Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Świeżo upieczona mamuśka

Jaki smoczek lepszy dla noworodka? Okrągły czy ścięty?

Polecane posty

Kupiłam silikonowy okrągły, ale koleżanka mi mówi, żeby takiego nie dawać, że lepszy taki płaski z jednej strony. Co wy o tym myślicie?

A czy te okrągłe nie deformują zgryzu?

jesli mam ci polecić smoczki okragłe to tylko z lovi 2 st. za 20 zł sa super , i one maja taki system ze nie zaburzaja rozwoju mowy i zgryzu

Gość kasiunia
zobacz czy bedzie ciaganac taki smoczek niektore dzieci wybieraja moja niechciala innego niz sciety

No ale chodzi mi o to, które są lepsze dla zgryzu. Ma to jakieś znaczenie?

Gość -- Maryś --
moja od poczatku chce tylko scięty-taki jakie są z NUK-a.Najpierw kupiłam jej okragłe z aventu, jak miała z 1,5tyg,ale nie potrafila ich utrzymac w buzi, wypadaly jej i plakala,odkad kupilam NUK-a, jest spokój, pieknie trzyma w buzi i w ogóle kocha smoczki:) teraz ma juz rok i ciagle tylko scięte jej kupuje.Ponoc sa lepsze na zgryz i lepiej przypominaja kształt sutka matki;) ja to az sie boje jak ja ja kiedys oducze ssania tego smoka:o

To po co robią dwa rodzaje i jeszcze te ścięte nazywają anatomicznymi=ortodontycznymi???

Gość ortodontyczny albo symetryczny
:) nie kupuj wisienki

Gość mama córki :):):)
żaden, ale jak juz musisz to taki malutki silikonowy w kasztalcie sutka

Gość ortodontyczny albo symetryczny
ortodontyczny to inaczej anatomiczny (np. nuk), a symetryczny to inaczej kropelka (np. avent). wisienka to smoczek ktory wyglada jak symetryczna rurka i na koncu ma okragla kulke (np. wiele modeli chicco ma takie)

Gość andzia8888
mój ma aventu od poczatku i jest oki

Gość hbgfhgfhf
po co im dajecie smoczki, skoro potem będziecie je od tych smoczków oduczac??

Gość wiem że nic nie wiem.
zgryz moze deformowac kazdy smoczek ale wtedy kiedy dziecku zęby idą, dlatego wtedy smoczek wek. A najlepiej w ogole bez smocznka nauczyc, bo jak sie przyzwyczai do smoczka to pozniej trzeba oduczac.

Moja chciała smoka dopiero gdzieś po miesiącu życia. Testowałam chyba z pięć zanim zaakceptowała nie chciała aventu , TT, suavinexa i jeszcze jakiś innych dopiero NUKa zechciała. To jest taki anatomiczny.

Gość 8349849328432
Moja chciała smoka dopiero gdzieś po miesiącu życia. Testowałam chyba z pięć zanim zaakceptowała nie chciała aventu , TT, suavinexa i jeszcze jakiś innych dopiero NUKa zechciała. To jest taki anatomiczny. xxx to skoro nie chciała to po co jej wciskałas? dziecko by się nauczyło bez i by było zdrowsze ale popierdolona mamuśka na siłe ja przyzwczaiła.

Gość Kasianazapasach
Mój syn odkąd się urodził to miał Dentistar bo mi znajoma połozna poleciła (synek miał potwornie silny odruch ssania i uspokajał się przy smoku) . Są dwa rodzaje Dentistar , dla niemowląt bez ząbków i dla niemowląt i dzieci z ząbkami. Smoczki mam też są podobno rewelacyjne ale mój przyzwyczaił się do tego pierwszego i próbnie zakupiony mam został odrzucony ;)

Gość wiem że nic nie wiem.
Miarka- skąd wiesz ze Twoje miesięczne dziecko chcialo smoczka :O... ja nie rozumiem dlaczego matki ucza dzieci zeby smoczka ssaly. One się i tak uspokoją predzej czy pozniej nie trzeb aim od razu dziubków zatykać..

Gość dokładnie poprzedniczko
nie wiem, po co dziecko zatykać smokami ;-( moje bez smoczka wychowane i ząbki mają proste i jakoś nie miały problemów z zasypianiem... najlepiej żeby głosu dziecko nie wydawało - jak zapiszczy to już zapchać ;-( mam sąsiadkę z zębami do przodu wystającymi z buzi ;-( okropnie wygląda... ze smokiem chodziła do przedszkola prawie, na wakacjach przed odzwyczajali. A teraz sąsiedzi mówią, że to przez smoczek... nie oni winni tylko smok ;-(

Gość Nie chcę być stronnicza
ale u mnie jeszcze w szpitalu proponowali smoczek dla córki. Córka nie umiała się uspokoić (drugi dzień w szpitalu ) więc cały czas przystawiałam ją do piersi ale jak tylko odstawiłam po karmieniu to był wrzask, tak donośny i długi że śpiące maluchy na sali się pobudziły i wtedy starałam się ją nosić i lulać (pomagało na chwilę) aż w końcu zachciało mi się spać więc podałam jej smoka i dziecko zassało i usnęło. Nie wiem czy matka która krytykuje podawanie smoczka w takiej sytuacji potrafiłaby mi dać lepszą radę ;). U nas odruch ssania nabrał na sile w 4 dniu (pierwszy dzień w domu) i wtedy było to samo, nie pomagało noszenie, nie pomagało przystawianie do piersi bo mała była przeciez pojedzona (dopiero co ssała) więc podalam ponownie smoka i była cisza a dziecko zapadało w sen. Z drugim dzieckiem nie miałam takich sytuacji i wychował się bez smoczka także nie można uogólniać bo dzieci są różne, różne potrzeby mają i nie ma nic złęgo w tym że matki sobie radzą. Nie wyobrażam sobie męczyć się noc w noc dla zasady jak nienormalna. Mogę jeszcze dodać że i córka i syn mają prościutkie zęby .

Skąd wiedziałam? Bo wciągała wszystko, nawet palca którego dostała, uspokoiła się dopiero jak dostała tego właściwego smoka. Miałam w domu dwa kupione na zapas i wypluwała. A jak dostała nuka to do razu uspokojona, nie wisiała na piersi tylko wtedy kiedy chciała jeść a nie sobie ciągnąc. A bierze teraz tylko jak chce zasnąć.

Gość gość
ja kupilam okrągły od www.esska.com.pl i jestem bardzo zadowolona, znaczy dziecko jest zadowolone, wiec uwazam, ze taki jest odpowiedni