Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziewczyna..

Gra na skrzypcach badz fortepianie ktos sie na tym zna? :)

Polecane posty

Gość Dziewczyna..

Hejka :) chce sie zapisac na lekcje gry na jednym z tych instumentow... slyszlaam, ze skrzypce to jeden z najtrudniejszych instrumentow, czy to prawda? Chce sie nauczyć grać hobbistycznie :) Bo w sumie mam już 24 lata :)

Gość hgrfhfgrhghgrfh
Laskom wychodzi najlepiej gra na flecie :-)

Gość chinota
uczę się grać na bębnach (conga) i muszę przyznać że TO SUPER SPRAWA !!! WIELKA FRAJDA

Gość chinota
skrzypce chyba tak, bo w fortepianie masz już gotowe dzwięki pod każdym klawiszem, a na skrzypcach musisz ten ton znaleźć sama

Gość Dziewczyna..
hmmm no wlasnie... zastanawiam sie czy to dobry pomysl zatem... Wolalabym na fortepianie, ale nie moge kupic w tej chwili fortepianu :)

Gość Dziewczyna..
nikt mi nie doradzi?

Gość xxxjvftfu
Gra na fortepianie jest łatwa ale trzeba ćwiczyć technikę. Na skrzypcach możesz spróbować ale trzeba mieć predyspozycje. Musisz pójść i sprawdzić. Ja od dawna grałam i mi dobrze szło więc nie wiem jak będzie z tobą. Tylko, że musisz mieć intrumenty do ćwiczeń.

Gość Dziewczyna..
O jakich predyspozycjach mówisz?

Gość Alojzz
O elastycznym zwieraczu!

Gość chinota
możesz sobie kupić elektroniczny fortepian, wyjdzie taniej ;) a do nauki w sam raz i mniej miejsca zajmuje ja ci mogę sprzedać mój, kupiony na allegro ;)

Gość Dziewczyna..
ciagle czekam na porady :)

Gość Bzdury wypisujecie
Gra na fortepianie łatwa nie jest - powie wam to każdy profesjonalny pianista. Opowiadać, że fortepian jest łatwy, może tylko ten, kto miał niewiele do czynienia z tym instrumentem. Przyciskać klawisze (z gotowymi dźwiękami) a naprawdę grać na tym instrumencie, to dwie różne sprawy. Wszystko zależy, jaki poziom chce się osiągnąć - jeżeli chodzi o wystukanie melodyjki jednym palcem, to faktycznie na fortepianie łatwiej. Im dalej w las tym gorzej, bo zaczynasz mieć całe morze dźwięków do zagrania, a na skrzypcach jest z reguły jedna, góra dwie linie melodyczne do zagrania naraz. Tak więc w ogóle nie ma sensu porównywać w ten sposób. Fortepian i skrzypce to jedne z najtrudniejszych i najbardziej wymagających instrumentów, pełny proces kształcenia na jednym i drugim instrumencie trwa 17 i więcej lat. Wybierz po prostu ten indstrument, który Ci się lepiej podoba, a jeżeli chodzi grę na fortepianie - na początku wystarczy porządne pianino do ćwiczenia. Pozdrawiam, Pianistka

Gość Bzdury wypisujecie
O ile nie jesteś zainteresowana graniem na keyboardzie, to odradzam instrument elektroniczny do ćwiczenia, bo mechanizm fortepianu i sposób wydobycia dźwięku na nim to całkiem inna bajka. To trochę tak jak symulator jazdy i prawdziwy samochód...

Gość Dziewczyna..
Bardzo dziękuję za odzew :) W czwartek ide na pierwsze lekcje gry na skrzypcach :) A w poniedzialek na fortepianie :) Chce sprobowac i jednego i drugiego :) Zobaczymy co z tego wyjdzie i ktory instrument bedzie leżał mi bliżej serca :)

Gość Bzdury wypisujecie
Życzę dużo satysfakcji - bez względu na wybór! :-)

Gość Dziewczyna..
Mam nadzieje, ze tak tez bedzie :) tylko też mam nadzieję :) Ze nie za pozno zaczynam :)

Bzdury wypisujecie>> 100% racji. Dziewczyna..>> Jeszcze jedna kwestia nie obraź się ale jesteś już za stara na nauke gry na instrumencie, niestety ale już nie te ręce, nie ta giętkość dłoni i palcy, nigdy już nie zostaniesz wirtuozem.

