Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość majeczka smutnaaaaaa

wyobrazacie sobie swieta bez kosciola???

Polecane posty

Gość tak samo często jak wy na
to może zacznij jeszcze na inne tematy też myśleć, bo sądzę, że języka polskiego uczysz się co najmniej z 10 lat, a takie błędy robisz, że patrzeć nie można. Więc zamiast tak latać do kościoła i ubliżać innym bliźnim, którzy tego nie robią, postudiuj w wolnych chwilach słownik ortograficzny a także języków obcych, skoro słów obcojęzycznych uzywasz. Chodzi mi o pisownię a propos :)

Gość na zachodzie
idz sobie słonko poczytaj słownik ortograficzny. Piszemy: wierzĄcy, boŻego. dla twojej wiadomości: w głębokim poważaniu mam Kościół i wiarę; święta obchodzę bo jest nastrojowo, bo choinka jest ładna, bo można raz na jakiś czas zrobić fajną kolację, bo taka jest tradycja. Nie obchodzi mnie czy mam 4 dni wolne z okazji urodzin Jezusa, Buddy, Zeusa czy innego mitycznego kolesia.

Gość Moherek co bimbru nie lubi
Anouk- popieram Twoje wypowiedzi, wczesniejsze i teraźniejsze. nawiedzona dziewczynka i tyle. Moze chce dostac 6 z religii? może taka pokute od księdza dostała? nie wiemy, ale wiemy swoje.

Gość oczywiście że tak
na zachodzie - za tego Zeusa to ci się zaraz dostanie :D Poplułam sie herbata ze śmiechu - dobre :D

Autorka pewnie teraz modli się za tych, którzy to sobie świąt bez kościoła nie wyobrażają. Widzicie, ktoś się o nas martwi jednak. Ha, ha, ha. Wszystkim zycze wesołych, zdrowych i wymarzonych świąt- tych co się zaczynają 24 grudnia. Wreszcie wolne!

Gość majeczka smutnaaaaaa
ale mnie wkurzacie!!!!! a potem sie w pracy, na nk czy facebooku chwalo jak super obchodzili swieta BOZEGO NARODZENIA!!!!! tylko o najwazniejszym - kosciele zapomnilei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Gość a co cię to obchodzi czy ktoś
a zaraz będą nam wypominać " co wy świętujecie w tzrech króli no co - dlaczego nie idziecie do roboty" banda kretynów z niektórych i tyle. to ja ładnie odpowiem. tysiąc razy wolałabym isc w tzrech króli do roboty a mieć wolne 2 albo 3 dni w św. wypadające w dni niepracujące. ale gdzioe. jak zwykle moherki wygrały, i tak siłą rzecvzy cały naród ma wolne (tak jakby nie mogli sobie wtedy na kościół wziąć wolnego tylko ci co chcą) a i reszta mozliwych dni przepadła. przez bandę zza przeprioszeniem idiotów:/ i będa wypominać, jakim prawem ktoś moze świętować trzech króli skoro nie pójdzie do kościoła:/ paranoja jakaś:/

Nie my Ciebie wkurzamy. Sama się wkurzasz. Ni umiesz akceptować inności, innych postaw czy poglądów, które w niczym nie są gorsze od Twoich....

Gość anouk alez ty blyszczysz
to moze wytlumacz wszystkim co tutaj mialas na mysli? "Święta to nie tylko religia, ale przede wszystkim tradycja..."

Gość a co cię to obchodzi czy ktoś
z reszta co ty z trym bozym narodzeniem, czy jestes poewna ze ci co nie idą do koscioła ogłaszają jak to się dobzre bawili na SW BOZEGO NARODZENIA?? bo ja tego nie podkreslam. ja pio prostu mowię świeta i tyle. wesolych świąt. i tyle. czas spędzony w miłym towqarzystwie, przy dobrym jedzeniu, w odpoczynku. tak samo świętem mogą byc urodziny imieniny czy tam co innego. ja nie podkreslam tego vbozego narodzenia. moze ty masz paranoje jakąś.

W tym roku trzech króli tak mi w planach namieszało:( A w instytucji, w której pracuję, to tak, że do tej pory są różne pomysły, jak niektóre sprawy rozwiązać. Mi podarowano de facto tydzień wolnego:P:P:P:P Inna sprawa, że w tym momencie roku takie wolne jest kłopotliwe ekonomicznie.

