Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawiczy prawiczek 28

Czy zgadzacie się, że kobiety i mężczyźni powinni bić traktowani równo w sprawac

Polecane posty

Gość bo kobiety rodza dzieci
prawiczek bez wiary, bo jak inaczej nazwac faceta, ktory mimo biologicznie wiekszej sily mezczyzn domaga sie rownouprawnienia z kobietami:o? nie obrazam, a stwierdzam fakty.

Dobrze, że nikt jeszcze nikogo do hitlera nie przyrównał :P. Bo jacyś mądrzy ludzie stwierdzili, że prawdopodobieństwo takiego epitetu rośnie wraz z długością kłótnie w internecie :D. o właśnie: Prawo Godwina: Wraz z trwaniem dyskusji w Internecie, prawdopodobieństwo przyrównania czegoś lub kogoś do nazizmu bądź Hitlera dąży do 1. bo kobiety rodza dzieci Czemu zgadzasz się na sztuczne 14 lat dłuższe życie na emeryturze ;)? Pomyśl, że tracisz lata składkowe na wychowanie dziecka. Więc nie dość, że masz mniej lat to i wcześniej, w stosunku do swojej długości życia, kończysz. czyli co? Plusy równoważna minusy? A mężczyzna, statystyczny, ma tylko 5 lat? To smutne.

prawiczek bez wiary, ty nie szanujesz kobiet i tego co robia, to jest twoj glowny i z takim mysleniem nie rokuje tobie szybkiego zwiazku. masz postawe roszczeniowa, tylko bys chcial to i tamto od kobiet i wszystko ci sie nalezy (a to cokobiety robia to zwykle nic), a dac od siebie to niby co?

"skąd wzieły się te topicki na których mężatki skarżą się że dziecko ma 1,5 roku a mąż ani razu nie zmienił pieluchy ? z księżyca ?" Domniemywałbym, że z decyzji kobiety do małżeństwa Z danym facetem. Przecież męża nie dostała z łapanki, ani nie wybrał go jej ojciec. Chyba możesz ocenić jak się zachowuje dany człowiek. Czy sprząta po sobie, czy dba o to, o tamto, co robi? Jeszcze jak z nim mieszkasz. Więc tu nie ma chyba żadnego dziwu, że mąż nie zmienia pieluch bo to się powinno dać stwierdzić juz przed faktem.

prawiczy prawiczek 28: fajny był ten temat,dziękuje i do nastepnego spotkania :)

prawiczek28, jesli pytasz o mnie osobiscie, to jestem za elastyczna granica wieku emerytalnego dla kobiety i sama chcialabym pracowac tak dlugo jak bede w stanie, bo praca sprawia mi przyjemnosc;-) za elastyczna granica, bo uwazam, ze kobieta ze wzgledu na ciaza,rodzenie i wychowanie dzieci powinna miec prawo wczesniejszego prezjscia na emeryture (druga kwestia czy faktycznie to uczyni;-)) natomiast z mojego otoczenia znam wiele Babc, ktore zajmuja sie wnukami (przed i na emeryturze, wiec maja dodatkowe obowiazki i to jest dodatkowy argument za tym)

Rozumiem, że ta biologicznie większa siła mężczyzn objawia się 8 lat krótszym życiem? To ciekawe ;). qatsu Mam nadzieję, że dałaś się przekonać do równouprawnienia mężczyzn :P.

Gość taaaaa a dzieci to się same
no to jeszcze jeden argument, skoro kobiety dłużej pobierają emeryturę....to powiedz mi jak długo wg Ciebie kobieta opiekuje się dzieckiem ? 10 lat ? 15 ? 18 ? a może tak jak w wypadku prawiczka lat 28 ? i ewentualnie do momentu aż prawiczek się ożeni i opiekę nad nim przejmie dożywotnio inna kobieta .....(czyli średnio około 25-35 lat) znasz jakiegoś kawalera który jest samowystarczalny, tzn nie mieszka z mamusią i ona mu nie gotuje, nie sprząta i nie pierze ? ja o takich nie słyszałam

tym, ze nie musza fizycznie przechodzic trudow ciazy, porodu, karmienia i mniej zajmuja sie wychowaniem dziecka (przeciez zwykle kobieta do 2-3 r.z. zajmuje sie dzieckiem plus wczesniej 9-mcy ciazy, nie wspominajaco trudach i skutkach porodu). do tego mezczyzni sa silniejsi fizycznie. i biologicznie bardziej uwarunkowani do lapania pozywienia a kobiety o dbanie o ognisko domowe :p

Zacząłbym od wszystkich studentów mieszkających w akademikach. Jest sens dalej wymieniać? Chyba, że ty mieszkałaś w akademiku z rodzicami. Po co tyle agresji.

