Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Agula85*

Jadłospis tygodniowy czy ktoś ma pomysły?

Polecane posty

Gość Właśnie w zeszły weekend
Apetytu mi kurczę narobiłyście tymi obiadami:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bajkowa mama---kopytek dawno nie jadlam zrob sobie ciap kapuste z mielonymi tylko jak pisalam wyzej , lepiej jak ugotujesz ziemniaki zaraz je potlucz dodaj kapuste boczek zeszklany na patelce pieprz (sol )ocet do smaku i potluczesz znowu i to wsio :) mozna nawet na drugi dzien odgrzac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panno z de, czy pamiętasz jak ciap kapusta nazywa się po śląsku? Bo chodzi mi to po głowie i nie potrafię sobie przypomnieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
alvia panno z de, czy pamiętasz jak ciap kapusta nazywa się po śląsku? Bo chodzi mi to po głowie i nie potrafię sobie przypomnieć. no ja znam ja tylko pod nawza ciap kapusta :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bajkowa mama zrobie zrobie, w sobote kupie kapuste i zrobie ja bardzo lubie potrawy jednogarnkowe smacznego :D kapuste wymocz by slona nie byla troche ja pogotuj by twarda nie byla a reszte to juz wiesz , no nie zapomnij boczku na patelce podsamzyc :) ziemniaki porponuje zaraz po ugotowaniu potluczyc a pozniej wszystko znowu razem potlucz mielone do tego i obiadek jest :) proste i szybkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Właśnie w zeszły weekend
Ciapkapusta Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Ciapkapusta (lub pańciówa) jest to danie podawane na Śląsku w postaci wymieszanych w papkę ziemniaków i białej lub kiszonej (kwaszonej) kapusty oraz podsmażonego w kostkę boczku, kiełbasy i zrumienionej cebulki. Tego typu danie podaje się z mięsem, często z żeberkami. Inne określenia to: ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra, ciamciówa. Nie znam tego, pierwszy raz słyszę, nie jestem ze śląska, ale znalazłam w wikipedii nazwy:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cebuli nie dodaje ani kielbasy tylko boczek podsmazany nigdy nie jadlam z cebula i kielbasa , bo za duzo by tego bylo a kapusta z zeberkami wygotowana to jest jeszcze lepsza mozna wtedy sie pobawic i mieska z zeberek wykroic i do garnka z pozostalymi skladnikami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fregfvg
droga panno z DE ciap kapuste robi się całkiem inaczej bo po pierwsze kwaszona kapusta ma byc kwaśna a nie wymoczona! ugotować w osobnym garnku kartofle,w osobnym kapuste pozniej polączyć,ugnieść razem,dodac zrumieniony boczek i cebulę! koniecznie.. troszke warzywka,pieprzu co tam lubicie.. i podaje się przeważnie z żeberkami bo musi być sos.. a mielonych w sosie to ja jakoś nie widzę:P może sobie z udkiem usmażonym też zjeść ;) smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fregfvg
i wtedy nie trzeba kompletnie żadnego octu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fregfvg
możesz sobie jeszcze zrobić brat kartofle :P lekko ugotowane kartofle kroisz na plasterki,zrumieniona cebule boczek i kielbase przekladasz z kartoflami to naczynia i do piekarnika:P wsio,bardzo dobre i syte no i tanie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fregfvg
no oczywiście przyprawy wedle uznania;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fregfvg droga panno z DE ciap kapuste robi się całkiem inaczej bo po pierwsze kwaszona kapusta ma byc kwaśna a nie wymoczona! ugotować w osobnym garnku kartofle,w osobnym kapuste pozniej polączyć,ugnieść razem,dodac zrumieniony boczek i cebulę! koniecznie.. troszke warzywka,pieprzu co tam lubicie.. i podaje się przeważnie z żeberkami bo musi być sos.. a mielonych w sosie to ja jakoś nie widzę może sobie z udkiem usmażonym też zjeść smacznego Tak dobrze :P tylko ze ja nie dodaje cebuli , bo u mnie tez nie dodawano jak kto woli :P jakiego warzywka dodajesz ? napewno nie seler kalarepe czy marchewke bo to nie pasuje :P ja i w mojej rodzinie tylko z mielonym jadam a kapust e gotowano z zeberkami :P by naciagla aromatem , sos nawet jak zrobisz sos to ciap kausta go wsacza w mig :P mozna zrobic , czemu nie sos przeciez co to za robota z sosem :)kapuste zawsze lekko mocze by nie byla az tak slona czy kwasna w zaleznosci jak kto lubi i jaka kupi :) ale ciap kapusta wpija sos momentalnie aa i trzeba ja pokropic octem troche :) u mnie tak ja robiono i bez sosu i byla pyszna :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Właśnie w zeszły weekend
Tylko ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić jedzenia kapusty wymieszanej razem z ziemniakami na papkę.Co innego ziemniak i osobno kapusta kiszona z zasmażką, skwarkami i cebulką. Ale razem ziemniak plus kapusta, nie za duża breja ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fregfvg i wtedy nie trzeba kompletnie żadnego octu nie pisze by wlewac pol butelki octu ale ja troche nakropic :) ty robisz z cebula ja nie , inna moze jeszcze cos tam dodawac ale warzywa do ciap kapusty jeszcze nie widzialam moze w innym regionie slaska dodaja co miasto to obyczaj :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wlasnie w zeszly weekend--- nie martw sie nic ci nie bedzie po ciap kapuscie :D mi ona smakuje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fregfvg
warzywko taka przyprawa jak kucharek ahahah

