Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majeczka smutnaaaaaa

wyobrazacie sobie swieta bez kosciola???

Polecane posty

ja nie chodze do kosciola od prawie 10 lat. na pasterce nie bylam nigdy. czym jest dla mnie boze narodzenie? nie jest to dla mnie swieto koscielne, traktuje to po prostu jak czas spedzony z rodzina. prezentow i tak od dawna nie dostaje

Gość oczywiście że tak
a może nie powinnam sie spotykać z rodzina bo 24 grudnia wolno to robić tylko praktykującym katolikom ? O co ci chodzi kobieto?

Angiellll - o to mi wlasnie chodzi pytam sie co dla was znaczą swieta bozego narodzenia...........co wy swietujecie skoro nie idziecie do kosciola????? no co???

Gość świat schodzi na psy
dla mnie swieta bez kosciola sa bez sensu. ludzie jak zwierzeta nazrec sie, wysrac i lezec :-O a fuj!

Mi prezenty przynosił gwiazdor..... Ja do kościoła się wybieram, na pasterkę, bo lubię śpiewać kolędy. Zresztą to jedyny raz w roku, gdy idę do kościoła.

Gość Moherek co bimbru nie lubi
Autorko- masz malutką wiedzę na temat umownych świąt katolickich . Wiesz tylko tyle , ile ksiądz przekazał ci na lekcjach religii. To zbyt malo, by budować światopogląd. każdy ma prawo do wyznania, jest wolnośc słowa itp. Nie zmuszaj nikogo do uczestniczenia w tym, w czym czuje się źle. Zapytaj księży o pedofilię lepiej.

Gość oczywiście że tak
niczego nie świętujemy - spotykamy sie z rodzinami i to oznaczają dla nas święta - wspólną kolację w rodzinnym gronie.

Gość oczywiście że tak
to znaczy - dla mnie, nie chcę wypowiadac się za innych ;)

Tradycję świecką, która zwiera nieco elementów sakralnych... :D:D:D:D:D:D

a kto to ten gwiazdor jest???? spotykanie sie z rodzinną i wyzerrke w ten dzien nie nazywaj świetami bozego narodzneia bno te święta oznaczjaą zuoełnie co innego!!!!!

Teoria przeżytków;) Święta to nie tylko religia, ale przede wszystkim tradycja... Zresztą może wiesz, dlaczego święta są właśnie w tym okresie????? skąd zwyczaj świateł i lampek????? Kościól sam tego nie wymyslił:P:P:P:P

Ja mam choinkę, kolację wigilijną, prezenty dla dzieci, czasem słuchamy kolęd, a w pierwszy i drugi dzień świąt spotkania z rodziną, przyjaciółmi na wesoło z dobrym alkoholem. Do kościoła nie idę, bo kazania głoszą gorsi grzesznicy niż ja.

Gość oczywiście że tak
matko jedyna... weź valerin forte albo coś ..może poczytaj o miłości bliźniego...

I jeszcze coś, nie bulwersuj się. Zadałaś pytanie, dostałaś odpowiedź. Ludzie są różni i uszanuj ich zwyczaje i poglądy.

Gość oczywiście że tak
albo...pomódl się za nas, w twojej ocenie, grzeszników :p

tak ten nasz kraj jest skonstruowany, ze nikt mnie w pracy nie pyta czy jestem wierzaca, tylko mam po prostu wolne -wieco co ci chodzi? u mnie w domu w wigilie jest kolacja, bez modlitw, koled itd. chyba mam prawo jako osoba niewierzaca zjesc kolacje z rodzina???

Proponuję ci autorko w święta idź do Częstochowy na kolanach i pomódl sie za cały Klecholand.

mi chodzi o to : JAK MOZNA ŚWIĘTOWAC SWIETA BOZEGO NARODZENIA nie wierząc i nie praktykując???? jesli ktos zamierza obchodzic swieta bozego narodzenia to przedewszystkim powinnienen isc do kosciola z calą rodziną,,dziecmi ...szopke zobaczyc pomodlic sie do dzieciotka Jezus itd....rozwala mnie to ze na zachodzie zmazancy swietujo boze narodzenie!!!!! uczestniczo w weinchstfaierach i innych imprezach a wogole to nie jest swieto ich wiary

Gość nie chodzę na pasterkę
bo nie znoszę ludzi cuchnących alkoholem po Wigilii. Wielcy mi wierzący, pójdą o północy do kościoła a po powrocie zleją żonę, że karp był za słony...

abo pytam sie takich jendych znajomych....swieta radocha niesamowita a pytam sie idziecie do kosciola????oni na to NIE a po co??? to sie pytam co ty swietujesz no co???

