Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anulsss

nie wiem co o tym myśleć i co zrobić - poradźcie proszę

Polecane posty

Gość anulsss

Witam serdecznie ;) Jestem w 9 miesiącu ciąży - do terminu wyznaczonego przez lekarza pozostał mi zaledwie tydzień ;) Ciągle jednak nie wiem w jaki sposób będę rodzić - przez ostatnie miesiące wszystko wskazywało na poród naturalny, do którego przygotowałam się już psychicznie. Jednak na ostatniej wizycie lekarz stwierdził, że moja córeczka jest już bardzo duża (3350 - 38/39 tydzień ciąży), z pewnością przytyje do 4kg i może być ciężko bym urodziła ją w sposób naturalny. Podkreślam, że to jedyne wskazanie do cc - poza tym płód jest właściwie ułożony, główka przywiera... Jestem bardzo przeciwna cesarce i czuję się na siłach by urodzić moje dziecko normalnie jak Pan Bóg przykazał - tak jest bezpieczniej przecież a gdyby cc było czymś naturalnym to na brzuszku każdej kobiety znajdowałby się zameczek błyskawiczny, przez który można by wyciągnąć malucha. Proszę, napiszcie ile Wasze maluszki ważyły po urodzeniu. Czy moja Emilka rzeczywiście jest (a raczej MOŻE BYĆ) taka duża, że nie dam rady jej urodzić? Jestem w stanie odmówić tej cesarki ale też nie chcę zaszkodzić dzieciątku...

Gość anulsss
przepraszam - nie mogłam go znaleźć i myślałam, że po prostu nie udało mi się go założyć ;) Zaraz poszukam dokładniej... dziękuję

Gość urodzilamprzezcc
witaj, ja urodzilam przez cc corke, wazyla 4200 i miala 56 cm, urodzilam przez cc z powodu braku postepu porodu. moja szwagierka urodzila synka 4 kg silami natury, rodzila w wodzie i bylo wszystko ok, szybko doszla do siebie. w szpitalu bylo wiele kobiet, ktore rodzily sn duze maluszki wiec nie martw, na pewno dasz rade urodzil dzidziusia silami natury:)

Gość blekit nieba
to lekarz na porodówce zdecyduje czy musi być cięcie czy nie. normalny lekarz zaleca naturalny poród.Ale żaden nie zrobi nic, żeby zaszkodzić dziecku. Będzie dzieckjo stale monitorowane, wiec nie masz co sie teraz ju7ż zamartwiać! wszystko będzie dobrze

jak nie możesz znaleźć to napiszę Ci jeszcze raz- Twoje dziecko jest przeciętne tzn. 50centyl i powinno dobić maks do 3,5kg. Wiadomo, że usg może być obarczone błędem i to nawet 0,5-1kg i jak pisze blekit to nie Ty decydujesz, a wyjdzie wszystko w praniu

Gość lezaca mamusia
tak naprawde USG jest obarczone bledem i Twoj maluszek moze sie urodzic okolo 3kg dziwne ze lekarz zaleca cesarke

Jeżeli dziecko jest ułożone poprawnie do porodu i nie ma innych przeciwskazać do SN to waga płodu wynosząca 4 kg w dzień porodu nie jest żadnym wskazaniem do CC. Wiele kobiet rodzi normalnie dzieci, które mają ponad 4 kg. Kilka moich znajomych urodziło SN przy wadze dziecka ponad 4 kg.

Gość blekit nieba
po za tym, jak 4 kg to za duże dziecko, to co miała powiedzieć moja znajoma, jak jej były 5,200 i 5,400 dopiero 3 miało "normalną" wage 3,900 i jakoś wszystkie troje urodziła:)) niestety przez cesarkę,a le z zupełnie innych przyczyn. Ale Matka Polka da rade :)

Gość do autorkiiiiiiiiiiiiiii
11 miesięcy temu moja siostra stawała sztorcem na porodówce, gdy lekarz stwierdził, że ma za małą miednicę , by dziecko które wg usg miało 4100, przeszło przez jej kanał rodny. wrzeszczała, że sobie nie życzy cc, a teraz nigdy sobie tego nie wybaczy. poród trwał długo, a asia ma porażenie mózgowe, na szczęście lekkie. dwóch niezależnych lekarzy stwierdziło, że jest ono prawdopodobnie spowodowane porodem. a usg myli się nie tylko w jedną stronę. asia ważył a 4380, a miało być 4100. Morał z tego taki, żeby na porodówce zamknąć buzię i słuchać lekarza, jak powie, że cc to cc, jak sn to sn i tyle. Lekarz także kieruje się dobrem i pacjentki i dziecka.

Gość anulsss
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Nie mam zamiaru sprzeciwiać się lekarzowi - mój jest bardzo znanym i jednym z lepszych w mieście ginekologów, jest też docentem w szpitalu, w którym będę rodzić... ufam jemu i jego doświadczeniu. Za żadne skarby nie chciałabym zaszkodzić mojej córeczce... Dziś idę na wizytę i dowiem się pewnie wszystkiego ;)

Gość zidiocenie narodu siega zenitu
anulsss "czuję się na siłach by urodzić moje dziecko normalnie jak Pan Bóg przykazał - tak jest bezpieczniej przecież a gdyby cc było czymś naturalnym to na brzuszku każdej kobiety znajdowałby się zameczek błyskawiczny, przez który można by wyciągnąć malucha." :O:O:O:O:O:O:O

Gość anulsss
zidiocenie narodu siega zenitu anulsss "czuję się na siłach by urodzić moje dziecko normalnie jak Pan Bóg przykazał - tak jest bezpieczniej przecież a gdyby cc było czymś naturalnym to na brzuszku każdej kobiety znajdowałby się zameczek błyskawiczny, przez który można by wyciągnąć malucha." A cóż w tym zidiociałego czy jak tam napisałaś/łeś, "Miodku"?

Gość anulsss
Cc to ostateczność - zwykła operacja, zabieg... a takowe wykonuje się jedynie w szczególnych przypadkach kiedy ich korzyści zdecydowanie przewyższają ryzyko jakie ze sobą niosą! Chyba nikt nie jest w stanie podać przykładu kiedy to lepsza od natury jest ingerencja w nią, nieprawdaż?