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fregfvg
nie to nie za duża breja zrób sobie a zagości na twoim stole już na zawsze;P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Właśnie w zeszły weekend
Nie że nic nie będzie, nie o to mi chodzi, tylko nigdy tego nie jadłam i nigdy nie mieszałam ziemniaków z warzywem, w sensie tutaj z kapustą i to kiszoną.Zawsze kapusta to dodatek u mnie do obiadu, albo w postaci "surowej", albo z olejem, cebulką, pieprzem, albo zasmażana kapusta, ale nigdy razem z pureee ziemniaczanym wymieszana.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
[zgłoś do usunięcia] fregfvg warzywko taka przyprawa jak kucharek ahahah heheh aaaa :D myslalam ze jakies warzywa:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fregfvg nie to nie za duża breja zrób sobie a zagości na twoim stole już na zawsze;P Tylko poprze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u mnie zawsze goscila ciap kapusta jak mielismy mielone :) u sasiadow tez tak robiono jak mielone to ciap kapusta :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chodziło mi o pańczkraut, dzięki. Co do kapusty, to jedni wola bardziej kwaśną, inni mniej i płuczą, kwestia gustu, podobnie jak w wypadku bigosu czy kapusty z grzybami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u mnie była, jak pisałam wcześniej, z kaszanką, więc też bez sosu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
alvia- dokladnie , ja mocze bo nie lubie az tak bardzo kwasnej, a raz kupilam taka kwasna ze musialam moczyc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KamilaXXX
Sorki ale tragicznie brzmi ta ciap kapusta, moze dlatego ze nie lubie kiszonej kapusty i w ogole ciezkiego jedzenia. Ps. Nie napisalam tego zeby sie klocic Menu ktore proponuje: Pon-spaghetti Wt-smazone pieczarki w panierce z ziemniakami i jakas sorowka Sr-zupa krem np. porowo ziemniaczana Czw-placki ziemniaczane Pt-kurczak smazony na patelce z warzywami, mozna podac z kluskami lub ryzem So-piers kurczaka z frytkami i surowka Nd-moze stek dla meza a dla Ciebie jakies fajne wegetarianskie danko, np. zapiekany baklazan faszerowany warzywkami i posypany serem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
[zgłoś do usunięcia] KamilaXXX no cos ty nie ma sie o co klocic dla ciebie to moze wydawac sie ciezkostrawne bo moze i jest , nie wiem ja natomiast mam wstret do miesa :O ale tak juz od dziecka mam jadam tylko wtedy kiedy juz moj organizm zada miecha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KamilaXXX
Panna de - jestes wegetarianka?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×