Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zbuntowana mama

Rodzina nie akceptuje imienia jakie wybralam

Polecane posty

Gość zbuntowana mama
Jak będzie miał 18 lat to będą mówić na niego Florian. Nie mam zamiaru używać skrótu Florek bo tak średnio mi się podoba. Kojarzy mi sie z rybką z kreskówki. Florian, Florianek i bez żadnych zdrobnień. I właśnie wydaje mi się, ze pasuje zarówno dla niemowlaka- Florianek jak i dla nastolatka czy dorosłego Florian, ewentualnie kiedyś tam będzie "dziadek Florek" :)

Gość dsldjsgoijdfg
Witajcie, ja chce dac mojemu synowi imie: Leon i tez ludzie na mnie dziwnie patrza... (pytaja a to zart? lub pytaja dwa razy jak, jak?) Choc imie Wiktor tez mnie sie podoba Co myslicie (obiektywnie) o tych imionach? Termin mam za 3 dni :-)

MŚCISŁAW? JA PIERDZIELE, DZIEWCZYNO NIE PRZESADZAJ!!! JA MAM NA IMIĘ MARINA I NIGDY RODZICOM TEGO NIE WYBACZĘ. MARINA...brrrr

Gość a mnie bola piersi bo mam okre
Florian mi sie kojarzy z ta rybka z malej syrenki :D imie dosc niespotykane ale polsie i wg mnie bardzo ladne. olej dziadkow to wasze dziecko!!

ja też chcę Leona ;) albo Kaia (Kai) też mi marudzą ale trudno, sama mam oryginalne imię i jestem zadowolona, nawet bardzo :P

ty ich chcesz przekonywac??? hahaha nie zartuj no wiesz rozwalilas mnie! :D:D:D:D co im do tego jakie imie dacie ? to wasze dziecko czy ich ?? nie podoba sie to maja problem i niech sie wypchaja, co ty sie przejmujesz twoje dziecko twoj wybor

Gość mamaMaiiKuby
ja mam dzieci jak w nicku i do głowy by mi nie przyszło, żeby nazwać inaczej bo popularne tudzież nie. Mnie się podobało i basta! W nosie mam, że wiktorów, kubusiów, bartków jest na nie wiadomo co. Tobie też radzę zbuntowana idź za głosem przekonania a nie popularności czy też jej braku. Córkę chciałam nazwać Ligia bo mi się podobało no i oryginalne, bły mąż pukał się w czoło i mówił, że pojebało mnie i chciał Kasię srasię która nie podoba się mnie. Została Maja i nie żałowałam mimo pejoratywnych zachowań pretensjonalnych panienek. Mścisław mi się podoba - tradycyjne słowiańskie imię - Florian nie. i tyle. A Ty zrobisz swoje.

przeciż to Twoje dziecko -a nie babci, ioci czy sąsiadki :P

Gość Yup, miałam to samo kilka
lat temu, kiedy moja ksenofobiczna mama, jej siostra i babcia nie mogły zaakceptować, że moje dziecię zostało Aronem. :D ...Bo jak to można (cytuję) "dawać żydowskie imię dziecku!" Lol :P

Ja mam na imie Celina i cale dziecinstwo mialam nie przyjemnosci zwiazane z moim imieniem, a teraz doceniam wybor rodzicow, przynajmniej nie jestem kolejna agnieszka, ania , jola czy monika... Moj ukochany za to jest Leon, ale to imie nie jest az tak nie spotykane tutaj, gdzie mieszkam. Nazwij go Florian, to Twoj wybor, to Ty bedziesz przewijac jego pieluszki oraz zajmowac sie nim, to Ty jestes jego matka. pozdrawiam

Gość bellabonda
Dajcie spokój, autorka nie pyta was, czy podoba Wam się imię Florian, bo ma to gdzieś (zresztą rozumiem ją). Chodzi jej o to, jak poradzić sobie z rodziną. My daliśmy synowi imię, którego również rodzina nie akceptowała i mimo że synek ma już dwa latka to nadal teściowa ma obiekcje. Jak ją ktoś pyta o imię wnuka to mówi tylko zdrobnienie (które może sugerować inne imię :) ) albo jakoś mętnie się tłumaczy za nas :) Ja mam to gdzieś. Autorko, daj synowi na imię tak, jak ci się podoba. To Twoje dziecko! Tym bardziej, że imię Florian nie jest jakimś wynalazkiem z kosmosu. Po prostu ładne, dość rzadko używane imię. p.s. Może i ja się na nie zdecyduję, bo właśnie spodziewam się drugiego syna ;)

