Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna mama na etacie

Mam depresje przez swojego syna

Polecane posty

teraz wlasnie jest w łóżeczku, zawsze o tej porze kłade go spac i ON sie buja, juz przesunal łóżeczko a ja nie wiem co mam zrobic, bo jak go biore na rece to sie odpycha jak odkladam na plecki, to momentalnie sie odwraca i daje sie husta załamuje rece

Gość tez pomyslalam o autyzmie
sa bardzo rozne odmiany i stopnie autyzmu i nie ma co si go tak bardzo bac. Jesli to zdiagnozujesz, bedzisz wiedzila, jak postepowac z dzieckiem. U mojego syna odkryłam zespol Aspergera, gdy juz byl dorosly. Gdybym wczesniej wiedziala, nie usilowalabym na silę upodobnic jego zachowania do innych dzieci. Syn jest wybitnie zdolny, skonczyl bdb studia, jest lubiany swietnie sobie w zyciu radzi ale jego sposób bycia byl zawsze i jest nietypowy. Wiem,ze byloby nam duzo latwiej w zyciu, gdybym wczesniej znala diagnoze, a nie zadreczala sie,ze cos robie nie tak, albo walczyła z jego chharakterem. Niestety lekarze w wiekszosci nie znaja tematu, rowniez nie wszycy psycholodzy sa kompetentni. Radze ci poczytac jak najwiecej i skonsultoiwac z rodzicami, ktorzy maja podobne problemy. Wiem, łlatwo mowic - znajdz dobrego pychologa - gdzie szukac? Mysle,ze na forach tematycznych podsuna Ci kontakt do dobrego fachowca. No i oczywiscie nie przesądzam,ze to autyznm, za mało mam danych, w kazdym razie, jesli naawet tak - to nie dramat.

Gość ludzie nie straszcie
tak myślałam, coś ci zaraz wkleję

odpycha sie odkad ma taka możliwosc i ma swiadomosc swego ciała a bujać zaczał sie jakis miesiac temu czytałam wlasnie w necie rozne rzeczy, ale mam metlik w glowie

Gość ---------------------------
wex go rozpiesc i wez do łożka waszego duzego, moze da sie poprzytulac :-) to rcaej nie autyzm napisz kto na codzien jest z dzieckiem?

a czy np czasem wpatruje sie dlugo w 1 punkt (np we wlasna noge? ), czy stuka monotonnie ( np w lozeczko i i slucha tego dzwieku? jest "nieobecny duchem", skupiony na czyms blizej nieokreslonym i irytuje sie, jak mu sie w tym przezkodzi ? takie bywaja objawy autyzmu. Moze tez syn ma ADHD, ale na objawach ADHD sie nie znam

kolezanka wyzej dobrze mowi lepiej wiedziec wczeniej idz do dobrego pediatry chociaz osobiscie wydaje mi sie ze na wykrycie jest wczesnie jeszcze

probowalam go uspic we wlasnym lozku, ale nie ma mowy. ja jestem w domu, opiekuje sie nim. POza tym ma kontkat z moimi rodzicami A obecnie mąz ma prace w delegacjach, wiec raz jest w domu caly tydzien a raz go nie ma

Gość przylatuje z pocieszeniem
ja gdy to czytalam to jakbys napisala o mojej corce, nie sluchaj pierdol o chorobach, moja mala ma 4 latka , kolki byly 5 miesiecy, wszystko na NIE bawic sie dluuuuuuuuuuuuuugo nie umiala, bajke oglada i bawi sie tak od pol roku ale tez nie za dlugo, o przytulaniu tez moglam tylko pomarzyc, jest nadpobudliwa, okazuje sie ze ma alergie i niby ta alergia ma na nia jakis wplyw,ciagle cos ode mnie chce - chodzi jej o skupianie uwagi na swojej osobie, gdy miala pol roku po raz pierwszy uslyszalam od lekarza ze ona ma taki charakter dziwne to bylo dla mnie, ale okazuje sie ze ma , nie sluchaj tzw. dobrych rad, nikt nie pomoze a raczej zdoluje , moja mala bije mnie od 2 roku zycia i narazie to trwa, na pocieszenie dodam ze sa problemy ktore z czasem mijaja poprostu, przytula sie ju;) mowi ze kocha, chwile pobawi sie sama, czasem odpuszcza swoje ulubione slowo NIE mowiac np. no doooobra ;)

zamysla sie czasem , ale nie sadze ze jakos nagminnie czasem jak jest zmeczony wpatruje sie w jakis puntk, ale jak mu przerwe to sie nie irytuje