prawiczku 28 : życie mnie przekonało: ja rodziłam mąż nie,ja opiekowałam się dziećmi-mąż nie,ja pracowałam -mąż nie.I niech on sobie siedzi na emeryturze-ja na pewno nie będę.A najważniejsze to to,że nie jest już moim mężem! ;)

dokladnie wiecej wychowania i opieki spoczywa na kobietach i to czesto faceci i to juz dawno dorosli nie chca z tego ciepelka przeniesc sie na samodzielne dorosle zycie, choc dawno powinni 🖐️

bo kobiety rodza dzieci No właśnie. Ale teraz się wszystko poprzestawiało i stąd pewnie niektórzy łapią agresora. Chociaż jak wspomniał offerma to islam pewnie zajmie europę, bo tam nie ma równouprawnienia, i kobieta rodzi 10 dzieci tylko siedzi w domu. Więc my się pofrustrujemy ale nasze wnuki będą szczęśliwe wśród wyznawców proroka ;). qatsu W rodzeniu to chyba niezbyt mógł uczestniczyć. Wiesz, że odkąd mężczyźni moga uczestniczyć w porodach, co przecież tradycyjnie było tylko domeną kobiet, to pojawiła się nowa jednostka chorobowa? Znaczy uraz do żony wskutek oględzin akcji porodowej. Potem np. taki facet nie widzi już w zonie obiektu seksualnego i małżeństwo pada. I to nawet całkiem wysoki % takich urazów. Ale to tak w ramach gawędziarstwa. No to jak mąż nie sprzątał i nie pracował/opiekował się dzieckiem to chyba najlepiej, że jest były.

studenci co weekend jezdzacy na wikt i opierunek do mamusi 🖐️

Ty wiesz ile kosztuje bilet na drugą stronę kraju? Nawet ze zniżką studencką. A w weekendy to trzeba się uczyć/pracowac/imprezować. Zależnie od kierunku studiów, stanu majątkowego rodziny, stypendiów, preferencji. Do każdej z tych rzeczy lepiej zostać w dużym miecie akademickim.

prawiczku 28 : uściślając-dlatego jest były.A apropos wspomnianych urazów:nie sądzisz,że to trochę niedojrzałe ?

masz małe pojęcie o życiu prawiczku, gdybyś wgłębił się w temat ciąży wiedziałbyś jak bardzo destrukcyjny wpływ ma na ciało i nierzadko też na psychikę kobiety pewnie nigdy nie słyszałeś o tym że ciąża i karmienie pozbawia kobietę zasobów wapnia, stąd problemy z koścem, zębami do tego podwyższone dawki hormonów, które mogą wyzwolić hormonozależne nowotwory np rak jajnika, macicy, sutka... wiele kobiet także cierpi po porodzie na anemię, depresję, trwałe zmiany w kręgosłupie lędźwiowym jako wynik osłabienia mięśni pleców, brzucha (zmiany te wynikają z przesunięcia środka cieżkości ciała oraz hormonu relaksyny który nadmiernie rozciąga więzadła) z pewnością też słyszałeś o zagrożeniem żylakami, hemorodidami, nietrzymaniu moczu jako skutkach bocznych porodu SN że nie wspomnę o urazach które mogą powodować bóle podczas seksu nadal chcesz się zamienić z kobietami, tylko po to by dłużej cieszyć się emeryturą ?

no to moze zapytam od czego wg was zalezy dlugosc zycia bo ktorys prawiczek napisal, ze to nie wazne wazne a jakze wazne wszyscy mamy świadomosc i mozliwosci wyboru ale nie wszyscy dbamy o to , by nasza świadomosc wciaz pięla sie do gory nie dbamy tez o nasze o wybory i mam tu na mysli wlasnie facetow w wielu publikacjach jest o dobrodzeijstwie seksu na co wplywa super pozytywnie no to moze niech sie prawiczki wypowiedza dlaczego nie dbaja o ta swere swojego życia ? potem kwestia ruchu, jedzenia to wszystko ma wplyw na dlugosc zycia zamiast schabowego :) lekka salatka zamiast piwa :) 30 min biegania itd kobiety bardziej dbaja o siebie dlatego dluzej zyja i tyle wiec uwazam ten argument za zbity bo nikt facetom nie zabrania dabania z senesm oswoje zdrowie swoja wage itd

qatsu Stwierdzenie o dojrzałości ma się raczej nijak do urazów emocjonalnych, nie sądzisz? Przecież ty nie masz wpływu na to, że tak ci się coś w głowie przestawiło w wyniku określonego doświadczenia. Możesz się tylko po fakcie leczyć. Zresztą to przecież podobna rzecz do kobiecej depresji poporodowej. A nikt kobiet od niedojrzałych z tego powodu nie wyzywa. taaaaa a dzieci to się same Temat nie był o ciążach i zamienianiu się z kobietami tylko o prostej korelacji wieku emerytalnego ze średnią oczekiwaną długością życia.

ale to NIE JEST prosta korelacja:o

popelniasz blad logiczny w zalozeniu;-)

kiedyś słyszałam że faceci żyją krócej bo z punktu widzenia biologii są mniej przydatni... kobieta pomimo stosunkowo krótkiej przydatności do prokreacji, nawet po menopauzie spełnia swoją rolę bo opiekuje się rodziną, dziećmi... samiec natomist nadaje się wyłącznie do rozrodu... po co stary samiec skoro młody ma lepszy materiał genetyczny.....

