Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MojePrawoToJestPańskieLewo

CZY CZŁOWIEK INTELIGENTNY JEST BARDZIEJ

Polecane posty

domyślny? to znaczy potrafi przewidzieć różne reakcje drugiej osoby albo rozumieć bardziej uczucia ludzi ???

Gość Pytającaaa24latkkkaaaa
chyba tak

Gość jkj;fln'f
to zależy co rozumiesz pod pojęciem inteligentny. psychopaci są np. inteligentni, ale nie mają uczuć. ktos może być inteligentny emocjonalnie, ktoś inny mieć dużą inteligencję werbalną inny matematyczną. wysoka inteligencja ogólna powinna sprzyjać lepszemu rozumieniu świata i wyciąganiu konstruktywnych wniosków, jednak są ludzie inteligentni, ale np. mało uspołecznieni albo nawet dość aspołeczni. To o czym piszesz, to inteligencja emocjonalna i jeśli ktoś ma ją wysoką, to lepiej rozumie uczucia innych.

ale to też jest inteligencja

up

Gość jkj;fln'f
wytłumaczę to na przykładzie. wyobraź sobie wybitnego naukowca, który siedzi zamkniety w swoim gabinecie i oddaje się pracy. odnosi sukcesy w dziedzinie, którą się zajmuje, jest w niej wybitny. nie ma jednak żony, ani przyjaciół bo jest zamknietym w sobie, nieśmiałym, nierozumiejącym ludzi człowiekiem. nie zna się za bardzo na uczuciach i ma fobię społeczną. nie lubi ludzi, stroni od nich, nie czuje się dobrze w zespołach badawczych. nie rozwija swoich kompetencji społecznych, bo tego nie potrzebuje i nie ogarnia. czy można powiedzieć, że ten czlowiek jest mało inteligentny? ............. jest wiele def. inteligencji i zależy co w danym momencie bierzesz pod uwagę.

MojePrawoToJestPańskieLewo -> ale czego Ty jeszcze nie rozumiesz, przecież wytłumaczyli Ci wyżej jak krowie na miedzy? Oczywiście, że człowiek dojrzały emocjonalnie, inteligenty emocjonalnie bardziej rozumie ludzi.

Też myślę że jednoznacznie nie da się tego ocenić. Przykładem na to niech będzie Bobby Fischer, miał 200 IQ twierdził że kobiety są głupie i nigdy chyba nie był w żadnym związku. A i mimo tego że był milionerem ponoć chodził ubrany jak menel.

a jak ktoś choć obcy zna cię "na wylot" domsla sie wszystkiego to jest jaki

Myrevin czyli milionerzy sa inteligentni ??? :) pod warunkiem,że chodzą ubrani jak menele?

To IQ było zmierzone, najwyraźniej nie wiesz kim był Bobby Fischer. Był inteligentny, ja nie mam wątpliwości.

Gość jkj;fln'f
obcy, który domyśla się wszystkiego jest dobrym obserwatorem i "zna się na ludziach" czyli jest inteligentny społecznie,emocjonalnie. jednak jak dasz mu do rozwiązania zad. z matematyki może okazać się cieniasem. dlatego przyjmuje się różne def. inteligencji. poczytaj sobie o tym na necie.

no własnie jkj... czyli osoba taka co "zan się na ludziach" jest dobrm obserwatorem a nie radzi sobie z matematyką - jak bys ja określiła ???

Gość uma beta
ja właśnie tak mam, jestem dobrym menagerem, dobrze zarabiam dlatego że mam inteligencję emocjonalną i społeczną ale zadania z matematyki skomplikowanego nie rozwiąże i wiele działań też nie

Tak jak i nie da się wg mnie zmierzyć IQ. Masz słabą wyobraźnię przestrzenną i geometryczną i możesz wypaść koszmarnie, będąc jednocześnie bardzo inteligentnym człowiekiem. Poza tym, wg psychologów, inteligencja jest to zdolność radzenia sobie w nowych niesprawdzonych sytuacjach.

Gość jkj;fln'f
Nie da się tak określać na czuja, można komuś przypiąć niesłusznie jakąś łatkę. wszytko zależy od tego w jakim stopniu ta os. sobie nie radzi z matematyką i jak przekłada się to na jej ogólne funkcjonowanie. wyobraź sobie ucznia, który ma trudności z matmą. nie odbiega od normy mimo, że matma nie jest jego mocną str.po prostu w jednych obszarach funkcjonuje lepiej w innych gorzej, ale jego ogólna inteligencja jest przeciętna. może być tak, że ktoś jest w odniesieniu do swoich zdolności jest kiepski z matmy, ale w porównaniu do innych ludzi i tak jest z tej matmy lepszy. może być tak, że ktoś jest geniuszem w jakiejś dziedzinie( np. muzyki), a nie potrafi nawet zapiąć guzika i stwierdza się u niego upośledzenie. jest dużo możliwości. ludzie zazwyczaj mają przeciętną inteligencję. jest kilka procent ludzi poniżej tej średniej i kilka powyżej, a większość to po prostu ludzie przeciętni. można osiągnąć niski wynik w jednej podskali testu a b. wysoki w innej. liczy się jednak to jak to się przeklada na funkcjonowanie ogólne i czy wyniki te są harmonijne. czyli czy nie jest się genialnym muzykiem, tak upośledzonym, że nie potrafi się zapiąć guzika albo czy mimo trudności z matmą mieści się w normie w odniesieniu do reszty populacji itd.

Gość dla mnie inteligencja to
przede wszystkim umiejętność kojarzenia faktów i wyciągania wniosków - na tej podstawie można przewidzieć różne rzeczy - także reakcje innych