Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość waiting....

Wszystkie te czasy angielskie mnie rozwalaja

Polecane posty

Gość są łatwiejsze języki niż ang.
"Przyjechałam gdy miałam lat 14 i nie przypominam sobie nauki gramatyki z książki." To całkiem inna sytuacja niż 2 godz. jęz. tygodniowo w szkole.

Gość jinem
byly badania na ten temat prowadzone i to ma byc argument w dyskusji?:D Poza tym pisalam przeciez, ze mozna sobie poczytac gramatyke do poduszki, aby miec ogolne pojecie co jak i dlaczego, ale tylko tyle. Reszte nauki powinny stanowic naturalne zdania i wypowiedzi native speakerow. Nie ma nic gorszego niz cwiczenia typu wstaw czasownik w odpowiedniej formie. Takie cwiczenia nie ucza myslenia w danym jezyku ani nie wpajaja do glowy calych zdan czy wyrazen. Ludzie, ktorzy wyjezdzaja za granice i sa nagle otoczeni przez native speakerow ucza sie bardzo szybko jezyka wlasnie dlatego, ze slysza z kazdej strony naturalne, pelne zdania. Na poczatku moga ich nie rozumiec, ale w miare uplywu czasu, umysl sobie wszystko uklada i taki czlowiek zaczyna konstruowac samodzielnie wypowiedzi na podstawie tego co uslyszal.

Gość waiting....
ja sie zgadzam ale przy wyjezdzie do pracy za granice bez znajomosci jezyka to nawet nie porozmawimawiasz na rozrozmowie o prace, trzeba choc troche znac jezyk

Gość ziutekkk
"jinem" ma rację.

Gość Esperanto
Były też badania, że zaczynanie nauki jęz. obc. od Esperanto, ułatwia naukę innych jęz.

Gość ooooooooooooo.
ale że o co chodzi z tymi badaniami, mam ci je konkretnie przytoczyc? byly badania, są teorie mozna sobie wziac pierwsza lepszą ksiazke do metodyki nauczania j. ang i poczytac. ja oczywiscie sie zgadzam z tym ze aby normalnie dogadac sie z nativami trzeba uczyc sie komunikatywnie ale - bedac w polsce i majac malo godz w tyg na kontakt z jezykiem gramatyka tak czy siak jest potrzebna bo pomaga w nauce bardziej swiadomej.. ale to juz sie powtarzam.. takze nie zalecałabym calkowitego porzucenia nauki gramatyki. ale cwiczenia komunikatywne w ktorych uzywamy zdan w danym czasie np są konieczne zeby ta gramatyke przyswoic komunikatywnie. inaczej bedziemy dukac. takze mix gramy z komunikacją = success :)))

Gość duuuuuuuczka'
duksc sie bedzie tak czy nie jesli sie nigdy nigdzie nie bylo i nie mowilo po angielsku;)

jak macie problem ze zbyt mala iloscia godz jezyka w tygodniu to sobie to sami zorganizujcie... zero pomyslowosci, a zaczac mozna chocby od durnych piosenek. wsuchac sie co oni spiewaja i wylapywac slowka. nie znasz slowka? sprawdz w slowniku... a potem dalej, filmy, seriale po angielsku itd itp. i muz czlowiek bardziej osluchany z jezykiem. mozna sobie nawet do siebie gadac po angielsku podczas ogladania, w sensie komentowac. a potem to juz tak jakos latwiej zaczac. ja zanim zaczelam po angielsku gadac, obejrzalam tak z pare razy przyjaciol i problemu nie mialam i dukania tez nie bylo. a moj facet angielskiego nauczyl sie grajjac w gry przez internet z innymi ludzmi. moze z gramatyki nie jest doskonaly, ale i tak bije wielu na glowe znajomoscia jezyka

Gość a wiec mmm
Ja teraz jestem w szkole jezyka angielskiego w anglojezycznym kraju, codziennie od pon do piatku mam 3 godz.jezyka ngielskiego, grupa ok10 osob kazdy z innego kraju, uczymy sie gramy, robimy cwiczenia a takze rozmawiamy, taki jest program zajec teraz kanczymy (aha jestesmy na pre-intremidle) materaial i bedzie egz. nasz nauczyciel mowi ze na tym pozimy mamy znac garme, ze mowic nie musimy gramatycznie na egz.bedzie grama, slowka i cw ze sluchu i pisanie,na nastepnym poziomie mowi ze bedzie wiecej rozmowy i to bedzie na egz. a wiec nawet zagarnica najpierw grama. no ale tu nauka a w polskiej szkole calkiem inna, tu tylko po ang. a w polsce lekcja wygladala tak wszyscy po polsku, nauczycielka wogole po ang.nie moiwla, tylo czytanki po ang i oczywiscie cw.

Gość specja1
To jest do opanowania:) Ja sama miałam zamówiony ten kurs "Angielski dla każdego" i zrobiłam z nim naprawdę duże postępy.