Florian to piekne chrzescijanskie imię. Zreszta bardzo fajny, męski bohater ksiazki Małgorzaty Musierowicz;) mam na mysli konkretnie "Pulpecję" w Krakowie, skad pochodzę, jest piekny kosciol św Floriana. I w ogole Florek piekne imię. no ale nie podoba mi sie ludziom prymitywnym, typu Jagoda- tym bardziej powinnas takie imię nadać:D jesli bede miec syna, bedzie miał na imię Wojciech- również niezbyt popularne teraz. wg mnie cudowne imię, Wojtek brzmi chłopieco, łobuzersko, a Wojtuś słodko:D no i bardzo ważny święty polski, na co zwracam uwagę. a jeśli bede miec dwóch synów (oby:P), to drugi będzie miał na imię Albert, albo Leopold - Poldek. To tak na czesc poety Leopolda Staffa;) i bede miec w nosie rodzinę:D

wojtek to akurat czeste imie- przynajmniej w moim otoczeniu a ze ''swiety polski'' to nie wiedzialam hahaah:D:D:D

a z czegoz sie smiejesz, dziecko? wiesz co to skrot myslowy? urodził sie w Czechach, ale jest rowniez jednym z głownych patronów Polski. ale wiem, Ty pewnie ochrzcisz dziecko imieniem Pluton:D

Ja się właśnie waham między Feliksem i Florianem - oba mi się podobają (mężowi też), a rodziny się dziwią. No bo jak u rodzeństwa męża jest Kacper i Wiktoria to Feliks jest co najmniej dziwny :) Ja mam imię dość oryginalne, nigdy nie spotkałam dziewczynki o tym imieniu (gdy dziecięciem byłam) i bardzo się z tego powodu cieszyłam, że jak ktoś mówi Janeczka to wiadomo, że o mnie chodzi :) Nazwijcie syna jak wam się podoba, a rodzina się przyzwyczai

Gość A jakbys dala Fabian to bylby
dosc popularnym dzieciakiem i dobrze by sie czul na ewentualnej emigracji Fabian - Florian to bodobe imiona, a jednak to pierwsze czesciej nadaje sie dzeieciom

Fabian:o swoja droga,przypomniala mi się anegdota którą opowiadal śp. ks Twardowski:) przyszli rodzice ochrzcic dziecko - ksiadz pyta jakie imię- rodzice wypowiadaja nazwy dwoch planet... ksiadz, przerażony, mowi zeby nadali jakies ludzkie, chrzescijanskie imiona rodzice- ale jakie??? ksiadz- no chocby pierwsze lepsze z litanii... rodzice- no to niech bedzie Kyrie Elejson :D

znam sytuacje w ktorej jakis palant ksiadz nie chcial ochrzcic dziecka z imieniem INGA kretyn...

Gość imie dla dziecka
Florian dla mnie ladnie brzmi, ale jest jakies zbyt kobiece dla mezczyzny. Tak samo jak Kamil. Takie kwiatowe asocjacje. Tym bardziej, ze jedyny Florian ktory znam, to synek siostry meza, straszny mazgaj, ciagle ryczy i chowa sie w spodnice mamusi. Jest tez taki troche podly, po cichu maltretuje mlodszego brata.

Kamil? moj narzeczony to Kamil i jest bardzo meski :D daleko mu do tzw ''cioty'', synka mamusi czy pantofla hehe :D

ja bym postawiła na swoim! A z moim charakterem to nawet na przekór rodzinie nie zmieniłabym imienia :) Jak ja byłam w ciąży i podobało mi się imię Tymon to wszyscy się modlili żebym tylko urodziła córkę (ona z kolei miała być Igą). A teraz?? Nie wyobrażają sobie że Tymciu mógłby nie być Tymciem :)

A autorce powiem tylko, żeby swoim rodzicom i dziadkom napomniała, że oni już mieli prawo głosu nadając imiona swoim dzieciom. I szczerze, smieszą mnie komentarze typu "skrzywdzisz dziecko" . Wytłumaczcie mi jakim cudem można skrzywdzić dziecko nadając mu "inne" niż standardowe imię. Co innego, głodzić, bić, znęcać się psychicznie. Rodzic chce dla swojego dziecka jak najlepiej. W takim układzie jedyna strona, która KRZYWDZI dziecko, to osoba krytykująca imię. Jeżeli dziecko będzie wytykane palcami , to świadczy nie najlepiej tylko o tych ludziach, o tym co mają w głowie i o tym co przekazują swoim dzieciom.