Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaaa122

jak liczone sa tygodnie w ciazy

Polecane posty

Gość mamaaa122

Witam serdecznie, termin ostatniej miesiaczki mialam okolo 1.10. Odwiedziłam doktor dnia 19.11 i powiedziala mi wtedy ze jestem w 5 tygodniu ciazy,teraz byłam na badaniu 10.12 i powiedziala mi ze jest to 9 tydzien ciazy, a w karcie wpisala 10. Moje pytanie brzmi w ktorym w koncu tygodniu jestem, jak to jest liczone, kiedy doszlo do zaplodnienia najprawdopodobniej (data).???? Poza tym terminy porodu -na karcie mam inaczej tzn 7.07 a powiedziala mi ze urodze 12.07. Jak to jest wlasciwie??

Gość mamaaa122
z tego kalkulatora wynika ze jest to tydzien 11, doktor powiedziala ze jestem w 9 i 3 dni chyba, w kalendarzu zapisala 10, a wczesniej powiedziala przy pierwszej wizycie ze jestem w 5, a miedzy pierwsza i druga wizyta byly 3 tygodnie, wiec wychodziloby ze to 8 a nie 9 tydzien. To moja pierwsza ciaza i troche to dla mnie wszystko niezrozumiale.

liczysz od ostatniej miesiączki czyli teraz masz pełne 10t4d czyli leci 11tc termin z ostatniej @ to 7.07., a dlaczego lekarka wpisała inny to jej się zapytaj może. Pewnie na usg dziecko jest mniejsze

Gość mamaaa122
Minia85- wiec jak mogę obliczyc kiedy doszlo do zaplodnienia, jesli mowi mi ze to 9 tydzien i 3dni, z kalkulatora 11, a wczesniej mowila rowniez inaczej przy pierwszej wizycie ze to tydzien 5 a @ mialam 1.10. Termin porodu moze jest uwarunkowany 7.07 liczeniem kalkulator a 12.07 z usg??

Gość mama 4 miesięczniaka
zgadzam się, że liczy się od ostatniej miesiączki, i od wtedy ciąża ma trwać 40 tygodni

zapłodnienia to raczej nie oszacujesz w żaden sposób. Jeśli miałaś 28dniowe cykle to teoretycznie owulacja była 14dc czyli około 15.10. a praktycznie nie wiadomo, bo zawsze mogła się przesunąć skoro lekarka podała inny termin porodu niż z @ to pewnie tak było- owulacja nie była w okolicach tego 14dc a 5 dni później a dlaczego lekarka podała inny tydzień? Bo pewnie liczyła od końca tzn od terminu porodu. Kurczę, nie wiem, jak Ci to wyjaśnić za bardzo ale z tego, co masz w karcie wynika, że ciąża jest młodsza o te 5dni niż standardowe kalkulatory podają zamotane to troszkę i nie wiem, czy dobrze myślę :)

Gość mamaaa122
jesli powiedziala mi na wizycie ze jest to 9 tydzien bez 3 dni to liczac od dnia wizyty 10.12 wsteczdo zaplodnienia moglo dojsc 12.10, czy jest to mozliwe? nie wiem czy dobrze licze, czy dobry to tok myslenia

Gość mamaaa122
i pewnie na kolejnej wizycie tygodnie i dni beda jeszcze inaczej ;) ah z tymi ciazami ;))