Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niewierząca______

Moje pytania : Dlaczego Kościoł rzym-kat neguje In Vitro i seks przedmałżeński ?

Polecane posty

Gość zoo
że Cię zaciekawi, miało być... artykuł sam siebie nie zaciekawia raczej :D

Gość Niewierząca______
Zapisałam się do Komsomołu i zaprenumerowałam Bezbożnika :classic_cool:

Gość Niewierząca______
oo dzieki, Twoja odpowiex mi sie podoba :D

"że to coś złego - kościół się zliberalizuje i powie, że w zasadzie to Bóg pozwala, bo i tak to on decyduje, które zarodki przeżyją." Mylisz się. To nie Bóg decyduje które zarodki przeżyją tylko człowiek o tym decyduje. Nie zapominaj o tym że człowiek ma wolną wolę.

Gość Niewierząca______
Dobra, koniec radosnej twórczości, podszywy :P

Gość Niewierząca______
biegam nago po peronie i zapowiadam wysadzenie Watykanu :classic_cool:

Gość roman doradca
w Watykanie są same pedofile i zboczence i maja dzieci w tajnych lochach watykanu.

Gość policzcie ilu tych pilotow byl
bazienka,jak ludzie chca to niech tak robia!! LUUUUDZIE!!! co was to jebie,ja sie pytam?

Gość skupmy się na pytaniu
>>To nie Bóg decyduje które zarodki przeżyją tylko człowiek o tym decyduje. Nie zapominaj o tym że człowiek ma wolną wolę

No właśnie Bazienka, mnie to też dziwi. Moja przyjaciolka tak samo, do Kościoła jej się nawet nie chce chodzić, te nauki to w ogole najchetniej by ominela bo uważa ze to glupota, ale musi miec ślub w Kościele. dla mnie brak tu jakiegolwiek sensu.

Gość zoo
ehem... dobra daję fragment z strony gdzie zapodałam link: "Chrześcijański seks" Ponieważ cały świat, poza nielicznymi wyjątkami ma zupełnie spaczony pogląd na ten temat, włączając w to większość religii z Kościołem Katolickim włącznie. Zacznijmy więc od podstaw. Stwórcą seksu jest oczywiście Stwórca człowieka. Seks jest jedną z największych przyjemności cielesnych, jakich człowiek może doznać. Seks jest przyjemnością cielesną, która jest gwarancją egzystencji człowieka na ziemi i wygląda na to, że dotychczas ta metoda rozmnażania się rodzaju ludzkiego a także zwierząt zdaje doskonale egzamin! Ta właśnie przyjemność sprawia, że tak ludzie jak i zwierzęta trwają na tej planecie przez wiele tysięcy lat. Tymczasem temat seksu jest tematem 'wstydliwym', nie na miejscu dla wielu chrześcijan według wielu ludzi nie powinien ten temat być w ogóle poruszany. Jaka jest przyczyna takiego właśnie stanowiska wielu ludzi? Jednym z powodów jest indoktrynacja fałszywymi dogmatami religijnymi w wielu religiach. Większość z nich uczy, że seks jest grzechem, jest czymś, czego każdy człowiek powinien się wstydzić, jest to coś brudnego i nieczystego, a ludzie uprawiający seks to grzesznicy. Według wielu religii seks został stworzony jedynie w celu rozmnażania się i stosunki seksualne powinny się odbywać jedynie w celu prokreacji. Tymczasem Biblia mówi nam coś zupełnie odmiennego. Rodzaju 1:27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. 28 Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi. Zwróćmy uwagę na to, w jaki sposób Bóg potraktował stosunki płciowe. " Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się..." Być może to sprawi szok u wielu ale Biblia nam niezwykle wyraźnie mówi, że Bóg pobłogosławił proces rozmnażania się! - JEŚLI TO WSZYSTKO PRZECZYTALIŚCIE TO MACIE ODPOWIEDŹ: Kościół rzymsko-katolicki potępia SEX, czyli cała religia katolicka nie ma nic wspólnego z Bogiem.