Gość Bzdury wypisujecie
Jeżeli chcesz grać dla własnej przyjemności to żaden wiek nie jest przeciwwskazaniem :-) Najważniejsza jest motywacja i przyjemność z tego czerpana, bo to pozwala znaleźć w sobie pokłady wytrwałości...

Gość Dziewczyna..
Chce grac hobbystycznie a nie profesjonalnie :) Wiec :) nie uważam, ze jest już tak skostniała :) Ze nie dam rady :)

ja gram na fortepianie, siostra na skrzypcach. Jedno i drugie jest trudne, choc przyznaje, ze skrzypce troszke trudniejsze. a jesli chopdzi o wybor, to to nalezy tylko do ciebie, my ci nic nie poradzimy. sama musisz zobaczyc na czym ci sie lepiej, do czego ciagnie. mnie pociagnelo do klawiszy:)

Gość adgsgdhtdhfuyj
Na skrzypcah jesli bedziesz grala hobbistycznie nic nie osiagniesz sama technike trzeba opanowywac do perfekcji przez 6 lat szkolenia Jestem w 6klasie skrzypiec gram po 2godziny dziennie

Na skrzypcach nigdy nie grałam, na fortepianie skończyłam szkołę muzyczną. Ale to wiele lat temu. Wirtuozem nie zostałam, ale cieszę się, że miałam takie doświadczenie w życiu i czegoś się nauczyłam. Ja bym wybrała fortepian, ponieważ jest bardziej uniwersalny, niż skrzypce. W tej chwili gram tylko dla przyjemności - znajduję w necie nuty do różnych kawałków, gram podkład i sobie coś tam podśpiewuję. Skrzypce nie dają tej możliwości. Przy czym tutaj musisz też zdecydować, czy chcesz grać na fortepianie, czy na jakimś pierwszym lepszym "keybordowym" klawiszu. Bo to są dwie zupełnie różne sprawy. Aczkolwiek jak ktoś opanował fortepian, to na keybordzie też sobie da radę. W drugą stronę to już nie działa. Oczywiście, wystuka się dźwięki, ale z prawdziwym graniem nie będzie to miało nic wspólnego.

Gość do re mi mi
Tak ,skrzypce to jeden z najtrudniejszych instrumentow. Przewaznie zaczyna sie nauke majac 6,7 lat (jesli chce sie byc profesjonalista) a amatorsko to pewnie zawsze mozna sprobowac, co z tego wyjdzie nie wiem ;)

Gość Bez wątpienia
skrzypce są najtrudniejszym instrumentem.Nawet dla własnej przyjemności nie zagrasz prostej kolędy ucząc się od września do grudnia,bo samo nauczenie się prawidłowego trzymania skrzypiec i smyczka jest bardzo trudne i wymaga czasu.Jest to długi proces kształcenia. Wskazany jest bardzo dobry słuch i predyspozycje wrodzone do tego instrumentu i jedna najważniejsza sprawa to trzeba to lubić.Powiem tak inne instrumenty oprócz fortepianu nie wymagają tak ogromnego wkładu pracy jak skrzypce,ale warto ,bo to szlachetny instrument.

Gość lllllllllllllalalala__
Polecam pianino :) Skrzypce bardzo są trudne. Sama chodziłam do szkoły muzycznej na gitarę. I czasem byłam na koncertach koleżanek grających na skrzypcach - po ich kilkuletniej nauce. I niektórych nie dało się znieść.. Bardzo trudno wydobyć jest taki dźwięk na skrzypcach, aby był on ładny.. Już nie mówiąc o cierpliwości sąsiadów ;)

Gość zawsze go wyczuja
ja gram na skrzupcach od 6 roku życia i proszę was nie zniechecajcie dziewczyny , jesli czujesz że skrzypce cie pociągaja to ucz sie grac , wirtuozka nie będziesz ale nie o to ci chyba chodzi ,trudny instrument to taki który nie fascynuje ,wszystkiego można sie nauczyć jeśli sie chce ,wiek nie ma tu decydujacego znaczenia

Gość lllllllllllllalalala__
A ja myślę, że instrumentu jakim są skrzypce zniechęcisz się szybko ;) Nie będziesz chodzić do szkoły muzycznej, gdzie jesteś już jakoś zmuszona do ćwiczeń itd. Na pianinie bardzo szybko nauczysz się grać podstawowych melodii i będzie Ci to sprawiało przyjemność i dumę - gdy usłyszysz, że melodia grana przez Ciebie naprawdę tak brzmi :D

Gość ale dziewczyna
wczesnie chyba probowala sie zapisac na saksofon - czy nie?