Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TeaTree

jakich używacie kosmetyków?(do młodych dziewczyn)

Polecane posty

Witam.mam 18 lat, cerę mieszaną, choć ostatnio raczej bardziej tłustą i z trądzikiem niestety;/ ma ktos podobnie? ja leczyłam sie u dermatologa ale gówno to dawało więc przestałam.A moja mam zarzuca mi, że te problemy sa przez to, że stosuje za duzo róznych kosmetyków.Co o tym myslicie? Uzywam tego: - żel do mycia twarzy kremowy clean&clear - tonik clean&clear - krem z Avonu Naturals oczyszczjący z trawa cytrynowa i czyms tam...

hej jest tam ktoś? piszcie dziewczyny jak radzicie sobie z cera problemową;/

Gość niewidoma
Ja używam na jeszcze niekiedy pojawiajacy sie tradzik Duac żel, który przepisał mi dermatolog. Do tego tonik do cery mieszanej Soraya i krem aloesowy Floreny. Od czasu do czasu krem biolipidowy ziaji bo mam cerę naczynkową niestety:(

Gość mrowa 09435
Nie używasz za dużo, ale niekoniecznie dobrych, (zwłaszcza ten tonik z alkoholem może wysuszać skórę i przez to jeszcze bardziej zwiększać przetłuszczanie) Ja bym wyrzuciła tonik, żel stosowała raz dziennie (nie ma SLS , ma kwas salicylowy więc może się sprawdzać), rano zacznij zmywać twarz dobrym płynem micelarnym (aptecznym, różowa Bioderma jest najlepsza IMHO). Zacznij używać kwasów żeby znormalizować wydzielanie sebum i złuszczać naskórek, a do tego lekkich nawilżającyh kremów (nie znam składu tego Avonowego, ale jak Ci nie szkodzi to jak najbardziej może zostać). Tutaj masz bardzo dobry wątek o właściwej pielęgnacji skóry: http://forum.gazeta.pl/forum/w,211,117688747,,do_Issey_.html?v=2 A tu kompendium wiedzy o skórze tlustej: http://mazidla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=279&Itemid=73

Bardzo dziekuję za rady i linki:) zwłaszcza ten ostatni zawiera naprawde świetne informacje, o których nie miałam pojęcia... Mama jeszcze kilka pytań: 1.jaki polecacie podkład do cery tłustej/mieszanej z problemami?czyli najlepiej matujący? ja miałam już wiele takich typowo do skóry z trądzikiem tzn.Under20, Miss Sporty itp ale wszystkie badziewne, wcale nie matowały, chociaż niby powinny. 2. Czy słyszał ktos o takim sposobie zwalczenia trądziku poprzez używanie tłustego kremu? czytałam juz kilka razy na forach że to pomaga, bo skóra przetłuszcza sie tak naprawdę bo jest za such i trzeba ja potraktowac tłustym kremem, to wtedy przestanie i znikna pryszcze;p

Gość wredna_kocica_
Tak, rzeczywiście słyszałam, że tłusty krem pomaga przy cerze trądzikowej. Najlepiej używać go na noc, a rano zmyć. Ja nie używam podkładu, tylko pudru w kamieniu i korektora w sztyfcie na pryszcze. Puder jest naprawdę dobry, jeśli cera sie 'świeci". Nie maskuje on pryszczy, ale skóra ma ładny koloryt i nie błyszczy się.

Gość niewidoma
w ekstremalnych sytuacjach używam kremu prosto z dystrybutora mojego tate:classic_cool:

ja zelu do twarzy garniera, potem peelingu do twarzy ziaji, tonik oraz mleczko z vichy, oraz kremy z bielendy na noc i na dzien.

Gość kobieta z marsa
Zgadzam się z mrowa 09435. Nie powinnaś używać tak agresywnych kosmetyków do trądzikowej cery. To prawda, że im bardziej wysuszasz skórę, żeby się nie świeciła, tym bardziej ona się będzie przetłuszczać. Radzę nawilżać i nie używać kosmetyków matujących/niwelujących błyszczenie itp, bo one w gruncie rzeczy wysuszają cerę, której reakcją obronną jest wytwarzanie jeszcze większej ilości sebum. Popełniałam ten sam błąd co Ty, stosując alkoholowe toniki i inne kosmetyki dla cery trądzikowej, teraz każdemu bym to odradzała, bo efekty były odwrotne od zamierzonych. Z tłustym kremem możesz spróbować, ja nie ryzykowałam, bo tłuste kosmetyki bardzo zapychały mi pory, ale zmiana taktyki w pielęgnacji z wysuszania na nawilżanie w moim przypadku okazało się wystarczające. Będąc w Twoim wieku i młodsza, miałam trądzik i tłustą cerę, teraz mam 22 lata i mogę powiedzieć, że bardzo się unormowało, cerę mam mieszaną, ale "w kierunku suchej", nie mam trądziku.

