Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szczęśliwa mamusia ;)

Postanowiłam zrobić święta u nas.

Polecane posty

Zawsze chodziliśmy do rodziców na święta, teraz wigilię robię u nas. Chce sama wszytsko zrobić a już teściowa i mama zaczęły się narzucać z pomocą nie wiem jak delikatnie im powiedzieć że sama dam sobie radę, doceniam to ale naprawdę chociaż raz chce coś zrobić od początku do konca sama.

Gość misia1111111111111111111111
POWIEDZ IM W PROST ŻE CHCESZ SAMA ZROBIĆ ŚWIĘTA ŻE SAMA SOBIE PORADZISZ,POWINNI TO ZROZUMIEĆ I USZANOWAĆ TWOJĄ DECYZJĘ

szczerze? ambitny plan, ja robiłam raz urodziny Synka na ok 30 osób - też ambitnie wszystko sama - jedynie tort kupiłam, ale juz gorący obiad, sałatki, zimna płyta i wiesz co? po urodzinach byłam tak zmęczona że z takie samodzielnego szykowania wyleczyłam się kompletnie :D

Jestem pełna podziwu :D Ja bym się w życiu nie zdecydowała aby przygotować święta, u mnie to było by porywanie się z motyką na słońce. Święta u teściów (oby mamusia w dobrym zdrowiu jak najdłużej!), a potem, kiedy synowie dorosną... Cóż, sama wybiorę im żony. Takie, które będą przygotowywały dla nas świąteczne kolacje :)

Podziwiam że z tak małym dzieckiem masz ochotę i siłę na takie szykowanie. Ja chętnie przyjmuje zaproszenie na Wigilię. Jeden dzień świąt teściowie nas nawiedzą.

Poranek i Jutrzenka świetna myśl zgadzam się z Tobą w 100% U mnie też szykuje się drugi chłopak więc będzie jak u Ciebie

U nas to będą taie prawdziwe święta, bo zawsze szybka wigilia u rodziców potem szybko do teściów a pierwsze i drugie święto to jakieś imprezy, teraz będzie właśnie inaczej, wigilia u nas, pierwsze święto u moich rodziców a drugie u teściów.

Gość uuuuuu....
Jak chce to niech robi sama. Ale ja przyjęłabym pomoc mamy i teściowej. Przecież to nie ze złosliwości zaproponowały pomoc. Bedzie ci lżej dziewczyno. Po świętach będziesz tylko zmęczona i tyle. Po co?

Gość bukaa
Może więc zaproponuj, aby np. twoja mama przyniosła cisto, a teściowa uszka do barszczu (cz co tam jecie). W ten sposób wszyscy będa zadowoleni, a one nie będą miały wrazenia, że przychodzą na gotowe.

Gość uuuuuu....
No i ok. Twój wybór. Powiedz mamom, że doceniasz, ale w tym roku chcesz być samosią i sprawdzić czy dasz sobie radę. Napewno zrozumieją.

Powinno być 12 dań ale u nas wychodzi trochę wiecej. - makiełki, barszcz z uszkami, zupa grzybowa, zupa rybna, karp w galarecie, karp smażony, kapusta, ziemniaki, sos, śledź w śmietanie, śledź w oleju, dwa kompoty

Gość robilam tak raz
wigilię dla 45 osób z 20 miesięcznym dzieckiem przy nodze i 3 miesięcznym w wózku obok nogi. Cudownie było. Na prawdę niezapomniane świeca, mila admosfwera, dobre jedzonko. Nigdy więcej!!!!!! Tak długo jak mama i teściowa będą nas zapraszać do siebie tak długo będę z tych zaproszeń korzystać :D Zupełnie co innego jechać i pomóc szykować kolacje u kogoś w domu, a co innego robić wszystko od A do Z u siebie, a potem jeszcze sprzątać. Już nie wspomnę o uwijaniu się między garnkami, talerzami, a w międzyczasie zabawianie 2 małych dzieci, karmienie, przewijanie, wycieranie, usypianie. Na prawdę nie polecam.

Gość robilam tak raz
i ja tam nie szalałam z 12 daniami. Był barszcz z uszkami, kapusta z grochem, karp smażony z chałką i surówką z czerwonej kapusty, kompot z suszonych śliwek i dwa rodzaje ciasta. Do tego kawa, herbata i kompot z truskawek.

Gość bukaa
My zawsze robimy zbiorczą wieczerzę i każdy przynosi swoją "specjalność". Przynajmniej nikt nie narobi się jak głupi, tylko wszyscy mogą skupić się na spokojnym przeżywaniu świąt.

Ja z wielkom brzuchem organizowałam całą Wielkanoc na 2 rodziny, dałam radę bez problemu, ale z małym dzieckiem bym się nie doważyła.

Gość maćkowy potwór
brzuszek miałaś zawsze przy sobie i nie psocił tak jak rozchasany po chacie brzdąc;)

Gość my sami za granica
z malym dzieckiem. Zawsze staralam sie cos zrobic,ale potem musielismy to dojadac przez kilka dni. Ostatecznie jest nas tylko dwojka. W te swieta synek bedzie jadl juz z nami :) Karpia tutaj nie ma wiec mam problem z glowy, dorsza i tak jemy kilka razy w tygodniu. Bedzie: Sledzik Barszcz czerwony na moim zakwasie i do tego moje krokiety z kapusta i grzybami Kluski z makiem i miodem Ciasto Kompot z suszonych owocow

Gość my sami za granica
KIlka razy robilam dorsza czy inna rybe do tego czerwona kapusta,ale nie smakuje jak karp niestety :o

Gość robilam tak raz
A ja w tym roku nie wiem co będzie :) Idę na "żula". Co mi dadzą to zjem. Zrobię tylko jakieś dwa ciasta i sałatki na 1 i 2 dzień świat, żeby nie wyjść na całkiem bezczelną :P Muszę sobie "odbić" poprzednią wigilię.

Ja w tym roku robię tylko 1 dzień świąt, bo wigilie spędzamy na pół u teściów i rodziców. Z kolacyjnych potraw przyrządzam tylko zupę ze śledzia na zimno bo nikt tak nie robi jak ja;)

Ja Ciebie autorko rozumiem :) Pierwsza Wigilia u siebie chcesz się pokazać że jesteś dobrą gospodynią,kucharką,organizatorką ;) Też pierwszą Wigilię robiłam u siebie jak by synek miał 3 miesiące .Było 16 osób i 12 tradycyjnych potraw bo tak u mnie było + obowiązkowo 5-6 blach ciast gdyż sami łakomczuchy u nas są ;) I wiesz co????Byłam tylko zmęczona kolkami dziecka :D Niektóre potrawy jak pierogi czy uszka zrobiłam wcześniej i bęc do zamrażalki.Mama jak również teściowa nalegały że chcą mi pomóc itd i widziałam że jest im przykro bo też chciały coś od siebie dać tak więc mamy miały za zadanie upiec ciasto a tata i teść zajęli się rybą.I wszyscy zadowoleni ;) Jeśli się uprzesz to rób sama wszystko,a rodzicom powiedź "Kochani tyle lat nas gościliście u siebie tak więc chcę byście w tym roku odpoczęli". Ale zastanów się czy nie fajnie by było gdyby mama np upiekła ciasto bo takie dobre robi tylko mama a teściowa uszka bo rozpływają się w ustach ;) I wtedy wilki syty i owca cała ;)