Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SNap

Odrzucanie polskiej tradycji - dlaczego tak malo dzieci zna dzis Gwiazdora?

Polecane posty

Gość SNap

Wszedzie slyszy sie tylko o Świetym Mikolaju, mimo, ze w tradycji polskiej istnieje Gwiazdor. Wiadomo - wine za to ponosi WarszaFka i ich tandetne przyjmowanie kultury anglosaskiej. Niestety ludzie z tego miasta nie potrafia myslec sami i przyjmuja wszystko, co amerykanskie, bo to niby lepsze

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Do mnie przynosi Jezus prezenty, w ostateczności mówi się, że prezent na gwiazdkę, ale nie gwiazdor jakiś.

przepraszam bardzo ja nie jestem z warszawy i o gwiazdorze po raz pierwszy siedowiedzialam w zeszlym roku od kolegi poznaniaka szczena mi opadla, ja sie na mikolaju wychowalam i nie wyobrazam sobie swietowania z jakims gwiazdorem

Gość olalalalalala
Mikołaj przychodzi 6 grudnia, a nie 24

O jacie, Gwiazdor? A cóż to za postać ten Gwiazdor? Jakiś znany aktor? Mi w dzieciństwie prezenty przynosił 6. grudnia Mikołaj, a w Boze Narodzenie Dzieciątko i tak było dawno i jest obecnie !!!!

Gość yuioiuytfgbhn
Mikolaj jest 6 grudnia, a Gwiazdor 24!!! GWIAZDOR!!! GWIAZDORR!!! PISZE LIST DO GWIAZDORA JUZ DZIS!!!

Gwiazdor nie jest żadną tradycją polską -.- Tylko konkretnego regionu polski ^^ Na lubelszczyźnie do dzieci nie przychodził żaden gwiazdor ^^

Gość Gwiazdor??? Ibisz od razu
jak Dziadzia Mroz u Ruskich :D:D:D:D:D Swiety (!!) Mikolaj a nie jakis swiecki Gwiazdor :P

Gość yuioiuytfgbhn
W Bydgoszczy jest i Mikolaj i gwiazdor :)

Gość w poznaniu jest gwiazdor
:classic_cool:

Gość pierdolicie i tyle
Gwiazdor jest chyba w rejonach ktore daly sie zrusyfikowac ;-) Zamiast swietego wmowili wam Gwiazdora, jak ruscy Dziadka Mroza :P

Gość A w Katowicach jest
Spodek :classic_cool:

Polskie dzieci szybko pokochały halloween, Mikołaja, fast-foody, szkoda tylko, że mądrych amerykańskich wynalazków nie potrafią tak doskonale małpować jak np. mundurki w szkołach

Gość Przeciez gwiazdora Poznaniacy
nie wymyslili sami, tylko tandetnie przejeli kulture germanska w czasie zaboru pruskiego. :o Wiec sorry kolego, ale kto tu jest plytszy? :o Poznanski gwiazdor to nikt inny jak niemiecki Weihnachtsmann, a nie zaden polski wynalazek. :o Widzisz? Nawet historii tradycji wlasnego regioniu nie znasz. Wstyd!

Gość Przeciez gwiazdora Poznaniacy
Nastepna madrala sie odezwala. Mundurki w amerykanskich szkolach? Really? Chyba o bardzo nielicznych elitarnych placowkach piszesz. :o Albo zes pomylila z angielskimi.

Gość Mikołaj czy Gwiazdor
czy Died Moroz - jeden chu­j - byle prezenty były :classic_cool:

Gość Kobieta puch marny
Gwiazdor? Pierwsze słyszę :D U nas jest Mikołaj (6.12) i Dzieciątko (24.12). To pewnie zależy od regionu. W każdym bądź razie Gwiazdor na Śląsk nie dotarł :D

Gość parrova
U mnie 6 grudnia zawsze byl swiety mikolaj, ewentualnie dziadek mroz hehe, a 24 grudnia gwiazdeczka przynosi prezenty. Czyli pewnie taki zenski gwiazdor :P

Gość to samo
mnie rozwala to ze Jezus przynosi prezenty w Święta hehe to jest dopiero poroniony pomysł

Gość tyskapyska
Na śląsku jest Mikołaj (6.12) i dzieciątko (24.12). A przyjezdnym prezenty przynosi aniołek!

Gość Gwiazdor to poniemiecki
zwyczaj w poznanskiem i na Pomorzu. W ercu Polski dostawało ie prezenty na Wigilię.

Gość sjdhajhs
niby jedna Polska.... :P Dzieciątko? O Gwiazdorze słyszałam, ale Dzieciątko i prezenty?:D u mnie na Mazowszu 6.12 i 24.12 Mikołaj :classic_cool:

Gość Pyrlandia to spoko kraj
tylko mają zbyt wysokie mniemanie o sobie :P

Gość Pyrlandia to spoko kraj
Polanie liczyli się za Piastów, za Jagiellonów serce Polski powędrowało na wschód i tam pozostało.

Gość lalunia2222222
Znowu zakompleksieni Poznaniacy...

w różnych miejcach w Polsce kto inny przynosi prezenty - ja mieszkam na zachodzie gdzie mieszkają ludzie mający korzenie z różnych części kraju i fakt, u większości jest Święty Mikołaj (nie od tego amerykańskiego jak Ci się wydaje, ale od Świętego Mikołaja który był biskupem...), znam ludzi np, na śląsku cieszyńskim, którym prezenty przynosi Dzieciątko Jezus, gdzie indziej Gwiazdor, albo Aniołek, a jeszcze gdzie indziej ten niby rosyjski Dziadek Mróz. Prawda jest taka że tradycja jest bardziej związana z obszarem niż z krajem jako takim, za dużo mieliśmy zawirowań na granicy, przesiedleń itd itp. I nikt tu tradycji anglosaskich nie przejmuje. Jemy indyka na Wigilię? W ogóle sam fakt że u nas Wigilia jest naważniejsza! Opłatkiem się dzielimy, a oni nie. Prezenty otwieramy wieczorem, oni rano, albo wręcz nie znajdują ich pod choinką a w skarpecie. Potrawy w różnych częściach Polski też są inne - i to wcale nie znaczy, że tylko Twoja wersja jest prawidłowa. Bo tradycja to nie to co było pierwsze, ale to co się zaznaczyło w naszej historii i z tego względu własnie znaczenia przyjęło na przestrzeni lat. Jak natomiast zaczniemy prezentów szukać w skarpetach i zapomnimy o Wigilii, to będziesz mogła mówić o braku poszanowania dla tradycji.

Gość jeszcze pamiętam
Święty Mikołaj, jak sama nazwa wskazuje, to tradycja chrześcijańska, a Gwiazdor - świecka, lansowana z wiadomych względów za komuny. Która jest bardziej "polska" - to już dyskusyjne.

Gość tak se wlazlam i patrzę
wew Poznaniu jezd GWIAZDOR:D może stary i umarł:D

Gość Mieszkanka Lodzi
Niestety Polacy to takimi kimiotami - wola amerykanskie gowno niz fajna polska tradycje. Coz, takie czasy