Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość -- Maryś --

Doradzcie, jaki rozmiar butów kupic dla rocznego dziecka

Polecane posty

Gość -- Maryś --

Córka ma rok, zmierzyłam jej stopke - 12cm z groszami:) ile cm. powinnam dodac, zeby buty były ok, gdy załoze jej grube skarpetki, no i wiadomo, byłoby super, gdyby posłuzyły te kozaczki do wiosny -a do tego czasu stopa jej podrosnie jeszcze:) Moze wkładka wewn. 14,5cm??? sama nie wiem, córka jeszcze nie chodzi,ale pewnie do wiosny zacznie;) wiec byłoby dobrze zeby miała wygodnie, z drugiej strony nie chce kupic jakichs wielkich kajaków, bo komicznie by to wygladało:D

Gość -- Maryś --
podnosze powiedzcie, czy wkładka 14,5 bedzie dobra , jesli stopka ma 12cm?

Gość nie kupuje się butów
dla dziecka które jeszcze nie chodzi. Po co? Jak zacznie chodzić to weźmiesz do sklepu i zmierzysz bo WSZYSTKIE buty trzema takiemu małemu dziecku mierzyć. Co z tego, ze ci się będą podobać jak dziecko np nóżki nie wciśnie bo będzie za niskie na podbiciu.

Gość kup buty jesli juz chodzi
wczesniej nie ma sensu. A wieksze tez nie moga byc za wiele bo sie dziecko bedzie przewracac. Powinno byc 1.5 cm luzu w bucie - na rosnaca stope,ale nie wiecej

Gość kup buty jesli juz chodzi
i naprawde lepiej zmierzyc w sklepie, dobrac odpowiednia tegosc i rozmiar, szkoda malych stopek ktore caly czas rosna zeby im buty "na oko" kupowac.

jeśli nie chodzi to buty nie potrzebne, jak zacznie to kupisz. zawsze kupuje się z wkładkę max 1,5 cm dłuższą od długości stopy, więc w twoim przypadku max 13,5 cm ma mieć wkładka.

Gość 14,5 to będzie kajak
13,5 spokojnie starczy

Gość -- Maryś --
dzieki za odp. Ja tez uwazam ze jak nie chodzi to niepotrzebne buty i do tej pory jej nie zakladałam (mimo,że ma kilka par), bo nie widziałam sensu, ale teraz jest strasznie zimno i jak wychodzimy, to musze jej zakładac kilka par skarpetek a potem jak zdejmuje to ma lodowate stopy, wiec musi jej byc zimno.Więc dlatego chciałam ciepłe kozaczki na zime jej kupic zeby jej było ciepło. I chciałam kupic większe zeby jej chociaz do konca tej zimy starczyły, a chodzic to mysle ze zacznie szybko bo juz od dawna staje i jak sie ja trzyma za rece to stawia kroczki :) Gdyby to było lato, czy jesien to nie kupowałabym butów-do tej pory starczały skarpetki ale teraz niestety skarpetki to za mało. Czyli mówicie, ze wkładka 14,5cm to za duzo bedzie? ale jej ta stopa tak szybko rośnie...no i czasem trzeba ze 2 pary grubych skarpet włożyc....

Gość 14,5 to będzie kajak
jeśłi kupisz takie duże i córeczk azacznie chodzić to będzie się potykac po prostu, 14,5 to zdecydowanie za dużo moim zdaniem, max 13,5, tylko zabierz córeczkę do sklepu, koniecznie załóż bucik

nie kupuj takich dużych bo będzie się przewracała! spróbuj ty założyć buty, np męża i iść w nich, albo biegać, zobaczysz czy będzie ci wygodnie! jeśli już musisz to kup takie jak ci pisałyśmy. najlepsze byłyby miękkie np typu Emu :) a co do tego ze szybko zacznie chodzić, bo staje....hmmm mój stał w wieku 10 miesięcy, w wieku 11 zaczął chodzić za rękę a sam poszedł jak miał 14 miesięcy, więc niekoniecznie tak szybko pójdzie :P jedne dzieci stają i po kilku dniach idą same a inne więcej czasu potrzebują :)

but kupować nalepiej mierząc go w sklepie a jak sie boisz że 2 pary skarpet to zwyczjnie ubierz tyle w sklepie i wtedy mierz za dużych nie warto kupować bo to owszem oszczędność ale dziecko w za dużych o 2cm się pozabija a nie nauczy chodzić :P a co do tego chodzenia bo sama wstaje hmmm moja sama stała trzymając się czegoś jak miała coś 9 miesięcy, bez trzymania jak miała coś koło 11 miesięcy a chodzić zaczęła jak miała 18 miesięcy więc to że stoi nic jeszcze nie oznacza a w za dużych to nie nauczy się chodzić :P

Hmm najlepiej iśc z dzieckiem do sklepu i pomierzyć buciki bo tak "na oko" to żaden zakup :D Mój też jeszcze zimną nie chodził (samodzielnie!),ale za to brodził przy meblach od 9 miesiąca sam.Nie pamietam z jakiej firmy kupiłam kozaczki ale były bardzo lekkie,do pierwszych kroków,ocieplane .A i sam poszedł jak miał 13 miesięcy.

Gość poznasz ale
A ja bym kupiła 14cm - fakt duże ciut ale jeśli dziecko nie chodzi to spokojnie moze sobie siedieć w wózku w za duzych. Ja pamietam jak moja mała była w tym wieku to stópka jej tak szybko rosla, że rozmiar starczyl jedynie na 2 m-ce. A chyba nie chciałabyś kupować drugich kozaków np. w lutym? Nie opłaca się. Kupo ciut większe - zwłaszcza jeśli są to kozaki, a nie na wymiar, stoka szybko urośnie.

Gość -- Maryś --
no własnie miałam pisac ze chyba raczej kupie 14cm,jeszcze własnie napisałam do sprzedawcy zeby mi doradził. Zmierzyłam teraz małej stopke jeszcze raz i wychodzi troszke ponad 12cm, wiec dodając ok. te 1,5cm zapasu to daje ok.14cm więc chyba takie beda ok:)

Gość beda beda
ok :)

Gość -- Maryś --
wielki dzieki za rady:) kupione:)

Gość Gosia Liszki
Mój synek jak miał 10 miesięcy miał długość stopy 12 cm. Mając roczek buty Gucie rozmiar 22 (13 cm stopa). Kolejne buty 14 miesięcy rozmiar 23 (stopa 14 cm ) a następne mając 16 miesięcy rozmiar 24 ( stopa 14,5 cm). Obecnie ma 18 miesięcy i planuję kupić rozmiar 25 kolejne Gucie (stopa 15 cm). Zimowe buty kupiłam we wrześniu jak miał 15 miesięcy (Bartki rozmiar 25) o dwa numery większe od letnich. Zima jest długa a Tomusiowi co 2 miesiące kupuję o rozmiar większe Buty. Tomuś jest dużym chłopcem jak miał roczek ważył 12 kg i miał 80 cm. Mój mąż ma 48 rozmiar buta i 195 cm. Dzieci jak dorosną mają o 2 numery większe stopy niż rodzice.