Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość terda

macierzyńskie - porada

Polecane posty

Gość terda

Prosba o porade. Za 3 miesiace minie rok od kiedy jestem zatrudniona. Czy bedać w ciązy 1 miesiąc mogę liczyć na płatny w całości urlop macierzyński??

Gość nie rozumiem tego zdania a co
ci chodzi? Czy bedać w ciązy 1 miesiąc mogę liczyć na płatny w całości urlop macierzyński??

Gość nie rozumiem tego zdania a co
terda sformułuj inaczej pytanie bo nie wiem co masz na myśli

Gość terda
Chcę się dowiedzieć czy bedać w 1 miesiacu ciązy mogę liczyć na pełne swiadczenia z tytułu urlopu macierztynskiego podkreslając ze pracuję w wym. pełen etat dopiero od 9 miesiecy - natomiast w moim zakladzie pracy poinformowano mnie ze nie moge otrzymac pelnego "zasiłku" gdyz nie mam przepracowanego pelnego roku w ywm. pelen etat.

Gość terda
przepraszam za te niescislosci ale moja klawiatura psikusy mi robi i tekst wycina :(

Gość ja tam zrozumiałam
wg mnie staż pracy będzie się liczyć dopiero jak pójdziesz na macierzyński czyli za 8 miesięcy. Dlaczego rozmawiasz z pracodawcą na ten temat będąc w pierwszym miesiącu ciąży? masz umowę na czas nieokreślony?

Gość terda
U MNIE SYTUACJA WYGLADA TAK ZE PRZEZ OSTANIE 3 LATA BYLAM ZATRUDNIONA NA 1/2 ETATU POZNIEJ MIALAM PRZERWE I PO MIESIACU PONOWNIE PRZYJELAM SIE ALE JUZ NA PLEN ETAT. W MARCU 2011 MINIE MI ROK ZATRODNIENIA W WYMIARZE PELEN ETAT. WIEM ZE WYSOKOSC OTRZYMYWANYCH SWIADCZEN ZALEZY OD ETAU I WYSOKOSCI WYNAGRODZENIA. MOJE OBAWY SKIEROWANE SA WLASNIE NA TEN OKRES CZY ZALAPIE SIE JESZCZE NA TE WYZSZE SWIADCZENIA CZY TEZ NA TE NIZSZE ZE WZGLEDU NA BRAK TYCH 3 MIESIECY DO PELNEGO ROKU.

Gość z tego co wie m
urlop macierzyński- to urlop przysługujący matce, po urodzeniu dziecka. Wysokość zasiłku wylicza się na podstawie dochodów ostatnich 6 miesięcy przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego.

Gość ojojojjjj
ja byłam na stażu potem 2 miesiące na umowie i normalnie mam macierzyński - niema limitu ile musisz być zatrudniona - cośtam jest ale do wychowawczego - i nieprawda że dostajesz średnią z 6 miesięcy - średnią z 12 albo z ostatniej pracy jeśli pracujesz której niż rok u danego pracodawcy -

nie ma limitu jesli chodzi o macierzynski. Jesli pojdzies na L4 to tez bedziesz dostawała w takiej mniej wiecej wysokosci jakie masz srednie z podstaw do chorobowego. Ogólnie jest tak że liczy się 12 m-cy do podstaw ale jeśli u danego pracodawcy nie przepracowałaś 12 m-cy to z tylu ile przepracowałaś. A jeśli chodzi że kiedyś tak pracowałaś na 1/2 a pozniej dostałaś nową umowę u innego pracodawcy to nie ma znaczenia poprzedni. liczy sie średnia od tego u którego teraz pracujesz.

Zwróć uwagę na jeszcze jedno, czy przerwa między umowami wyniosła ponad 30dni ? Jeżeli nie, to będą brane pod uwagę wynagrodzenia kiedy pracowałaś na pół etatu. Jeżeli nie pójdziesz na żadne zwolnienie do marca przynajmniej, to nastąpi tzw. przeliczenie podstawy wysokości podstawy zasiłku.