Gość uuu jakas hipokrytke zabnolało
daje sie dymac na 4 strony swiata a potem zlozy rączusie i bedzie zasuwac do ołtarza w bialej sukienusi i weloni i bedzie sie czuc jak księzniczka. Ot obraz katolicyzmu w Polsce :D

autorko,to moze zapytaj sie swoich znajomych czemu tak postepuja? czyz to nie jest najlepsze wyjscie?

Gość baźienka
wiedzę czerpię z wikipedii i innych poważnych informatorów naukowych :classic_cool:

Z tego, co zauważyłam to większość katolikow tak postępuje. Niestety moi znajomi nie potrafią odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie po co należa do kościoła, skoro nic im w nim nie odpowiada i mają to wszystko gdzieś :P

bazienka 🖐️ "bo nie wiem jak mozna wierzyc w glupote tylko dlatego ze tak powiedzial ksiadz przykre to" Przykre to jest sprowadzanie wszystkiego do poziomu "głupoty którą powiedział ksiądz". Świadoma wiara to zgoła coś innego. A poza tym to każdy ma prawo wierzyć w co chce. Jak będę chciał to będę wierzył że żul Maniek jest bogiem.

Gość on 1973
ja wierzę, że kupa to draże i mi z tym dobrze :classic_cool:

latajacy potwor spaghetti:D dobre bazienka:D ciekawy wywiad dzisiaj czytalam, a mianowicie z Nergalem i on wypowiedzial sie tak, cytuje: Pytanie:"Atakując chrześcijaństwo we Francji czy nawet w Stanach, podnosisz rękę na religię. W Polsce, nawet niezamierzenie, dokonujesz w ten sposób zamachu na polskość, tak jak rozumie ją większa część społeczeństwa. To właśnie w Kościele przetrwała nasza tożsamość narodowa... Odp. Nergala Oczywiście, mamy to w genach, ale czasy się zmieniają, ludzie się zmieniają. Wystarczy spojrzeć na statystyki im bardziej cywilizowany kraj, tym mniej ludzi w kościołach. Pozycja Kościoła jest najsilniejsza w Afryce i Ameryce Południowej, czyli tam, gdzie ludzie nie mają niczego oprócz kilku szmat i paru kartonów. Nie mają w życiu doczesnym żadnej przyszłości, więc żyją iluzją tego, co zdarzy się później. Dziwisz się, że podczas zaborów, gdy Polak był na swojej własnej ziemi człowiekiem drugiej kategorii, ludzie zwracali się właśnie w kierunku wiary, która tę ich psią doczesność negowała? To przecież naturalne. Dlatego w krajach, gdzie ludzie są wykształceni i zamożni, gdzie mają olbrzymi potencjał i potrafią go realizować, religia odchodzi powoli w zapomnienie." nota bene zgadzam sie z tym w calej rozciaglosci

Żeby wierzyć to chyba akurat nie trzeba należęc do Kościoła. Ja też wierzę :), że istnieje jakas sila wyższa nad nami, może Bóg ;) może coś innego

bazienka,dla innych ludzi to ty mozesz wysmarowac sie gownem cala i razem z narzeczonym slubowac sobie pod mostem! czy nie skumasz nigdy ze ludzi to jebie co ty zrobisz ze swoim zyciem? mnie sie wydaje ze ty tobie podobni to jestescie jakies wsiuki,ktorzy wszedzie musza wepchnac swoj wscibski ryj i wszystko musza wiedziec! zyj i pozwol zyc!!

Gość zoo
Biblia nigdzie nie mówi, że jedynym celem seksu jest zapłodnienie. Dlatego kościół-rzymsko katolicki neguje Boga, bo Biblia to Słowo Boże! Czy księża w kościele czytając z Bilblii nie mówią "Oto słowo Boże"?? Można wierzyć w Boga i nie być człowiekiem religijnym. Bo religie są wymyślone przez ludzi.

Gość nie loguję się dzisiaj
Kościól broni życia za wszelką cenę i we wszelkiej postaci, tak?

O a to szanowny pan Nergal jest jakąś Wyrocznią Delficką? Osoba wierząca potraktowała by fakty przytoczone przez Nergala odmiennie. W krajach bogatych ludzie zatracają się w dobrach materialnych i z tego powodu odchodzą od wiary.