Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sumienieee123

MOJE WYRZUTY SUMIENIA...

Polecane posty

Gość Nie macie racji
Bo co innego, jak kogoś nie stać nawet na coś taniego, bo nie ma co do garnka włożyć, a co innego, gdy nie chce swojemu niezarabiającemu dziecku kupić kurtki czy butów "za karę". To jest taka forma tortur. Zdajesz sobie chyba sprawę z tego, że odmrożenie nóg czy rąk grozi ich amputacją? Więc jest to bezpośrednie narażenie Twojego zdrowia, ale też i życia, bo w letnim ubraniu przy takim okropnym mrozie można po prostu zamarznąć na śmierć.

Gość Eleeeene
tak zgadzam sie z- Nie macie racji - masz 100% racji.Ja nie pisalam tak dosadnie , bo nie chcialam wywolac agresji w stosunku do autorki. Dziwi mnie jednak to, ze tak sie broni nie narodzone dzieci, a jak juz sa dzieci, ktore sa prawie dorosle a co tu ukrywac nie samodzielne , ma sie to gdzies. Radz sobie sam i na aspekty prawne i moralne sie nie zwaza. Dziwne postrzeganie rzeczywistosci.

ale co ja mogę.. nic. powiedziałam matce, że jak było minus 10 to jak mam chodzic, a ona ze do szkoly nie chodze , siedze w domu to po co mi kurtka.. i że plaszcz kupila rok temu.. bo kupiła, ale rozklejone adidasy nie bardzo do niego pasują.

Gość Eleeeene
sama musisz zdecydowac ,czy chcesz powalczyc z rodzicami czy nie. Jak chcesz mame postraszyc ,to powiedz jakie ma obowiazki wobec niepracujacego czlonka rodziny i ze np. zglosisz sie do MOPSU o pomoc w przyznaniu Ci pieniedzy na buty .Bedzie wywiad srodowiskowy i moze twojej mamie otworza sie oczy. Jest cos takiego jak obowiazek alimntacyjny .Nawet gdybys sie nie uczyla a nie masz z czego zyc, bo pracy nie masz i swiadczen jako bezrobotna ,to sad nasadzilby rodzicom alimenty. Czlowiek nie moze pozostac bez srodkow do zycia . Sama musisz podjac decyzje , ale pamietaj ,ze nie maja racji Ci ,co krzycza, nie nalezy Ci sie nic i jestes malo warta osoba, wyzywajac Cie przy tym. Tak NIE JEST!!! Dobra z Ciebie dziewczyna . Musze juz biegnc spac. Dobranoc.

Gość Nie macie racji
Wybacz, Sumienieee, ale Twoja matka to albo typ psychopatki (osoby bez uczuć), albo kobiety, która uważa, że dziecko trzeba karać okrutnymi karami, by je do czegoś zmobilizować, co zresztą na jedno wychodzi. A próbowała kiedyś w ogóle, zamiast Cię karać, po prostu rozmawiać z Tobą, dlaczego się teraz nie uczysz, na czym polega problem i jak Ci pomóc się z nim uporać? Podejrzewam, że nie. Poważnie mówię, że możesz zgłosić się na policję i złożyć doniesienie o znęcaniu się lub złożyć w prokuraturze wniosek o popełnienie przestępstwa znęcania się. Wiem, że na pewno tego sobi nie wyobrażasz, bo to Twoi rodzice i mimo wszystko ich kochasz, ale pamiętaj, że zawsze masz tę furtkę, gdyby się pogorszyło. Jesteś człowiekiem i powinnaś być traktowana z należytą godnością.

Gość Nie macie racji
Eleene, masz dużo racji. A rodzina Autorki to czysta patologia. Powinnaś to zglosić swojemu wychowawcy w szkole, jeśli nie dyrektorowi, wyjaśniając dodatkowo, dlaczego przerwałaś naukę i że chciałabyś ją kontynuować, a oni z pewnością pomogliby Ci zorganizować pomoc i w nauce, i w uzyskaniu jakiejś ciepłej odzieży (są różnego rodzaju zbiórki), a może też powinnaś skorzystać z opieki psychologa szkolnego.