Gość mrowa 09435
Tea Tree, „tłusty krem w pewnym sensie tak, ale taki, który zawiera dobre dla tłustej skóry oleje a nie np. parafinę czy oliwę z oliwek, które zrobią Ci jedynie krzywdę ;) Musiałabyś chyba szukać wśród kosmetyków Eco a jeszcze lepiej zrób sama, gotowe zestawy są w sklepie Zrób sobie krem czy Biochemia Urody, a na Mazidłach mnóstwo przepisów. Możesz też stosować po prostu olejki z odrobiną kwasu hialuronowego (jak serum normalizujące ze Zs Krem). Jak unormujesz przetłuszczanie cery to znacznie mniejsze problemy będą też z podkładem tu też bym unikała wszelkich „matujących, a postawiła na zwykłe, ale o lekkiej konsystencji poczytaj opinie na wizażu w dziale Kosmetyk Wszechczasów, coś na pewno fajnego znajdziesz :) A może zainteresują Cię kosmetyki mineralne? Poczytaj

Nie słyszałam nic totalnie o kosmetykach mineralnych.Jak bede miała więcej czasu musze poczytać o tym koniecznie:) A jakie konkretnie możecie polecić kremy lekkie/nawilżające obecne w drogeriach i niezbyt drogie?

Polecam kosmetyki mineralne. A jak nie to do cery mieszanej są dobre lekkie podkłady nawilżające, polecam IsaDora Hydralight :)

z lekkich kremów to nivea ta różowa seria roxświetlająca... cośtam beauty. fajny krem bardzo z tego jest

ok dzieki bardzo za wypowiedzi:)piszcie jeszcze co ciekawego polecacie, jakie macie"odkrycia"kosmetyczne, kosmetyki o świetnym działaniu:D Bo szczerze mówiąc nie wierze juz w skutecznośc tych popularnych marek przeciwtrądzikowych/do tłustej skóry typu garnier/under20 itd...no jedynie ten clean&clear jakoś dobrze na mnie działa. Za to wielkim gównem jest Avon, linia do cery trądzikowej.Co o tym myslicie?

Gość mrowa 09435
Żadnych drogeryjnych do "cery trądzikowej", "matujących" itp. nie stosuj, to pic na wodę fotomontaż - one robią głównie to co pisałam: usuwają tłuszcz agresywnie i na krótką metę, na dłuższą potęgując problemy bo przesuszona skóra reaguje jeszcze mocniejszym wydzielaniem sebum. Co do kremów to w tym wątku na Gazecie było kilka fajnych wymienionych, ogólnie też nie w drogeriach bym szukała a w aptekach (polski Iwostin Przywracający Nawilżenie jest OK np.). Z samorobionych ten jest bardzo fajny: http://www.zrobsobiekrem.pl/?221,delikatny-krem-z-kwasami-pha (tylko ja jak robię dodaję ciut ich gotowej bazy, bo krem się lubi rozwarstwić bez tego). Albo ten: http://www.zrobsobiekrem.pl/?203,lekki-krem-nawilzajacy-dla-cery-tlustej-i-tradzikowej-3-x-50g Możesz też kupić tonik z PHA: http://www.biochemiaurody.com/sklep/tonikpha6.html

Gość kobieta z marsa
Jeśli już ktoś wspomniał o Biochemii Urody, to myślę, że mógłby Ci podpasować hydrolat oczarowy. Z niedrogich kremów dostępnych w drogeriach polecam Calma HLC Ziaji - zużyłam ze 4 opakowania i bardzo sobie chwaliłam. Obecnie mam na półce krem bionawilżający Jadwigi i też nie jest zły, choć nie jest tak dobry jak Ziaja.

te wszystkie niby specjalistyczne cudowne kosmetyki sa gowno warte. ja uzywam mydełka bambino do mycia twarzy i krem ochronny bambino i twarz jak pupa niemowlaka.

A ja osobiście najczęściej używam kosmetyków Iwostin. Są one dostępne w promocyjnych cenach na e-lek.pl Mój problem polega natomiast na tym, że mam bardzo sucha skórę i jak np. nie posmaruje twarzy kremem to przez cały dzień mam poczucie braku komfortu.

Gość e63
Dla młodych kobitek 18+ jest fajna seria Komfort młodej skóry 18+, specjalnie dobrana dla potrzeb dziewczyn w takim wieku. Warto poczytać w necie.