Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majeczka smutnaaaaaa

wyobrazacie sobie swieta bez kosciola???

Polecane posty

Gość anouk alez ty blyszczysz
wez poczytaj to co do tej pory napisalas,ok? wydaje ci sie ze skoro jestes niwierzaca,to tylko ten styl zycia jest dobry?

Gość kulfonica
Kiedyś też chodziłam do kościoła, dopóki przygoda mojej koleżanki nie otworzyła mi oczu.

Nie ten kościół to inny. Człowiek potrzebuje takiej adrenalinki.

Gość całkiem świeża tradycja
świetny przykład obrazujący, skąd się tradycja bierze: film "Kevin sam w domu". Kościół nie kazał go oglądać ani nadawać, Polsat nie miał na celu tworzenia żadnej tradycji, ot nie miał kasy na nowe filmy więc pakował co miał. I zupełnie spontanicznie ludzie to oglądali, rozmawiali, krytykowali - to ich połączyło. Jak się skończyło wszyscy słyszeliśmy - okazuje się, że film stał się elementem folkloru, mimo że nikt sam by na to nie wpadł. Nasze dzieci pewnie też to będą oglądać, bo przekażemy im coś, co dla nas samych ma znaczenie sentymentalne choćby. Tak samo jest ze wszystkimi wielce tradycjami, które naprawdę są zwyczajami góra kilkudziesięcioletnimi. Choinka? Toż jeszcze na początku XX w. był snopek zboża a wieniec z choiny to raczej kojarzył się z 1 listopada. Mikołaj, prezenty? - nie tak dawno nikt o tym nie słyszał. Lampki na domu, ozdoby w oknach? - w PRLu to była rzadkość. Karp? Uszka? Potrawy?- do dziś nie wszyscy to jedzą i bodaj w każdym domu są inne tradycje. A no msza - była i jest, a ile osób na nią chodziło to już należy do tradycji, a nie to że jest.

Gość limonka 3 cytryny
Dużo można by pisać w tym temacie, ale ja uważam, niech każdy robi jak chce, jak lubi itp. Ja muszę w 2 święto pojawić się na mszy, poniewaz to msza w intencji mojego zmarłego dwa lata temu ojca. Powiem tak - Nie chcem, ale muszem. Nie wypada mi inaczej.

Dla mnie tak, a dla Ciebie to, w co wierzysz. Nie myśl sama o sobie, że jesteś lepsza... to złudne.

Gość Moherek co bimbru nie lubi
Jak musisz to będziesz, ale autorka z wielkim krzykiem namawia wszystkich dooooo mszyyyyy. To zupełnie coś innego.

Gość Moherek co bimbru nie lubi
Może tą autorką jest ksiądz z parafii Wilkowyje? Bo tak to wygląda.

Gość kulą w łeb
No kościół możemy zobaczyc, nawet kilka zabytkowych jak będziemy przejazdem. Twoje pytanie nie dotyczyło uczestnictwa w mszy, tylko kościoła, a to może wskazywać na budowlę, zabytek, twierdzę.

Gość anouk alez ty blyszczysz
z tego co tutaj czytam to wlasnie TY uwarzasz sie za lepsza od innych!!taka wyzwolona i nowoczesna:D co do tematu....autorka zdaje sie miala na mysli to, ze jestescie hipokrytami,nic wiecej!! zeby swieta byly pelnymi,pojscie do kosciola jest niezbedne!i tak jest od 1000 lat... do tych ktorzy maja problem w pracy... kiedy sie przyjmujecie do pracy ,powiedzcie wszystkim ze jestescie niewierzacy!! ze nie uznajecie jakichkolwiek swiat i po sprawie!

Gość ta nieedobra pupaa
Zgodze sie ze swieta to po prostu tradycja. I atakowanie kogos niewierzacego ze je obchodzi jest totalnym nieporozumieniem... Od najdawniejszych czasow bylo to swieto Sol Invictus- slonca niezyciezonego. Data 25 grudnia nie ma nic wspolnego z narodzinami Chrystusa, ktory to narodzil sie wiosna. Swietujac czerpie z roznych tradycji, chrzescijanskiej tez, podobnie jak katolicy czerpali z poganskich.

Gość tak jasne po sprawie
jak powiem, że jestem Zydem to też mi pozwolą wychodzić w piątek przed zmrokiem? Mam taką pracę jaką mam, nie policja, nie szpital, nie ochrona, nie ja decyduję o tym, że święta są wolne. Ok, większość tak chciała, podporządkowuję się, bo nie chcę tracić posady. Ale żeby jeszcze mi to wytykać?

