Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Laylggggglla

Pyszna dietetyczna karkówka na kanapki

Polecane posty

Gość Laylggggglla

Koszt to ok 10-12zł za kilogram Przepis mojej prababci 1kg karkowki zalewamy 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego pieprz w ziarnie sól majeranek karkowke wrzucamy na wrzatek z przyprawami i gotujemy stosownie do wagi 1kg=1godzina po tym czasie nie wyjmujemy karkowki lecz studzimy w wodzie wedlina gotowa tania i pyszna bardzo polecam przepis jest bardzo bardzo prosty i mieso nie jest ociekajace tłuszczem jak w wypadku miesa smazonego a wcale nie odstaje smakiem jest niemal identyczne

Gość ja tez ...
ile moczymy w zalewie? gotujemy w tej samej zalewie, czy nowej wodzie? orientacyjnie ile mniej wiecej soli?

karkówka, mimo, że trochę tłuszczu odda do wody, to nigdy dietetyczna nie będzie, bo jest mięsem najtłustszym z możliwych dietetyczny to może byc schab albo szynka :) a w ogóle to polecam na kanapki piec mięsa samodzielnie w domu, a nie kupować te galaretowate i słone do granic możliwości wędliny sklepowe wyjdzie i taniej i zdrowiej

Gość ertret
Gdzie nie otworzyc,o której godzinie nie otworzyc,zawsze wyskoczy Ewa,33 40 latka mająca mężczyznę i bujne towarzyskie życie . Zaczynam sie bać zaglądacdo lodówki :-) bo jeszcze Ewa,33 z niej wyskoczy :-)

Gość ertret ma racje
w dodatku Ewa ma wkurwiającą manierę krytykowania wszystkiego i wszystkich

Gość tez zauwazylam ewe33
ale ona nie krytykuje wszystkiego i wszystkich. ona krytyjuje glupote, niewiedze i ignorancje. a rozumiem, ze poczuwacie sie do tych "cnot" wiec wam to przeszkadza :P

Gość tłuszcz jest potrzebny
Lepsza jest karkówka niż kurczak. Troszkę tłuszczu nikomu nie zaszkodzi, jak wszystko tak i to trzeba jeść z umiarem. Ja karkówkę gotuję w mieszance maggi z wodą - półna pół. Tylko trzeba gotować mięso powoli, żeby tylko bulkało to nie będzie suche.

ale ewa ma rację! karkówka nie jest dietetyczna, nawet przygotowana według przepisu autorki topiku. oczywiście, że od czasu do czasu można zjeść mięso tego typu, ale chyba lepiej jeść mięso chude? tłuszcz zwierzęcy naprawdę nie jest nam potrzebny w diecie. a ta pani która gotuje karkówkę w maggi i wodzie to o zdrowym żywieniu pojęcia nie ma żadnego...

pewnie, będęsię faszerować chemicznym musli z chemicznym jogurtem, na pewno na zdrowie mi wyjdzie. Smacznego. Każdy je tak jak mu pasuje i nic komu do tego.

a kto mówi o musli i jogurcie? jeżeli dla Ciebie to oznacza zdrowe żywienie to naprawdę nie mamy o czym rozmawiać :)

no właśnie, jak tu z zupełnymi ignorantami rozmawiać na temat zdrowego żywienia...

Dietetyczki sięznalazły. Ja lubięwieprzowinę i nic wam do tego. Nie mam nadwagi a mam ponad 50 lat a lekarza znam z wizyt na badaniach okresowych. Jedzcie sobie jak chcecie i nie krytykujcie innych.

jemy sobie, jak chcemy i ty też sobie tak jedz tylko nie pleć bzdur, że wieprzowina jest zdrowa, zwłaszcza ta najbardziej tłusta, a karkówka jest dietetyczna :) :) :)

Gość ertret
Ewa,33 :-) ty o zdrowym zywieniu nie wypowiadaj sie :-) Jak ktos,kto je zupe 2 lub 3 dni pod rzad i to dosc czesto, nie odzywia sie zdrowo :-) ja wole karkowke,boczek,wszystko co tłuste,nawet golonke zjesc ,ale w takich ilosciach,ze nie zaszkodzi ani mnie,ani moim domownikom niz serwowac im pod rzad jakies tam danie,z czystego lenistwa. Wole spedzic przed kompem mniej czasu, w kuchni wiecej aby dogodzic sobie i mojej rodzinie.

Gość rozwódkaaa
a ja właśnie mam kawałek karkówki w lodówce i zastanawiałam się co z niej zrobić :-)

Gość powiedz pani, że nie ma sprawy
ta, jasne...karkówka jest niezdrowa. Pewnie polecacie nafaszerowane antybiotykami kurze cycki?

Gość ertret
Ja mam ponad 40 lat,moj maz tez,dziecko studiuje i jemy wszystko i jestesmy zdrowi,wage mamy normalną.

:D :D nie musicie sie az tak sowicie tlumaczyc, ze macie dobre wyniki zdrowotne, bo wam tu nikt chorob nie zarzuca ;) mowi sie jedynie, ze chude mieso jest zdrowsze i bardziej dietetyczne od tlustego, a tej prawdy nawet najzdrowszy zjadacz smalcu nie podwazy :classic_cool:

ps. czytajac to forum mozna sie poplakac ze smiechu :D jak nie urocze topiki klary i o klarze, to 'dietetyczne karkowka' :D no nic, dobranoc ;)

Gość e tam p....cie:)
karkowka mieso jak inne:) ale jak jest poledwica z indyka, i szynka z kury... to moze jest i dietetyczna karkowka z kaczki

Gość ARA196
Dyskusja co zdrowe, co ma mniej kalorii i nie tuczy jest zbędna. Dziewczyna chciała się podzielić dobrym rodzinnym przepisem na karkówkę i to wszystko. Bardzo dziękuję za przepis.

to miło, że chciała się podzielić przepisem, ale nazywając go "dietetyczny" wprowadza ludzi w błąd. mi jedynie chodziło o sprostowanie tego błędnego wyrażenia.

Gość ARA196
A może nazwała tak ze względu na sposób przygotowania? Gotowane mięso jest zdrowsze i tak rozumiem określenie go dietetycznym

no tak... ale karkówka, nawet gotowana, jest tłusta zdrowsza niż smażona, podana przez autorkę dla porównania, ale i tak nie jest dietetyczna, bo jest tłusta poprostu

Gość mniam>>>
zrobiłam karkowke według przepisu autorki i wyszła bardzo dobra wcale nie tłusta tłuszcz cały sie wygotowal i wyszła chuda naprawdę :)

Gość Bożena.
Karkóweczka gotowana jest pyszna! Polecam i uważam, że jest zdrowsza od pieczonej. Zresztą każde gotowane mięso jest zdrowsze.

Gość dgjdgj
ale macie baby problem. chciałabym tylko takie mieć. ile można gadać o takiej pierdole. boże kochany. fajny przepis. i weż tu człowieku podziel się wiedzą. zamiast dziękuję, spróbuję, dziękuje nie jadam karkówki kłótnia i pyskówka. i dlatego nie lubię bab. tak bab, choć sama jestem kobietą. miłego dnia, ulżyło mi.