A co tu do rozumienia... święta to element naszej kultury. Korzenie z religii, ale obrośnięte bogatą otoczką pozareligijną....

Gość oczywiście że tak
nie przypominaj mi o święcie trzech króli grrrr.... to kicha na całego... Naprawdę najlepiej byłoby po prostu dodac 5 dni do urlopu - za święta grudniowe, wielkanocne, Boże Ciało, Matki Boskiej Zielnej czy co tam jeszcze się obchodzi i niech każdy sobie to wykorzysta wtedy kiedy mu pasuje i zgodnie ze swoim światopoglądem ...

Jak my cię wkurzamy to na plabanię w te pędy, będziesz pierwsza we wszystkim i zdążysz jeszcze przed Bozym narodzeniem z modlitwami i nie tylko. Uważaj tylko, żeby dobrze w puzon dąć.

anouk,a kto te kulture i tradycje tworzyl?

Gość mojej kultury na pewno
christmas nie tworzy, a mimo to muszę to znosić i nie mogę pracować. Ok - ale żeby jeszcze o to na mnie najeżdżac? Pozwólcie mi olać wasze święto a chętnie to zrobię.

jacy ludzie? nazwij ich!

Gość na zachodzie
ladies and gentlemen, specjalnie dla was: Zeus vs Jezus pochodzenie: J: urodzony przez dziewicę Z: miał być pożarty przez ojca, uratowany dzięki podstępowi matki i wychowywany przez nimfę o postaci kozy moce: J: potrafi chodzić po wodzie, pomnażać żywność i zamieniać wodę w wino oraz wstać z martwych Z: ma magiczną tarczę, potrafi zmieniać się w byka i rzucać piorunami. tytuł: J:król niebieski (i Polski:D) Z: król bogów miejsce urzędowania: J: niebo Z: Olimp (niebo) ulubione jedzenie: J: chleb i wino Z: nektar i ambrozja wyznawcy: J: 2 miliardy Z: 0 and the winner is: Zeus! uzasadnienie: ma fajną brykę (rydwan), świecące gadżety (błyskawice), dużą rodzinkę, żonę, dzieci i stado kochanek. jednym słowem swój chłop:)

Gość olkaa111
autorko , Ty nas tez wkurwiasz tym swoim glupim gadaniem. Wchodze tu od niedawna ,ale takiej kretynki jeszcze tu nie widzialam. Najlepiej przeprowadz sie do kosciola i modl sie od rana do nocy i dupy nie zawracaj tym swoim kosciolem

Gość późno już ludzie
Naczytałam się, że aż wykrzyknęłam Alleluja! Nie ma co się kłócić, kościół juz i tak świeci pustkami, bo ludzie obudzili się z marazmu, wyszli ze średniowiecza i dużo wiedza i rozumieją. Nie wiem, czy ktoś z Was słyszał jak pewien pleban zakazał w parafii korzystania z internetu, bo niby www. to magiczny symbol diabła. Ludzie co za brednie. To po to mam chodzić do kościoła, żeby się uwsteczniać, czy o co chodzi?

tacy jak ty? wez mnie nie rozmieszaj!! dzieki takim ludziom jak ty ta tradycja zaginie wiec sie nie osmieszaj bo chyba sama nie wiesz o czym piszesz:D

Święta sa, bo są, nikt nie ma wpływu na to. Dobre jest chociaż to, że odpoczniemy psychicznie od pracy.

A co w takim razie obchodzi Amerykanin mieszkajacy w Polsce w dniu 11 listopada????? NIC nie obchodzi,on po prostu korzysta z wolnego...Kazdego osobisty wybor,jedni obchodza swieta bozego narodzenia,inni maja 3 dni wolnego,i tez beda jesc,pic,siedziec z rodzina itd.

Zastanów się głęboko zanim coś wklepiesz palcami. Dedykowanej przypowiastki o pysze nie będzie;)

Fajnie, że jest snieg, będzie nastrojowo i ślisko dla udających się na pasterkę. Autorko, masz łyżwy?

ja obchodze swieta bozego narodzenia,wierze w Boga,i dziele sie oplatkiem,spiewam koledy,i pomodle sie nawet na kolanach w pokoju,ale do kosciola mnie nikt nie wygoni. Nie chodze i koniec.