Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MarcinZ.

Fotografia - czy na poziomie, oceńcie sami

Polecane posty

Gość MarcinZ.

Witam serdecznie. Proszę o opinię: http://www.Lmfoto.pl w maju 2011r. planujemy ślub. W nasze ręce wpadła ta strona. Jak Wam się widzą te zdjęcia?

zdjecia super - niezla jakosc, nie ma jakis udziwnien, ani standardowych ustawianych, ladne kolory

Gość świetne są!!!
jak wyżej :)

Gość STRASZNA BABA..
JA TAKIE STRONY OMIJAM SZEROKIM ŁUKIEM. Zapytacie się, czemu tak robię? Młoda para w 80% pokazanych zdjęć jest traktowana, jako dodatek do zdjęć a zdaje się, że powinno być odwrotnie. Na zdjęciach jest mnóstwo wodotrysków, które mają przyciągać uwagę oglądającego stronę. Jest to strona jednego zdjęcia, bo co zdjęcie to inna młoda para. Nawet fotograf amator z setek cyfrowych zdjęć, które wykonał znajdzie jedno czy dwa super zdjęcia do pokazania. Często zresztą nawet nie ma pojęcia, czemu te zdjęcia tak ładnie wyszły. Oglądając zdjęcia pokazanej na stronie czułam się być manipulowana tą stroną i zamieszczonymi na niej zdjęciami. Co do samych zdjęć, czy są ładne? Owszem kilka zwróciło moją uwagę, ale nie, jako zdjęcia pamiątkowe. Bardziej pasują do plakatu reklamującego jakiś wyrób. Jestem na etapie szukania fotografa i przeglądam strony w internecie. Przyjęłam zasadę, że na stronie musi być minimum 30 ładnych zdjęć jednej pary abym zwróciła uwagę na fotografa i ewentualnie zadała mu pytanie ofertowe. Takich stron jest coraz więcej. Znalazłam fotografa, który prezentuje w swoim portfolio internetowym ponad 1000 zdjęć, z czego sporo ponad połowa trafia w mój gust. Jeśli się z nim dogadam odnośnie ceny usługi wiem, że się na nim nie zawiodę i nie stracę czasu na oglądanie byle, jakich zdjęć podczas spotkania ofertowego. Pewnie po przeczytaniu mojej wypowiedzi pomyślicie, JAKA TA BABA JEST STRASZNA. Może i jestem straszna, ale widziałam wiele zdjęć moich koleżanek i widziałam ich łzy spowodowane brzydkimi zdjęciami, choć miało być całkowicie inaczej.

Gość już się wypowiadam
- od razu widać, że panowie nie znają się na fotografii - kupili dobry sprzęt, ale to im nie pomaga zrobić porządnych zdjęć - obróbka na poziomie MIERNYM - panom też jakoś z oczu dobrze nie patrzy, na profesjonalistów to oni nie wyglądają - jeśli biorą nie więcej niż 1500zł to można ich wziąć, jeśli jednak biorą więcej to zdecydowanie NIE WARTO

Gość STRASZNA BABA..
Nie rozumiem tej ostatniej wypowiedzi. Co ma wygląd fotografów do pokazanych na stronie zdjęć? Ta wypowiedzią- ,,- panom też jakoś z oczu dobrze nie patrzy" ubawiłam się tak że już kawa nie jest mi potrzebna. Nie wiedziałam, że profesjonalizm fotografów widać po oczach. Szukając fotografa nigdy na oczy fotografa nie zwracałam uwagi. Wzrost, kolor włosów i waga nigdy nie była u mnie rozpatrywane przy wyborze fotografa. Pewnie źle robiłam..?? Czyli jaki wzrok ma być do przyjęcia, jeśli cena jest ponad 1500 zł? Pytanie dotyczyło zdjęć a zeszło na wygląd fotografów i jak im z oczu patrzy. Pomimo ze skrytykowałam w poprzednim wpisie stronę fotografów i ich dzieło to myślę, że wygląd osób nie ma nic wspólnego, z jakością zdjęć.