Gość oczywiście że tak
no więc NIE ŚWIĘTUJEMY - spotykamy się z rodzina i jemy kolację, dlaczego to dla Ciebie problem?!

To jedno z najstarszych Świąt obchodzonych we wszystkich kręgach kulturowych na całym świecie - przesilenie zimowe, czas zwycięstwa światła nad zimowym mrokiem. Chrześcijaństwo adaptowało tę datę jako dzień narodzin Jezusa dość późno, także :classic_cool:

Coś zasklepiona jesteś w swoim widzeniu rzeczywistości...myślisz, że dzięki temu jesteś lepsza????? Apropos: Zmarło się człowiekowi i jako grzesznik trafił do piekła. Zarządca piekła oprowadza go po nowym lokum i objaśnia: - Tutaj sala bilardowa, tutaj basen, tam mamy siłownię, dalej SPA... -Ooooo - odpowiada nowy pensjonariusz - a ja po drodze widziałem jeszcze jakąś salę z kotłami, smołą... -Aaaaa, to specjalnie dla katolików - odpowiada zarządca piekielnego kręgu.

Gość na zachodzie
coraz częściej nie wysyła się życzeń bożonarodzeniowych a pozdrowienia sezonowe. Ja świętuję 4 dni wolnego, może to być też święto choinki albo karpia, bez różnicy.

Gość a co cię to obchodzi czy ktoś
hmhm tak się składa, że żyjemy w takim państwie, że nie ważne czy ktoś jest wieczący, czy nie, czy katolik czy inna narodowiość to wtedy jest wolne, wszystko jest pozamykane i wszystko przystosowane pod katolików. więc siłą rzec zy każdy ma prawo świętować na swój sposób. i to jego sprawa czy pójdzie do kościoła czy nie pójdzie:). ktoś moze lubić całą or=toczkę czyli prezenty choinka spotkanie z rodziną której się dawno nioe widziało. i czy coś złego w tym jestem chyba nie. ja jak byłam młodsza chodziłam w św. do koscioła na siłę. teraz nie idę ki co. i mam do tego prawo:) skoro jest wolne cieszę się z tego i chcę miło ten czas spędzić. i nie jestem ateistką, wierzę w Boga akle do koscioła nie chodzę. poza tym nie wiem czy wiesz droga autorko parafioanko choinka to jest pogański zwyczaj, a za pewne ją w domu na święta masz:) i co cie to obchodzi kto pójdzie do koscioła a kto nie. skoro ktoś, kto jest calkiem niewierzący i świąt nie obchodzi wolałby żeby te dni wolne były kiedy indziej ( a niestety tak nie moze zrobić) to daj mu wybór a właśniwie nie wtrącaj się do tego chociaz jak ma spędzic ten czas vbo to tylko i wyłącznie jego sprawa a nie twojego ograniczenia umyslowego.

Szopke to stwarzasz ty autorko swoimi wpisami. Mamy świętować coś, co nigdy się nie wydarzyło? To tak jak swięto 3 Króli. Kiedyś byli magicy, a nie królowie, dopiero kościół to zmienił dla swoich potrzed. Nikt ci nie zabrania chodzic do kościoła, czy gdziekolwiek, ale skończ już zadawać to durne pytanie w nieskończoność, bo zachowujesz się jak pani, co chcialaby zbawić cały świat, ale nie tędy droga. Pozdrów swojego chłopaka, popieram go i mam nadzieję, że w pore zmądrzeje i przejrzy na oczy. Moze to własnie będzie dla niego jakoby narodzenie. Wiesz co mam na myśli prawda?

pierwszy raz słysze zeby byo swieto choinki czy karpia i to jeszcze w okresie kiedy s a swieta bozego narodzenia a propo mysle sobie ze wszysy nie wierzocy albo wierzocy tylko na pozór powinni normalnie pracowac w te dni po co im wolne na swieta bozrgo narodzenia skoro ich nie obchodzą!!!!

Jesteś człowiekiem o dość ubogiej wyobraźni i wrażliwości, sądząc po tym, co piszesz.... Jakbyś nie zauważyła, święta to element naszej kultury. Nie tylko religii.

Gość ja bym chętnie pracowała
ale właśnie mi zabroniliście szanowni katolicy, a teraz bez wstydu macie do mnie pretensje, że z waszej woli mam wolne? Chcecie krzyży szkołach - a potem będziecie mieć pretensje, że dzieci niechrześcijańskie też je oglądają?

Gość oczywiście że tak
3 x TAK, jestem za ! Dwa dodatkowe dni urlopu - katolicy wykorzystują je w święta, ateiści, muzułmanie itd kiedy chcą - ja np na grilla w maju....fajnie by było ale niestety tak nie jest.