Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama roczniaka 4

Roczniak wymiotuje, co robić ?

Polecane posty

Gość mama roczniaka 4

Wiem wiem, co Wy możecie powiedzieć mam lecieć do szpitala a najlepiej do kostnicy (to do tych co na pewno muszą dorzucić ten tekst). A do reszty co chce pomóc i poprostu to przeszła.... Mały obudził się o 4 rano i do 6 zwymiotował żółcią 3 razy po czym poszedł spać. Po obudzeniu nie wymiotował ale odbijało mu się (jak przy ulewaniu - nie ulewa odkąd skończył 4 miesiące). Po zjedzeniu kaszki najpierw mu się ulewało potem zwymiotował (pewnie całą)... Temperatura ok. kupa normalna (nie odbiega od jego standartu:), samopoczucie dobre (przynajmniej jak na razie) teraz śpi, ale to jego pora. Na razie daję mu tylko pić (2-3 łyżeczki) może później jakiś kleik na wodzie. A moje pytania brzmią, czy z takim małym dzieciaczkiem można sobie czekać w domu (oczywiście obserwować czy się nie odwodnił, bo wtedy jasne, że trzeba do lekarza) czy od razu pędem do lekarza. Na moje oko to chyba coś zeżarł a może panuje jakaś dziwna żołądkówka?

u mojej tak w zeszłym roku zaczynały sie rotawirusy... dawaj małemu dużo pić i jeśli jakoś drastycznie się nie pogorszy to nie ma co panikować...

Gość MOTYL9000
mój synek tydzień temu miał to samo wymiotował 7 razy w ciągu dnia byłam u lekarza powiedział ze to wirus i ogólnie nie dał żadnych leków i wieczorem było już ok

A przepraszam... po czym poznasz, że dziecko jest już odwodnione? Dajesz 3 łyżeczki wody a dzieciak wymiotuje większą ilością niż te 3 łyżeczki. Nie czekaj tylko idź do lekarza!

Dzięki wielkie, szczególnie myszka83 za nazwy leków. Jak nie przejdzie mu do wieczora to pójdę z nim na dyżur (na szczęście przychodnia w któej jesteśmy działa 7 dni w tygodniu całą dobę). Zdaję sobie sprawę że lekarz i tak nic nie da na wirusa trzeba będzie przeczekać, kwestia tego żeby dziecko się nie odwodniło.

No i dobrze że można z nim jeszcze poczekać, nie jestem zwolenniczką łażenia do lekarza, nie dość że dziecko osłabione to musi jeszcze przebrnąć przez całą lawinę bakteri i wirusów w przychodni... Szczegónie że cały czas mam nadzieję że jednak coś mu zaszkodziło z jedzenia. Choć byliśmy przedwczoraj na koncercie gdzie były tabuny dzieci i tam pewnie coś załapał... ehhhh

jak nie ma temperatury i ma normalna kupę, nie jest osowiały, tzn zachowuje się jak zawsze, ja to bym podawała mu dużo napoi aby organizm się nie odwodnił, może to tylko jakis wirus przed który organizm sam sie obroni, mam 3 dzieci,

Jeżeli dopiero zaczął wymiotować to bez przesady z tym orsalitem to dopiero przy dużych wymiotach jak naprawde jest niebezpieczeństwo odwodnienia. Ja jestem na bierząco, bo moja właśnie zakończyła rotawirusa i znowu coś się jej wczoraj przyplątało...ale u nas jest dodatkowo gorączka...z tym ze kazde dziecko inaczej przechodzi. Ja ci powiem co dawałam w/g zaleceń lekarza mojej małej. Jak wymiotuje i ew. jest biegunka do każdej małej buteleczki picia ( wody z sokiem bo to najbardziej neutralizuje smak) dodawałam 1/2 torebeczki smecty , czyli rzadsza niż w opisie... oraz przy stanach ostrych 1/2 pastylki co 2 godziny , potem już 4 razy dziennie lek homeopatyczny Diarrheel S - bez recepty naprawde szybko pomaga w zaburzeniach jelitowo żołądkowych. Ja mojej małej mówię ze to cupierek daję do pogryzienia, ale można rozpuścić na łyżeczce lub w piciu. smakuje jak lekko słodkawa kreda życze zdrowia

ABS na razie tak robię i mam nadzieję, że na tym się skończy :), Dzięki doloresss67 fajnie, że są homeopatyki (ja właściwie głównie na nich bazuję, bo są naprawdę świetne i nie raz poradziły sobie lepiej niż antybiotyki a nawet operacje ... tak tak, wiele im zawdzięczamy). Niech Twoja mała szybko zdrowieje.