Gość spokojnie może ma po prostu
taki okres.... ja mam 18 miesięczniaka, który jest też taki niedobry czasami, ze zastanawiam się czy to nie choroba, ale czytałam definicje i objawy i wiele zbyt wiele rzeczy się nie zgadza.... ...też nie lubi się przytulać, tylko rano czasem jak go najdzie to włazi na mnie i ciągnie mnie za włosy co można przyrównać do tulenia :D ale generalnie ciężko go złapać.... ... ciągle jest w ruchu = opieka nad nim polega głównie na ściąganiu go z różnych niebezpiecznych miejsc.... nie lubi powtarzać, popisywać się przed innymi, jak go poprosisz zrób "pa pa" to za nic nie zrobi, tylko robi wtedy jak ma ochotę.... ale wiem ze rozumie, bo jak np chce oglądać bajkę, to wystarczy raz powiedzieć "podaj pilota" od razu biegnie i podaje :D z jedzeniem tez jest tragedia - chetnie je tylko słodycze i jogurty... za to żeby nakarmić go zupą, graniczy z cudem... potrafi wywalić mi łyżkę i talerz.... mnie się wydaje że to po prostu taki wiek i taki charakterek....

tym ze nie potrafi sie bawic i ogladac bajek dluzej niz minute sie nie martw bo dziecko na jednej czynnosci powinno umiec sie skupic tyle minutek ile ma lat wiec Twoj synek powinien z 1,5 minutki sie soba zajac i to jest norma :-) a przytulac moze sie nie lubi, moj tez vzasem nie chce i NIEEEEE, buzi nie da tylko zwiewa :-)

moj mi kiedys noga wykopna talerz z rosolkiem :-) Moze go sprobuj czyms przekupic? dam ci ....( cos co lubi) jak dasz mi buziaka, przytulisz, itp moze to podziala? troche niewychowawcze ale moze go "sprawdzisz"

Gość ludzie nie straszcie
nie mam czasu teraz znaleźć tej strony ale poszukaj o skutkach ubocznych szczepionek skojarzonych, ja właśnie dlatego mojej córki nie szczepiłam skojarzonymi tylko normalnymi, tylko to znalazłam uciekam bo mała chce spać http://www.forumpediatryczne.pl/forum/vt,41,235,47957,0,autyzm-po-szczepieniu

Gość ludzie szczepionki nie maja
nic do rzeczy a jak juz cos bylo o tym slychac to o MMR

tak sie zastanawiam nad faktem, ze my Jemu fundujemy za duzo bodzców mąż nie umie sie bawic inaczej jak " głupio", biega z małym , podskakuje, robia wiele bardzo aktywnych rzeczy mój syne znowu bardzo lubi pokazywac co umie i co rozumie juz w swojej małej głowce i czasem wydaje mi sie, ze stara sie popisywac. Czasem nie potrafi przestac rbic jakiejs czynnosci i zaczyna wtedy płakać - staram sie go wyciszac, powyrzucalam baterie ze wszytskich muzycznych zabawek, ale znowu problem w tym ze ON sie szybko nudzi i szuka wrazen

Gość kukuryku na partykuu
kochana ciesz sie bo ja wychowuje sama dziecko, ktore ma juz 5 lat.....wieczne kolki, zlosci, krzyki, placze i do 3 roku zycia nieprzespane noce (budzil sie przynajmniej dwa razy w nocy) do tej pory zreszta wybudza sie rpzynajmkniej raz na noc. Ty wzgledem mojego dziecka masz lajt

mojego niczym sie nie da przekupić jak coś chce to krzyczy "daje takie" - w sumie to jest jedyne co mówi często... i jak nie dostaje natychmiast to wygina się do tyłu i pada na podłogę z wrzaskiem i to nie jest efekt mojego pobłażania, bo wcale nie dostaje zawsze czego chce, mimo to jego reakcja jest zawsze taka sama.... nie raz leżał już w błocie na ulicy czy w sklepie, bo ja mu się staram nie dawać.. ale gernaralnie on się drze minimum 50 x dziennie... ...potrafi wiele, np. potrafi włączyć stronę "mini nini" w internecie- celując myszką na skrót.... co dla mnie jest zaskakujące.... ale jak mu powiesz przy znajomych żeby pokazał jak to robi, to za nic w świecie nie pokarze...

