Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chcę się starać....

Tabletki

Polecane posty

Gość Chcę się starać....

Witam drogie Panie, mam do Was pytanie... czy któraś miaął problemy po wieloletnim stosowaniu tabletek anty? dodam, że nie byłam jeszcze nigdy w ciąży a tabletki zaczęłam brać dość wczesnie ze względu na problemy z cyklem... teraz jestem sporo starsza, mam narzeczonego i pojawiły sie myśli o dziecku... Proszę Was o opinie na ten temat/ doświadczenia. pozdrawiam

Gość asadasfaaf
hehe, problemy z cyklem. Jak można leczyć cykl czymś co powoduje całkowity jego zanik? wyleczyłaś się ale z cykli, przez cały okres brania tabletek nie miałaś go wogóle.

Gość Chcę się starać....
nie chodzi o to... Nie bralam tabletek z własnego widzi mi się... Wtedy nie miałm nawet wieku na seks i chłopaka nie miałam także... Problemy z cyklem to chodzi o to, że okres miaalm po 2 tygodnie, palmienia po miesiąc czasu... dostawałam jakieś hormony ale później lekarz zalecił mi tabletki anty... ciekawi mnie czy bede mogła miec dzieci.... chodziło o to abym miała normalnie okres po kilka dni a nie 2-3 tygodnie....

Ja tez bralam dlugo tabletki bo lekarz mi je przepisal (bo miewalam torbiele). Teraz od 4 miesiecy staramy sie o dziecko i na razie nici. Przyczyna sa problemy hormonalne a nie to ze stosowalam tabletki.

Gość Chcę się starać...
no własnie... podobno moj organizm produkuje za mało jednego z tych hormonów... boje się.... dzidzia jest dla mnie bardzo ważna... czy może robić jakieś testy płodnosci? Moj ginekolog mówił że nie będzi problemów z ciąża... nie wiem czy mu ufac... chce zasięgnąć opinii innego lekarza...

ja brałam tabletki 5 lat. później zrobiłam przerwę. po 1,5 roku przerwy zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań. ciąża przebiegała wzorowo, dziecko zdrowe jak ryba :)

Po co martwic się na zapas. Jak zaczniesz sie starac to sie okaze. Jak przez dobre kilka miesiecy sie nie uda to dobiero bedziesz mogla sie martwic. Jesli brakuje Ci jakiegos hormonu to przeciez lekarz Ci go powinien przepisac. Ja teraz biore progesteron i licze na to ze sie uda/

Gość asadasfaaf
moze najpierw sprawdź czy w ogóle masz cykl to tym "leczeniu".

Gość Chcę się starać...
Pisałam juz ale nie ma tego na forum;/ Wiecie co mialm usuwana do tego nadżerke... jakieś 1,5 roku temu... mój organizm rónież produkuje zbyt małą ilość progesteronu, tabletki anty pomogły... wczesnie brałam jakieś inne i nie dawały rady (miałam również silne bóle brzucha) skoro miaalm naturalny okres to chyba organizam jakoś funkcjonował.. tyle ze przez trzy lata nic sie nie wyregulowało a było jeszcze gorzej i przez to podjęłam leczenie.... Własnie zastanawiam sie nad konsultacją z innym lekarzem... podobno powinnam odczekac około roku na zajscie po tabletkach... ale czy zajede w ogóle?;/ życze powodzenia Victoria0424 :)

Gość gfgdfgdfgd
na początek zmień ginekologa bo wprowadza Cię w błąd. Tabletki anty nie regulują progesteronu. Od tego jest luteina i duphaston. Tabletki anty nie regulują cyklu tylko go zahamowują. Jeśli przed braniem tabsów miałaś problemy z cyklami to po odstawieniu będziesz je mieć nadal. Taka już Twoja uroda. Nie mogłaś mieć naturalnego okresu w trakcie przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych bo one go zahamowują. Miałaś wymuszane przez tabletki krwanienie które nie miało z okresem nic wspólnego. Badania LH , FSH i Estradiol - gdzies ok 3 dc potem ok 13-15 ponownie a okolo 18-19 progesteron prolaktyna i testosteron. Dzięki tym badaniom będziesz wiedziała czy wogóle masz prawidłowy cykl. Jak nie chcesz iść do lekarza to mierz temperaturę w pochwie codziennie rano. Jeśli mniej więcej przez pierwszą połowę cyklu tempetatura będzie niska a w drugiej połowie conajmniej 0,2 wyższa (wszystkie) to masz prawidłowy cykl. Jeśli tych wyższych będzie conajmniej 11 to możesz zajść w ciążę. Proste i wie to nawet człowiek po studiach z zarządzania. ZMIEŃ GINEKOLOGA!!!

Gość Chcę się starać...
Miałam swój naturalny okres przed zażywaniem tabletek, tylko że trwał bardzo długoo a do tego pojawiły się boleści... faktycznie na poczatku dostawałam luteine i takie inne... ale to było kilka ładnych lat temu... później byłam starsza i zaproponowała mi tabletki anty tym bardziej że zaczynałam myśleć o współżyciu... W czasie przyjmowania luteiny i innych leków (nie pamietam juz teraz nazw) dość dobrze je tolerowałam ale ból brzucha i obfitość krwawień sprawiały że nie moglam chodzić do szkoły czasmi przez 2 dni... No i na te anty sie zgodziałm... zastanawiam sie tylko teraz czy to wszystko nie było zbyt wielką ingerencją w moj organizam i czy są kobietki po podobynch perypetiach, które jednak urodzizły zdrowe dzieciaczki:)? To forum jest raczej charakterystyczne więc szukam tu pewnego rodzaju pomocy:) ps dziękuje bardzo osobom zaangażowanym w ten wątek a w szczególnosci ostatniej:)....

Gość Chcę się starać....
czy ktoś wypowie się jeszcze w tym względzie? pozdrawiam

na początek - tabsy regulują cykl, wbrew temu, co ktoś tutaj pisał, i często po to są przepisywane. brałam pigułki prawie 10 lat, w ciążę zaszłam po 6 miesiącach. problem polega na tym, że nie można sprawdzić płodności wcześniej, niż zanim się człowiek nie zacznie starać o dziecko, a tymczasem problem z zajściem w ciążę można mieć w każdym wieku i niezależnie od tego, czy się brało pigułki, czy nie. chociaż zaraz przeciwnicy tabsów zaczną ci pisać, jakich spustoszeń dokonałaś w organizmie :) będzie dobrze, głowa do góry!