faceci żyją krócej bo żyją intensywniej zresztą po kiego czorta te dywagacje, zadbasz o zdrowie to może pozyjesz do 80tki mój dziadek miał 87 lat gdy zmarł, ale on nie pił, nie palił, nie imprezował, miał dobry charakter, pomagał żonie a jego hobby to było uprawianie ogródka bądź dobrym człowiekiem, żyj mądrze to może zdążysz się pobyczyć na emeryturze

prawiczku 28-to już temat nie na to miejsce,ale miałam na myśli niedojrzałość osobowościową ,emocjonalną,którą również sie leczy.Po prostu ciekawa jestem co myślisz ,czy dojrzały osobowościowo facet przejdzie przez to bez urazu.

yeez Ale tu nie chodzi o długość życia tylko o fakt sposobu obliczanie wieku emerytalnego. Który nie ma nic wspólnego z żadnym obiektywny kryterium. Co pewnie zostało by zakwestionowane przez rzecznika równego statusu kobiet i mężczyzn :P. W końcu kryterium x lat nie jest tak obiektywne jak x % długości życia. Przecież M 65 z 71 = 91% K 60 z 79 = 76% I długość statystyczna jest ważna bo to, że jedna osoba się odżywia zdrowo a druga nie, nie ma znaczenia z punktu widzenia milionów ludzi. Bo ludzie jako masa są jednorodni. Więc rozkład się będzie zgadzał. Zresztą długość życia rośnie z roku na rok, ale aktualne wyliczenia robi się w oparciu o aktualne dane. Choćby do ubezpieczeń.

myślę że te dane dotyczące wieku kobiet są zawyżone, tym bardziej że obecnie ludzie umierają swcześniej dane pewnei wynikają z tego że obecnie w statystyki łapią się jeszcze osoby które dożywają 80-90 lat....gdy wymrze tamto pokolenie okaże się że kolejne nie żyją już tak długo tak jak wspomniałam, mój dziadek zmarł w wieku 87 lat jego syn mając lat 57, umarli rok po roku za jakieś 10 lat okaże sie że statystycznie nie dożywamy już 79 lat ale np 65 i pewnie dziwnym by było by ktoś oczekiwałby byśmy zyskiwali prawo do emerytury dopiero po ukończeniu 65 lat ;-)

jak dla mnie wiek emwrytalny moze byc zrownany np do 60 lat ale z mozliwoscia dalszej pracy nalezy brac pod uwage mimo wszystko to, ze to jednak kobiety rodzą i jaki to ma wplyw na ich organizmy porody są naprawde rózne wiec jesli rownac to do wieku kobiet a nie w gore bo jak znam życie te co są sprawne wcale nie zamierzaj rezygnowac z pracy bo im stuka 60 na karku to teraz pytanie czy gornicy , k torzy zjeżdzaja pod ziemie bysmy co niektorzy mogli sobie napalic w piecu makja miec swoje przywileje ? w koncu sami wybrali sobie zawod a co by bylo gdyby nikt nie chcial tego robic ? widzisz zimne kaloryfery przy tych temperaturach ? i 10 stopni w pokoju ? a co z emeryturami policjantow ? w koncu wiedzieli na ci sie piszą ? wybrali zawod łapia z lepszym lub gorszym efektem przstepcow narazaja swoje zycie ? jesli nie ma zachęty to kto by sie na to zdecydował ? a jesli nikt to jak by wygladalo nasze zycie ? darujcie juz to nie masz az tak ogromnej dyskryminacji by az tak drzec koty a co powiecie o takiej dyskryminacj placowej gdzie na tych samych stanowiskach facet zarabia wiecej z racji tego ze jest facetem a kobieta dostaje mniej wlasnie z tego powodu, ze jest kobieta ?

prawiczku bez wiary;stwierdzono ,że seks korzystnie wpływa na pracę układu dokrewnego,immunologicznego oraz nie pamiętam jeszcze których.A poza tym jest potrzebą z grupy podstawowych i jej realizowanie bądź nie wpływa na jakość życia.A materiał genetyczny? przy okazji jasne że tak ;) ;) ;)

Moim skromniutkim zdaniem wiek emerytalny powinien być zrównany. Polska niestety bogatym państwem nie jest i ... panie oraz mężczyźni pracowali tak samo. PS. Życie panów tylko w małym stopniu jest zależne od ... długości lat pracy. Po prostu panowie częściej palą i częściej piją, stąd te statystyki.

A odnośnie prawa do seksu, ja tam nikomu nie odmawiam. Stwierdzam jedynie fakt, że kobiety w dzisiejszych czasach są puszczalskie. Do mężczyzny należy rozsiewanie materiału genetycznego, więc w ich przypadku ma to sens. W przypadku kobiet żadnego. Pozwol życ sobie i innym tak jak maja ochote mniej oceniaj a poszukaj wiecej zrozumienia kazda kobieta sama decyduje o swoim zyciu erotycznym i tobie nic do tego to czy do mezczyzny nalezy rozsiewanie czy nie tez jest w gesti danego faceta nikt mu odgornie nie narzuca by rozsiewal swoje plemniki jak popadnie bo ja nie widze w tym sensu. ale jesli taki jest wybor to jego sprawa