Gość bla bla nnn
etam autyz zaraz...taki okres...moj ma 17 miesiecy i teraz podchodzi i daje buzi i zarzuca mirece na szyje albo wlazi na kolana ale tylko jak sam chce.jak go prosze to sie drze i mnie bije :) jak mial 11 miesiecy nie bylo mowy o przytulaniu...w ruchu jest non stop nie lubi bajek z zabawek tylko szczotka i szufelka...potrafi podejsc i mnie ugryzc albo uszczypnac a za chwile sie tuli...tak to jest w tym wieku

"zapomnialas dodac ze zly kontakt z rowiesnikami no i zupelny brak kontaktu z nim nie slucha itd nawet czasem nie reaguje na imie" To wyzej pasuje do mojego. Poza tym zawsze przez ludzi byl okreslany jako indywidualista Robi tylko to, co uwaza sam za sluszne i potrzebne, nie zalezy mu kompletnie na czyjejs opinii i aprobacie. Jest bardzo skuteczny w dzialaniu ( to juz w doroslejszym zyciu). W tym , co go interesuje jest absolutnym perfekcjonista, w innych dziedzinach potrafi zachowywac sie jak idiota. Robi wrazenie , jakby nie slyszal polecen,wylącza sie. B ciezki los w szkole,wręcz tragedia natomiast w nauce indywidualnej, czy potem na wybranych studiach wybitny. Tak to ew.. moze ( ale nie musi, bo przeciez nie znam twojego dziecka ) wygladac.

Gość fddddddddr
moje dziecko juz kompa umie obslugiwac (ludzie dorosli nie potrafia wiele w kompie zrobic co robi me dziecko)a ma zaledwie 2 latka!

Gość bla bla nnn
moj tez tany tany i papa przy obcych nie zrobi i drze sie daaaaaaaaaa i tupie. to slowo nr jeden obecnie.zaraz potem jest nieeeeee

dziekuje, troche mnie pocieszyłyscie zazwyczaj staram sie nie łamać, ale dzis nie mam juz sił od tygodnia nie spie , bo czuwam nad synem, zeby go przykryc jak juz sie wyhusta - w miedzyczasie staram sie go jaks uspic, ale nie udało mi sie ani razu poza tym mąż wyjechał i widze, ze z jedzeniem jest gorzej, bo syna nie ma kto zabawic. A z drugiej strony zła jestem, ze dorpwadzilismy do tego, ze smyk zje tylko wtedy jak go czyms zainteresuje

Gość jabada badu
spróbuj karmic przy telewizorze :0 wiem że to nie jest dobra metoda ale działa :) a co do przykrywania to kup mu śpiworek nie będzie sie odkrywać!

wyluzuj,nie zabawiaj przy jedzeniu, niech nie je, w domu pelnym jedzenia jeszcze nikt z glodu nie umarł. Wazne,zeby pił. Moze miec faktycznie alergie na pokarmy ( moj mial) Uwazaj na mieso,rozne owoce, nie za duzo glutenu, unikaj sztucznych barwnikow i wszelkiej chemii. Nie staraj sie na sile zmieniac jego zwyczajó , raczej pilnie je obserwuj.

albo ubieraj go w miarec cieplo ( choc wobodnie) i nie przykrywaj.

a w noc budzi się 4, 5 razy i pije... jak był malutki budził się co godzinę :O.... ciągle chodzimy nie wyspani.. on nie poddaje się żadnym schematom- co między innymi nie pasuje do autyzmu.... potrafi np zasnąć o 18... można nim potrząsać, włączyć światło... głośną muzykę- on nic dosłownie jakby mu ktoś baterie wyciągną! i śpi tak do 3 jak zabity... o trzeciej budzi się wyspany i chce się bawić... innym razem nie idzie go uspać do 23.....ehhh