Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mlody Student pierwszego roku.

Osoby które kiedys studiowały lub studiują proszone o pomoc.

Polecane posty

Chodzi o to że rozpocząłem studia zaoczne na Wydziale Prawa Na Uniwersytecie Gdańskim. No i mam taki problem. Byłem na rozpoczęciu roku, a potem niestety ze względu na moja prace, zostałem wysłany na drugi koniec Polski na pótora miesiąca i nie miałem możliwości jeżdzić na zjazdy. Miałem już kilka ćwiczeń i wykładów. Powiedzcie jak to jest? Wykłady są niby nieobowiązkowe? A ćwiczenia tak? Co zrobić by jakoś się usprawiedliwić. Co mam wziąć na wykłady? Ćwiczenia? Wystarczy notes?? Dam rade nadrobić zaległości i jakoś zaliczyć semestr. Co z nie zaliczonymi ćwiczeniami? Pomóżcie prosze bo w sobote jadę no nie chce by wszystko poszło na marne:(

Gość przykro mi ale juz cie
chyba skreslili.... dlaczego nie zawiadomiles i nie skonsultowales z uczelnia tego?

Nie. Skreślony nie jestem. Tyle wiem bo dzwoniłem do pani z dziekanatu. Chodzi czy dam rade z tym wszystkim?

Gość korcia9
spoko, nikt Cię nie skreślił;] moja koleżanka z dziennych też praktycznie nie chodzi i nikt jej nie skreśla a nieobecności z cwiczeń odrabia się na konsultacjach ustnie;] i spokojnie zaliczysz semestr;]

dasz, ale musisz isc do kazdego cwiczeniowca oddzielnie powiedziec mu co i jak umowic sie na nadrobienie cwiczen bo jak nie zaliczysz cwiczen to nie zostaniesz dopuszczony do egzaminu kazdy cwiczeniowiec ma inny system moj pan od logiki nie uznawal zadnej nieobecnosci (nawet usprawiedliwionej przez lekarza) i kazde cwiczenia na ktorych sie nie bylo trzeba bylo zaliczyc u niego na dyzurze- byl test i luzna pogadanka na temat tematu na danych cwiczeniach natomiast inni uznaja np 2 nieobecnosci, i nie chca wiedziec czy w tym czasie byles na piwie czy u lekarza. ale dopiero teraz worciles na uczelnie? zaraz koniec semestru, cienko to wyglada...

Nie wiem,ale wydaję mi się,że na zaocznych też na to wszystko inaczej patrzą. Wykłady są nieobowiązkowe,jak ja studiowałam to dwie nieobecności na ćwiczeniach mogły być(ale to były studia dzienne).A kolokwia były jakieś w czasie Twojej nb. Jakbyś dobrze zagadał to wszystko idzie załatwić,a potem do nauki i nadrobisz zaległości.

A co ja ma wziąć na wykłady ćwiczenia. Wystarczy notes? Boje się troche. Wszyscy już się zaznajomili a ja jak świeżak. Potem jest sesja? Na koniec semestru? Najpierw zwykła, potem poprawkowa i jak nie zaliczysz to koniec? A zeby byc dopuszczonbym do egzaminów trzeba chyba zaliczyć ćwiczenia?

Gość qawsertyjhgtfrd
prawo zaoczne?? uwazasz ze to dobry wybor?

Gość ochach
Też jestem na prawie, ale stacjonarnym, lepiej już zacznij się uczyć do sesji, bo materiału jest masa;p

Zalezy od uczelni, musisz miec zaliczone cw z przedmiotow egzaminacyjnych a nie wiem jak jest u Ciebie, u mnie mozna bylo byc dopuszczonym warunkowo do sesji i nie miec jednego zaliczenia z cw. Wez notes wystarczy:) Na pierwszym roku musisz zdac egz, tak przynajmiej u mnie bylo. Juz na drugim mozna bylo miec awans, czyli placisz za przedmiot i powtorka z rozrywki;)

W sobote mam najpierw wykłady z prawoznastwa. Po wykładach najlepiej byłoby zagadać z gościem? W sprawie tych ćwiczeń?