Moja matka uchodzi za super babkę, wszystko załatwi, dobra szkoła, obrotna, dla obcych przemiła.. w rodzinie ja jestem czarną owcą, ja od dawna mam konflikt z matka co nieraz juz opisywałam na kafe... i mogę nawet dac linka, bo ten temat jest o czym innym, ale widze, ze widac jakie mam problemy juz wkleje

Gość zgadzam sieeieieie
ktos tu zle napisal. obowiazek utrzymania dziecka trwa, dopoki sie uczy. z tego , co autorka pisala, to sie nie uczyla, przez jakis czas, a wiec nie mieli obowiazku kupowac jej kurtki. kwestie moralne to zupelnie cos innego.. piszesz, ze chcesz cos osiagnac, itp, nie chodzilas do szkoly a chlopak nie jest twoim sponsorem, kto wiec bedzie placil na mieszkanie, jak nie on ?

Gość Nie macie racji
zgadzam sieeieieie "ktos tu zle napisal. obowiazek utrzymania dziecka trwa, dopoki sie uczy. z tego , co autorka pisala, to sie nie uczyla, przez jakis czas, a wiec nie mieli obowiazku kupowac jej kurtki". Czytaj dokładnie i ze zrozumieniem. Z postów Autorki wyraźnie wynika, że nie rzuciła szkoły, bo nie chciało Jej się uczyć, tylko dlatego, że zamierzała iść do szkoły zaocznej, by pracować. To akurat przejaw dojrzałości i odpowiedzialności, bo mało kto w Jej wieku, normalnie ucząc się w szkole średniej, chciałby iść do pracy. W domu Jej się nie przelewa, więc chciała odciążyć rodzinę. Nie ma niczego dziwnego w tym, że kiedy zrezygnowała z liceum, by przenieść się do zaocznego, ma trochę czasu na rozpoczęcie nauki, bo czymś normalnym jest, że chce zacząć szkołę od początku, a do tego trzeba poczekać na nowy rok szkolny. Nic by się rodzicom nie stało, gdyby za niewielkie pieniądze znaleźli Jej w tym czasie jakieś ubranie, lub wzięli kurtkę po kimś, kto z niej wyrósł, ale gdyby byli choć w połowie tak odpowiedzialni i wrażliwi na drugiego człowieka, jak Sumienieeee, to nie pozwoliliby Jej marznąć, a tym bardziej nie stosowaliby tak okrutnej kary. Przypominam Ci jeszcze raz, że jest to typowe znęcanie sięgą osobą, które może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Sumienieee - podziwiam Cię za Twoją dojrzałość i życzę szczęścia z tym wspaniałym mężczyzną. Dbaj o Niego bardzo, bo nawet nie wiesz, jaki masz obok siebie skarb!

Gość Nie macie racji
Miało być: typowe znęcanie się nad osobą.

Gość nie wiem jak mozna
nie wiem jak mozna nie majac kasy kupic kurtke za 380 złoty , kasy nie masz ale wyżej srasz niż dupę masz , ja w jednej kurtce chodzę 10 lat u żyje, aha i pracuje sama na siebie , ale takie luksusy są dla mnie zbędne ejszcze jak się nie ma kasy , paranoja , ja mam kurtkę z Resewrved za 99 złoty i tak za droga jak dla mnie i 10 lat teraz nei kupie nowej bo to za duzy wydatek :S

Ostatani post jest żałosny. widac w Tobie jakąś zawiśc.. kupił mi bo chciał i ja chciałam, poza tym inaczej rozpieprzyłby tą kasę na głupotę. To jedyna moja tak droga rzecz. tyle