Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Agula85*

Jadłospis tygodniowy czy ktoś ma pomysły?

Polecane posty

Gość Właśnie w zeszły weekend
Apetytu mi kurczę narobiłyście tymi obiadami:-)

bajkowa mama---kopytek dawno nie jadlam zrob sobie ciap kapuste z mielonymi tylko jak pisalam wyzej , lepiej jak ugotujesz ziemniaki zaraz je potlucz dodaj kapuste boczek zeszklany na patelce pieprz (sol )ocet do smaku i potluczesz znowu i to wsio :) mozna nawet na drugi dzien odgrzac :)

panno z de, czy pamiętasz jak ciap kapusta nazywa się po śląsku? Bo chodzi mi to po głowie i nie potrafię sobie przypomnieć.

alvia panno z de, czy pamiętasz jak ciap kapusta nazywa się po śląsku? Bo chodzi mi to po głowie i nie potrafię sobie przypomnieć. no ja znam ja tylko pod nawza ciap kapusta :D

bajkowa mama zrobie zrobie, w sobote kupie kapuste i zrobie ja bardzo lubie potrawy jednogarnkowe smacznego :D kapuste wymocz by slona nie byla troche ja pogotuj by twarda nie byla a reszte to juz wiesz , no nie zapomnij boczku na patelce podsamzyc :) ziemniaki porponuje zaraz po ugotowaniu potluczyc a pozniej wszystko znowu razem potlucz mielone do tego i obiadek jest :) proste i szybkie

Ciapkapusta Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Ciapkapusta (lub pańciówa) jest to danie podawane na Śląsku w postaci wymieszanych w papkę ziemniaków i białej lub kiszonej (kwaszonej) kapusty oraz podsmażonego w kostkę boczku, kiełbasy i zrumienionej cebulki. Tego typu danie podaje się z mięsem, często z żeberkami. Inne określenia to: ciaperkapusta, ciaperkraut, ciaprówa, pańczkraut, klaplastra, ciamciówa. Nie znam tego, pierwszy raz słyszę, nie jestem ze śląska, ale znalazłam w wikipedii nazwy:-)

cebuli nie dodaje ani kielbasy tylko boczek podsmazany nigdy nie jadlam z cebula i kielbasa , bo za duzo by tego bylo a kapusta z zeberkami wygotowana to jest jeszcze lepsza mozna wtedy sie pobawic i mieska z zeberek wykroic i do garnka z pozostalymi skladnikami :)

Gość fregfvg
droga panno z DE ciap kapuste robi się całkiem inaczej bo po pierwsze kwaszona kapusta ma byc kwaśna a nie wymoczona! ugotować w osobnym garnku kartofle,w osobnym kapuste pozniej polączyć,ugnieść razem,dodac zrumieniony boczek i cebulę! koniecznie.. troszke warzywka,pieprzu co tam lubicie.. i podaje się przeważnie z żeberkami bo musi być sos.. a mielonych w sosie to ja jakoś nie widzę:P może sobie z udkiem usmażonym też zjeść ;) smacznego

Gość fregfvg
i wtedy nie trzeba kompletnie żadnego octu ;)

Gość fregfvg
możesz sobie jeszcze zrobić brat kartofle :P lekko ugotowane kartofle kroisz na plasterki,zrumieniona cebule boczek i kielbase przekladasz z kartoflami to naczynia i do piekarnika:P wsio,bardzo dobre i syte no i tanie ;)

