Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość musze nauczyc sie juz zaraz

musze sie nauczyc jezyka niemieckeigo w 3miesiace

Polecane posty

Jestem weterynarzem, dostałem propozycje pracy w niemczech, zona jest pielegniarka, rownierz wyjezdza lecz jej wystarczy angielski. Nie znam slowa po niemiecku, kurcze czy dam rade, intensywna szkola odpada bo pracuje po 10 godzin dziennie a jeszcze dojazdy.... Moze podpowie mi jakis madry czlowiek:) Dodam,ze bardzo by mi zalezalo, zarobilbym tam w miesiac tyle co tu w pol roku..tylko ten jezyk mnie przeraza;(

Gość nie ma takiej opcji
chyba ze rzucisz prace i bedziesz tylko i wylacznie sie uczyc, ale i tak 3 miesiace to za krotko

Gość vres
na poziom podstawowy moze by ci sie udało , ale watpie szczerze mowiac . A na zaawansowany to nawet w rok sie nie nauczysz .. Nie ma takiej mozliwosci

Gość zależy
na jakim poziomie chcesz opanować/musisz opanować język

Gość vres
zaawansowany poziom to znajomosc przynajmniej 50 tys słow .. Sredniozaawansowany 20 tys slow a podstawowy 5 tys słow

Gość vres
angielski na przyklad liczy około 600 tys słow . Ale do znajomosci na poziomie zaawansowanym wystarczy 50 tys .. 600 tys to nawet Anglicy nie znają ..

Gość sylwio1984
jestes lekarzem weterynarii wiec jestes inteligentny. niemiecki to piekny jezyk i bardzo logiczny. dasz rade na pewno. w ksiegarniach jezykowych jest duzo samouczkow, jest b. dobry slownik obrazkowy pons.

Gość Perwersja z doskoku
a znasz angielski?

Gość asdsDFs
upsss, chyba nie dasz rady, ale wykuc mozesz zdania ci potrzebne,kup sobie ksiazke niemiecki w 28 dni, pomaga bardzo ,ale nie ucz sie z niej wszystkiego na blaszke, wez prywatne nauki, by nauczyl cie gadac to co ci potrzebne, i bys polizal troche gramatyki der ,die ,das, najpierw musisz nauczyc sie przedstawic, typu mam na imie..., moj zawod..., mieszkam..tu i tu, hobii takkie i takie, pochodze z polski, mieszkam tam i tam, mam zone i dzieci,,,, tyle wystarczy o sobie potem zdania potrzebne ci do pracy, najlepiej w niemczech idz na kurs niemeickiego, poteem uznaja ci zawod, itd,, droga dluga ale dasz rade...kazdy tak mial...

dokladnie, na razie jakas ksiazka z podstawami, wiecej i tak nie da rady. nop ewentualnie jesli masz pracowac jako weterynarz to jakies slownictwo z tego zakresu tez by sie przydalo. jak juz tam bedziesz to przeciez jakos pojdzie, bez nauki przyswoisz powoli, ewentualnie douczaj sie w domu

Gość Tak wlaściwie
Uczę się już 10 lat i nadal nie umiem, także czarno to widzę...:p

Język muszę chociażby w poziomie podstawowym z branzowymi zwrotami Angielski znam b.dobrze. jeśli ktoś mógłby polecić mi jakieś sprawdzone płyty, książki,samouczki to będę bardzo wdzięczny.

Gość niezalogowana furgonetka
ja jestem na 4 roku germanistyki, ucze sie tego jezyka ponad 10 lata, ale ne wiem iel sow znam, czy 50 tys?? swój język oiceniałam na zaawanswonay, ale teraz to nie wiem...

Gość Ewolina
musisz zlikwidowac spacje

Gość sylwio1984
slownik obrazkowy pons ISBN: 9788376080574 tutaj link: http://pons.pl/index.php?pid=232#obrazkowy na tej samej stronie slownik tematyczny tez niezly. slowniki szkolne sa slabe, takich nie kupuj. do tego slownik langenscheidta Słownik Kieszonkowy Polsko-Niemiecki, Niemiecko-Polski, zolty dosyc gruby ale niewielki formatem, w niem jest naprawde duzo. tutaj link: http://www.empik.com/slownik-kieszonkowy-polsko-niemiecki-niemiecko-polski-walewski-stanislaw-czerska-urszula,7290,ksiazka-p samouczki: koniecznie starter ISBN: 978-83-7608-243-4, tutaj link http://pons.pl/index.php?pid=233 na tej samej stronie masz kursy na 1 miesiac i 3 miesiace. moj chlopak Niemiec kupil sobie taki sam kurs polskiego na 3 miesiace i naprawde swietny byl. potrafil sie po tym na tyle porozumiec ze moglam go zostawic spokojnie samego z moimi rodzicami na kilka godzin.