Gość nooooo ale w tym roku
chyba nie powinno być żadnego problemu - święta wypadają w sobotę i niedzielę - wszyscy macie pracujące soboty i niedziele, że takim problemem jest dla Was wolne w chrześcijańskie święta...?? Ja mam wolny każdy weekend, pracuję normlanie do piątku, więc i w wigilię będzie podobnie, tak że weekend "świateczny" dla chrześcijan zamierzam spędzić jak każdy inny zimowy weekend - na nartach :D Gdybym była wierząca, zapewne udałabym się do kościoła - zgodnie z tradycją, z której święta wynikają. A że jestem ateistką i nie uznaję żadnych świąt, tak i żadnych "świątecznych" tradycji u mnie w domu nie ma - żadnej choinki, świecidełek, prezentów. Po co to?

Gość majeczka smutnaaaaaa
podnoszen ......jak to jest z tym koscilem w swieta?

Gość kapelan kafeteryjny
drogie dzieci w czasie świąt należy odwiedzić dom boży bo ostatecznie cuda tam się nie dzieją i skarbonki same się nie wypełnią:)

Gość kkkiiikkkaaa
A mnie wpienia to gadanie, że niewiezący nie mają prawa obchodzić świąt. Ludzi, którzy tak twierdzą nie myślą. Ja jestem niewierząca i święta średnio mnie interesują i mogłabym ich nie obchodzić wcale, ale mam rodzinę, dla której są one ważne. Gdybym olała święta, mojej mamie byłoby strasznie przykro, tak samo tacie. Oni są wierzący i do kościoła chodzą, ja natomiast nie, ale kolację wigilijną zawsze jemy razem, nie wyobrażam sobie inaczej. A ci krzykacze, co twierdzą, że niewierzący nie mają prawa obchodzić świąt niech się pukną w łeb i zastanowią jakby się czuli gdyby nagle ktoś bliski (rodzice, mąż, dziecko) oznajmili, że olewają święta i nie przyjdą.

a i jeszcze coś tam napisałaś, że powinno się iść do kościoła, żeby zobaczyć szopkę, a więc zaszokuję Cię :O U mnie szopka w rynku stoi :O więc widzę ja od połowy grudnia kilka razy w tygodniu :O 🖐️

Gość lalka petronelka
Ale zenada. oto Polska wlasnie. Klocili sie o krzyz, kloca sie o swieta. Zacofanie widac w wypowiedziach obu stron. W panstwach Europy Zachodniej gdzie wspolzyje ze soba wiele religii a wiekszosc obywateli jest ateistami taka rozmowa bylaby nie do pomyslenia. Swieta Bozego Narodzenia w naszych czasach to komercja i zarabianie pieniedzy na ozdobach, produktach spozywczych i prezentach. Sa to mile dni, kiedy ulice sa przystrojone a ludzie spotykaja sie z rodzinami. Panstwa Europy Zachodniej sa tradycyjnie chrzescijanskie wiec akurat mamy wolne w Swieta ale to nie znaczy, ze tylko dla wierzacych. Jesli ktos czuje sie chrzescijaninem, jest praktykujacym katolikiem idzie wtedy do kosciola, swoj czas oddaje Bogu. Jesli nie, wyjezdza na ferie lub spedza je z rodzina. I gdzie tu widzicie problem? Szacunek do tego, ze ktos nie wierzy, ALE ROWNIEZ DO CZYJEJS WIARY jest Wam potrzebny, bo po dziesiecioleciach latania Polakow do kosciola przechylacie teraz zalosnie na druga strone- do nienawisci kosciola. A z jakiej racji? Ze gdzies tam byl jakis ksiadz pedofil? Obrzedy katolickie sa piekne, szopki w kosciolach, kadzidla itd, jesli ktos chce praktykowac nie macie prawa mu tego zabronic. Boze kiedy w tej Polsce bedzie normalnie?...

Gość lalka petronelka
a mi to wisi ale chyba nie bedziesz wysmiewal sie z tych co do niego chodza, to ich sprawa.

Gość encepence3tte
ja sobie nie wyobrażam!! i drażni mnie ko komercyjne g.....no, które nam się oferuje od ponad miesiąca. '''''''''''''''''' a tak przy okazji...macie może 5 sekund wolnego i chcecie to wykorzystać na spełnienie dobrego uczynku? ======------------------------->>> zagłosujcie, bardzo Was proszę. http://pokazywarka.pl/99no85/