Gość fregfvg
no oczywiście przyprawy wedle uznania;p

fregfvg droga panno z DE ciap kapuste robi się całkiem inaczej bo po pierwsze kwaszona kapusta ma byc kwaśna a nie wymoczona! ugotować w osobnym garnku kartofle,w osobnym kapuste pozniej polączyć,ugnieść razem,dodac zrumieniony boczek i cebulę! koniecznie.. troszke warzywka,pieprzu co tam lubicie.. i podaje się przeważnie z żeberkami bo musi być sos.. a mielonych w sosie to ja jakoś nie widzę może sobie z udkiem usmażonym też zjeść smacznego Tak dobrze :P tylko ze ja nie dodaje cebuli , bo u mnie tez nie dodawano jak kto woli :P jakiego warzywka dodajesz ? napewno nie seler kalarepe czy marchewke bo to nie pasuje :P ja i w mojej rodzinie tylko z mielonym jadam a kapust e gotowano z zeberkami :P by naciagla aromatem , sos nawet jak zrobisz sos to ciap kausta go wsacza w mig :P mozna zrobic , czemu nie sos przeciez co to za robota z sosem :)kapuste zawsze lekko mocze by nie byla az tak slona czy kwasna w zaleznosci jak kto lubi i jaka kupi :) ale ciap kapusta wpija sos momentalnie aa i trzeba ja pokropic octem troche :) u mnie tak ja robiono i bez sosu i byla pyszna :)

Tylko ja jakoś nie mogę sobie wyobrazić jedzenia kapusty wymieszanej razem z ziemniakami na papkę.Co innego ziemniak i osobno kapusta kiszona z zasmażką, skwarkami i cebulką. Ale razem ziemniak plus kapusta, nie za duża breja ?

fregfvg i wtedy nie trzeba kompletnie żadnego octu nie pisze by wlewac pol butelki octu ale ja troche nakropic :) ty robisz z cebula ja nie , inna moze jeszcze cos tam dodawac ale warzywa do ciap kapusty jeszcze nie widzialam moze w innym regionie slaska dodaja co miasto to obyczaj :)

wlasnie w zeszly weekend--- nie martw sie nic ci nie bedzie po ciap kapuscie :D mi ona smakuje :)

Gość fregfvg
warzywko taka przyprawa jak kucharek ahahah

Gość fregfvg
nie to nie za duża breja zrób sobie a zagości na twoim stole już na zawsze;P

Nie że nic nie będzie, nie o to mi chodzi, tylko nigdy tego nie jadłam i nigdy nie mieszałam ziemniaków z warzywem, w sensie tutaj z kapustą i to kiszoną.Zawsze kapusta to dodatek u mnie do obiadu, albo w postaci "surowej", albo z olejem, cebulką, pieprzem, albo zasmażana kapusta, ale nigdy razem z pureee ziemniaczanym wymieszana.

[zgłoś do usunięcia] fregfvg warzywko taka przyprawa jak kucharek ahahah heheh aaaa :D myslalam ze jakies warzywa:P

fregfvg nie to nie za duża breja zrób sobie a zagości na twoim stole już na zawsze;P Tylko poprze :)

u mnie zawsze goscila ciap kapusta jak mielismy mielone :) u sasiadow tez tak robiono jak mielone to ciap kapusta :D

Chodziło mi o pańczkraut, dzięki. Co do kapusty, to jedni wola bardziej kwaśną, inni mniej i płuczą, kwestia gustu, podobnie jak w wypadku bigosu czy kapusty z grzybami.

u mnie była, jak pisałam wcześniej, z kaszanką, więc też bez sosu :)

alvia- dokladnie , ja mocze bo nie lubie az tak bardzo kwasnej, a raz kupilam taka kwasna ze musialam moczyc :)

Gość KamilaXXX
Sorki ale tragicznie brzmi ta ciap kapusta, moze dlatego ze nie lubie kiszonej kapusty i w ogole ciezkiego jedzenia. Ps. Nie napisalam tego zeby sie klocic Menu ktore proponuje: Pon-spaghetti Wt-smazone pieczarki w panierce z ziemniakami i jakas sorowka Sr-zupa krem np. porowo ziemniaczana Czw-placki ziemniaczane Pt-kurczak smazony na patelce z warzywami, mozna podac z kluskami lub ryzem So-piers kurczaka z frytkami i surowka Nd-moze stek dla meza a dla Ciebie jakies fajne wegetarianskie danko, np. zapiekany baklazan faszerowany warzywkami i posypany serem

[zgłoś do usunięcia] KamilaXXX no cos ty nie ma sie o co klocic dla ciebie to moze wydawac sie ciezkostrawne bo moze i jest , nie wiem ja natomiast mam wstret do miesa :O ale tak juz od dziecka mam jadam tylko wtedy kiedy juz moj organizm zada miecha :)

Gość KamilaXXX
Panna de - jestes wegetarianka?:)