Ewolino ja nic z tego nie rozumiem, musze raczej od podstsw zaczac;/

Gość nhuiu
Ci ktorzy cie zniechecaja sami po prostu bez sukcesu uczyli sie jezykow i nie wiedza nawet, ze zdeterminowany czlowiek jest w stanie osiagnac prawie wszystko. Jasne, ze po 3 miesiacach nie bedziesz plynnie mowil, ale jak sam widzisz, sa osoby, ktore 10 lat sie ucza i dalej dukaja i wcale nie dlatego, ze jezyk jest trudny. Po prostu oni nie ucza sie jezyka, tylko bezmyslnie wkuwaja gramatyke. Mowisz, ze dojezdzasz do pracy. Ten czas mozesz wykorzystac na osluchiwanie sie z jezykiem. Zgrywasz na mp3 dialogi z kursu i sluchasz w kolko. Zapoznaj sie z metoda Assimil, moim zdaniem jest to znacznie lepszy sposob nauki niz wkuwanie slowek i tabelek z koncowkami.

Gość nienawidze potwora
ja angielskiego w prawie rok na poziomie komunikatywnym

Sylwia wielkie dzieki, dam zanc jak mi idzie

Gość nhuiu
co do postu sylwio, to odradzam kupowania slownikow niemiecko-polskich i tematycznych, szkoda kasy. Mozesz korzystac online ze slownika niemiecko-angielskiego Wordreference.

Ja pojechalam do Niemiec na stale mając 12 lat. Znalam wtedy podstawy czyli Guten Tag, Entschuldigung, Bitte, Danke, Guten Abend, auf Wiedersehen itp. jednak nie chcialo mi się siedzieć w domu i wychodzilam na podwórko. Tam od dzieciaków innych wiele lapalam, po miesiącu poszlam do szkoly, do specjalnej klasy dla obcokrajowców gdzie uczy się języka i po następnym miesiącu potrafilam się dogadać może i nie znalam wszystkich slówek ale potrafilam wytlumaczyć innymi slowami o co mi chodzi. Szczerze to nie chcę Cię martwić ale wiem na jakim poziomie są kursy niemieckiego w Polsce i że po trzech miesiącach intensywnego kursu nie wiele sięnauczysz - ale może chociaż podstawy? Spróbuj wieczorem ze slownikiem w ręku uczyć się slówek, kilkanaście dziennie czy ile tam dasz radę. Jak poznasz slówka i podstawy jakieś to i bez zlożonej gramatyki dasz radę. Do jakiego miasta jedziesz? :) jak chcesz iść na weta to koniecznie jak się będziesz oglaszal gdziekolwiek to pisz, że mówisz po polsku to wiele polaków będzie do Ciebie przychodzić też ;) korzystaj z gazety "kontakty" chociażby.

jak sie wezmiesz ostro do pacy to dasz rade. a sam pobyt w niemczech nauczy cie wiele jezyka. moja pani z niemieckiego nauczyla sie zaawansowanego w 4 miesiace mowila biegle z samego przebywania w niemczech u swojej dwujezycznej przyjaciolki. dasz rade ;) ja sama z checi potrafie siedziec nad niemieckim kilka godzin dziennie

aa i koniecznie skorzystaj z kursu języka w Niemczech już na miejscu. Możesz znaleźć kurs dopasowany do Twojej pracy (są nawet na weekendy) i po roku takiego kursu będziesz na poziomie polaka po czteroletnim kursie w PL ;)

Gość nhuiu
mysia, sorry, ale twoj przypadek to zupelnie co innego, bo dzieci ucza sie inaczej. I rady typu zakuwaj listy slowek bez kontekstu sa beznadziejne...Wlasnie dlatego 90% Polakow uczacych sie jezykow nie potrafi swobodnie sie wypowiadac ani mowic. Rozumieja tekst pisany, potrafia robic cwiczenia gramatyczne, a jak przychodzi do gadania, to jest jedno wielkie dukanie

Gość sylwio1984
do nhuiu niestety jak nie znasz slowek to nic nie powiesz. i mozesz nie znac gramatyki wcale a powiedziec jedno slowo np. przystanek autobusowy i niemiec od razu bedzie wiedzial o co ci chodzi wiec warto uczyc sie slowek! a slownik tematyczny nie jest zly, bo masz wiele slowek obok siebie, np. dni tygodnia. komu sie chce szukac 7 pojednyczych slowek w slowniku czy w internecie, jak mozna je miec wszystkie oboksiebie?

nhuiu tak, tak wiem to zupelnie co innego, dzieci szybciej chloną itd. chcialam tylko zilustrować, że wlaśnie mi to zajęlo jakieś 2, 3 miesiące więc w Jego przypadku raczej nie ma szans. co do slówek to wlaśnie dużo pomoże. Jeśli pozna podstawy gramatyki czego nauczy się z dobrym podręcznikiem i do tego nauczy się tych potrzebnych slówek to ma automatycznie większe możliwości. To, że ktoś duka przez pól roku gramatyke i uczy w szkole slówek a potem w realu nie umie tego wykorzystać to już odrębna sprawa. Jak przyjdzie do niego babka z psem i powie np. Ich mochte gerne den Hund gegen Tollwut impfen, wie viel wurde es mich kosten? to musi wiedzieć o co Pani chodzi. Nawet jak nie będzie w stanie ulożyć zdania poprawnie, bo czasownik umieści w zlym miejscu, zly dopelniacz albo artikel nie ten co powinien ale zasób slów będzie mial większy to też lepiej, chociażby latwiej może wytlumaczyć o co mu chodzi (obrać w inne slowa)

Gość miiilkaaa
jak mam być szczera, to prędzej się zesrasz niż nauczysz się języka w 3miesiące