza zwykle jedną komórkę jajową. 6. W dzisiejszych czasach co 4 para ma problemy z płodnością, myślę że podobne wady genetyczne są dziedziczone naturalnie. Poczytaj najpierw o metodzie in vitro, nie pisz takich bzdur proszę.

Gość jasne ze dzieciaki
z in vitro są bardziej chorowite,a co najgorsze przebadano 100 najstraszych dzieci z in vitro i wiecie co???? aż 56 z nich jest niepłodnych :(:(:(:(:( i macie swoje in vitro!!!

Gość Biolog1964
Do Jestem za wolnym wyborem Jeśli nie odróżniasz komórki jajowej od zapłodnionego zarodka, który jest już człowiekiem to idz POucz się biologii i nie wyPOwiadaj się na forum

Gość słuszna uwaga
.

Napisałam jasno swoje poglądy. Wyobraź sobie, tłuku (zdecyduj się, czy jestem dla ciebie "Panią", czy "kretynką"), że można nie opowiadać się agresywnie po żadnej ze stron. Nie jestem ani agresywnym moherem, ani liberałem uważającym, że in vitro to zbawienie ludzkości. Prawda jak zwykle leży pośrodku. Zresztą komu ja to tłumaczę i po co? :O Biologu drogi, wyobraź sobie, że odróżniam. Dlatego wspomniałam też o wczesnych poronieniach, które kobieta przechodzi w życiu często, nawet o tym nie wiedząc (nie każda zapłodniona komórka implantuje się, ta co się zaimplantuje i zaczyna dzielić, niekoniecznie rozwija się dalej prawidłowo). Jak widzisz natura lub Bóg (jak kto woli) ma to głęboko gdzieś. Żałuję, że się wypowiedziałam. Zapomniałam, że to kafe i że średnia zarówno wieku, jak i IQ pozostawia wiele do życzenia. Poza tym zamiast merytorycznej dyskusji jest oczywiście atak moherów z kamieniami w rękach (nie można być "letnim", jasne najlepiej grzmieć ekshomuniką i więzieniem) Żenua :O 🖐️

Jeszcze do biologa, zdecydowanie NIE ty będziesz decydował, kto się ma wypowiadać na forum :) Podobnie jak NIE ty będziesz decydował, od kiedy zaczyna się człowiek. Zdecydujesz tylko we własnym, prywatnym grajdole (nie musisz dokonywać aborcji, nie musisz zdecydować się na in vitro, nawet nie musisz stosować antykoncepcji). Ale żyjesz w wolnym, demokratycznym kraju i nie będziesz podejmował decyzji moralnych za innych 🖐️

I drogi MOCHERZE, nie jestem żadnym PO-owcem, więc zdejmij klapy ze swoich na pół ślepych oczy i rozejrzyj się trochę dokokoła. Może zobaczysz coś więcej niż swój zatęchły ciemnogród.

* oczywiście miało być "moHerze" :O spadam, szkoda mi czasu na psucie sobie nerwów czymś takim.

Gość Biolog1964
Do Jestem za wolnym wyborem To, że ludzie umierają nie znaczy, że można ich zabijać. To apropo samoistnych poronień. POucz się jednak biologii, POwściągnij nerwy. Nie ja cię nazwałem kretynką. Zastanawiam się dlaczego niedouczeni liberałowie tak gardzą ludzmi.

Gość hahhahahahhahaa
Jestem za wolnym wyborem-Tłukiem jesteś TY i to TY IQ zaniżasz ,właśnie takie osoby jak TY:) Biologu zgadzam się w 100% zTobą. Wymowne jest Twoje PO w każdej wypowiedzi :D A co najważniejsze!!!!! IN VITRO TO ZABAWA W BOGA! A wiecie czemu? Porównywania wasze,że na codzień człowiek zabawia się w BOga,bo leczy zakrawają o groteskę! Człowiek przeprowadza operacje,transplantacje,leczy,gdyż to ratuje zdrowie i życie,natomiast transfer takiej babie do macicy dzieciaka zapłodnionego na szkle,to widzimisie tejże bezpłodnej baby:) Ot co. Jak ma się leczenie i ratowanie życia do zachcianki i przemożnej chęci posiadania ??Nijak.

Gość hahhahahahhahaa
No i Jestem za wolnym wyborem puściły pod koniec nerwy,skończyły się argumenty za metodą zapładnianie gdzieś tam w laboratorium i zaczęły się wyzwiska od moherów i ciemnogrodu..jak ja to lubię;)

Kończę dyskusję z tobą i tobie podobnymi. Proponuję już się zbierać na marsz z pochodniami i przygotować do codziennej modlitwy ku czci pana prezesa. Nie jestem PO-owcem, w ostatnich wyborach głosowałam na.... PiS :D Niepojęte, prawda? Więcej tego błędu nie popełnię. Nie kocham liberałów, ale tak jak wielu Polaków "środka" teraz będę na nich głosować jedynie ze strachu przed waszymi rządami, przed rządami ciemnoty, nietolerancji, nienawiści i klerykalizmu w najgorszej postaci. Gratuluję, pozyskaliście kolejny głos na wasze znienawidzone PO (czy Donald już śni się wam po nocach, a może to jest jednak prezes, hm....? ;) ) Biologu, gratuluję, nawet na taki topic sprowadziłeś politykę :O Oczywiście dla was nie jest możliwe, by być po prostu za daniem ludziom wolnego wyboru własnej drogi. Dla was są tylko PiS-owcy (czyli prawdziwi Polacy i jedyni ludzie, którym wolno się wypowiadać) i Nie PiS-owcy, czyli zastępy szatana z Donaldem na czele :D Nie przychodzi wam do głowy, że ktoś, kto się z wami nie zgadza albo jest człowiekiem środka (w którym miejscu np. dostęp do in vitro i dostęp do leczenie niepłodności i naprotechnologii się wykluczają?) w ogóle może nie mieszać do tego polityki. Potrzebny wam psychiatra i to dobry. Coraz bardziej się wstydzę za ten kraj 🖐️

A ty powyżej, spójrz na parę postów wstecz i zobacz, kto zaczął wyzwiska. Albo wiesz co? Nie wysilaj się 🖐️

hahhahahahhahaa - właśnie spojrzałam na twoje wypowiedzi na topicu pokrewnym, piękny poziom ("bękarty z probówki" itp.)! :O Z kim ja tu w ogóle próbowałam dyskutować? :O Chyba na głowę upadłam, jak to się mówi "gówna się nie rusza..." ;) Bez odbioru.

Gość do hahahahaha
Posiadanie dzieci to widzimisię bezplodnej baby ? Posiadanie dzieci przez płodna babę to tez widzimisię? No chyba tak, bo niby dlaczego ma byc inaczej ( jesli tak nie uwazasz - uzasadnij) W ogole posiadanie dzeci to widzimisię. A ludzkosc moze sobie wyginąć Gratuluje logiki.

Gość bo ja wiem
"w którym miejscu np. dostęp do in vitro i dostęp do leczenie niepłodności i naprotechnologii się wykluczają?" Dokładnie! Jestem za wolnym wyborem --> ja też mam poglądy "środkowe" i strasznie się dziwię, skąd się bierze ta większość zacietrzewionych (po obu stronach).

Gość Biolog1964
Do jestem za wolnym wyborem Napięcie przedmiesiączkowe, czy mąż wrócił pijany, że tyle w tobie złości

Gość konDonek
Jak to dobrze, że margines sPOłeczny głosuje na PO

Gość konDonek
Jak to dobrze, że margines sPOłeczny głosuje na PO