nie byles na zadnych zajeciach?? nic a nic? nie masz zadnego znajomego? byloby ci duzo latwiej tak wystarczy notes i dlugopis chyba ze na niektore cwiczenia trzeba jakies ksiazki/zbior zadan (ja na prawo rzymskie i na logike musialam miec) ale to musisz sie dowiedziec od ludzi w swojej grupie ale sesja jest juz w styczniu..przynajmniej na uw... a dopuszczeni do sesji sa ci ktorzy zaliczyli cwiczenia zazwyczaj jest to obecnosc+ kolokwia jesli ominales jakies kolokwia to tez to musisz zaliczyc... u nas sesja poprawkowa sesji zimowej jest w marcu wiec kazdy zostaje normalnie na drugi semestr, wyrzucic cie moga dopiero po 1 roku...

a masz cwiczenia z prawoznastwa? bo jak nie masz to sie nie osmieszaj i nie idz do niego i nie pytaj o wyklady rozmawiaj z cwiczeniowcami a nie z wykladowcami (chyba ze ci sie pokrywaja)

Gość ochach
Na ćwiczenia weź notes, ewentualnie jakąś książkę/ćwiczenia z przedmiotu. Zorientuj się czy nie macie przynieś np tekstów konstytucji, czy jakiś traktatów. Sesja jest na koniec semestru - ja mam jakoś na początku lutego, nie wszystkie przedmioty musisz mieć w tej sesji, niektóre są w sesji letniej. Dowiedz się czy nie mieliście jakiś kół już.

Gość agnieszka-sqp
uwazacie w ogole ze jest sens isc na prawo na zaoczne? slyszalam ze pozniej sa problemy ze znalezieniem praktyk zawodowych itd.. jak to jest wypowiedzcie sie

Gość ochach
przynieść* Prawoznawstwo jest raczej logiczne, ale może lepiej poczytaj książkę, która Cię obowiązuje, żeby nie przeżyć szoku;p A z wykładowcami rozmawiaj tylko z tymi, u których masz wykłady obowiązkowe, jeśli takie masz, z resztą nie ma sensu.

absolwenci prawa to najwiekszy odsetek bezrobotnych absolwentow w eurpie niewazne czy po sorbonie, po uw, po oksfordzie czy po uam jakis czas temu taki duzo art w newsweeku byl smutna prawa, nie wiem jaka roznica w praktykach miedzy zaocznymi a dziennymi

Gość ochach
przynieść* Nie rozmawiaj z wykładowcami, tylko z tymi u których masz obowiązkowe wykłady jeśli masz. I z prawoznawstwa lepiej poczytaj sobie obowiązującą Ciebie książkę.

Miałem po trzy ćwiczenia z prawoznastwa i historii prawa polskiego.

Gość agnieszka-sqp
to na jakie studia oplaca sie teraz isc?? nie mowcie mi tutaj tylko o medycynie i polibudzie -.- cos oprocz tego.. ? studium kosmetyczne??

mowisz o studiach - wyksztalceniu wyzszym czy o studium? to roznica

Miałem też łacińską terminologie prawniczą ale tylko wykłady, więc nie ma sie co przejmować?

Gość agnieszka-sqp
ogolnie pytam jakie studia sa teraz oplacalne???

dowiedz sie jeszcze ktore wyklady masz obowiazkowe u mnie na prawoznawstwie sprawdzali liste np a lacine juz mozesz wkuwac bo sie do sesji nie wyrobisz

Gość ochach
Matko przepraszam mój komputer szaleje, najpierw dodaje po dwa razy, a teraz link ;p Może i prawo tworzy bezrobotnych, ale raczej nie wyobrażam sobie nic innego dla siebie - może dlatego, że matematyka i pochodne to dla mnie męką - daję sobie radę, ale TO MĘKA:P A prawo.. No nic, mnie to kręci od podstawówki.

'' Dowiedz się czy nie mieliście jakiś kół już.'' A jeśli mieliśmy? Mam jeszcze jakieś PS z etyki. Co to takiego? Bo to nie są ani wykłady ani ćwiczenia?