Gość MHYMHY
Faktycznie panowie wygladają kiepsko jakies takie dwa wiesniaki o dziwacznych facjatach hahaaa a zdjecia rozne jedne lepsze inne gorsze ale ogolnie mnie sie nawet podobaja :)

Gość -Zby
Straszna baba masakra co za głupoty wypisujesz ! Totalnie nie masz pojęcia o fotografii i estetyce więc daj sobie na wstrzymanie.

Gość STRASZNA BABA..
-Zby mam odczucie, że jesteś jednym z fotografów, którego zdjęcia są na stronie. A co ja takiego złego napisałam? Ewidentnie widać, że strona manipuluje osobami, które ją oglądają. Czy więcej dobrych zdjęć Panom fotografom nie wychodzi, aby je pokazać na stronie? Może się i nie znam na fotografii, ale umiem ocenić, które zdjęcia są ładne a które nie i na ile zdjęcia pasują do tematu ślubu. Zdjęcia mają być pamiątką a nieudziwnioną wizją fotografów. Przykładowo, o co chodzi na tym zdjęciu z murami? 3/4 Zdjęcia to mury jakiegoś zamku a młoda para jest taka malutka i wygląda jak doklejona do reszty zdjęcia. Czy to ma być zdjęcie pamiątkowe młodej pary? Takich zdjęć w tej tematyce jest o wiele więcej. http://www.lmfoto.pl/#/pl/Photos/b0a6265857a0aa262f3dbc984319d6da/img_09d4f2/

Gość -Zby
Straszna baba Dokładnie twój sposób wypowiedzi zalatuje manipulacją. Jeśli ktoś się nie pofatyguje i nie oglądnie tych zdjęć to może się nabrać na twoją nieszczera opinię. Ja się pofatygowałem i widzę ciekawe pomysły lub próby naśladowania kilku czołowych fotografów z lepszym lub gorszym skutkiem jednak pisanie o wodotryskach czy parze jako dodatek jest totalnie wyssane z palca zazdrosnego chyba umysłu. Piszesz o stronie jednego zdjęcia to też w pewien sposób udowadnia twoją stronniczość. Wierz lub nie nie jestem żadnym z tych osób.

Gość Mam dzisiaj strasznego lenia
A mnie się wypowiedź Strasznej baby bardzo podoba. Identycznie odbieram te zdjęcia jak to robi straszna baba i myślę że więcej osób tak odbiera ta stronę. Zdjęcia to sprawa gustu poszczególnych osób ale jak tu oceniać umiejętności panów fotografów jak nie ma do tego odpowiednich zdjęć na stronie. Te zamieszczone zdjęcia też daleko odbiegają od profesjonalnych zdjęć i zgadzam się że jest to podpatrywanie innych fotografów i nie zawsze dobrych fotografów.

Gość Krótkie pytanko
Panie Krzysztofie i p Łukaszu czy wystawiacie rachunki za wykonanie zdjęć? Czy jest możliwość otrzymania faktury? Z góry dzięki za odpowiedź.

Gość procent kadru w kadrze
Ciekawe ile kadru musialaby zajmowac Mloda para zeby wredna baba uznala, ze nie stanowi "dodatku do zdjec". Bo na tych jak patrze to zajmuje srednio ze 30%. Moze babie chodzi o zblizenia na oczy, ktore zajmowalyby cale zdjecie :P Zdjecia jak zdjecia, z niewielka wlasna inwencja, ale na pewno przyzwoite. Fakt, ze malo zdjec jednej pary, co znacznie obniza wiarygodnosc.

a z tym ze zle z oczu patrzy to przegiecie - fakt, ze facet fika koziolki na AWF o niczym nie swiadczy. Przynajmniej nie zaslabnie na sesji plenerowej ani nie dostanie zawalu :P

Gość AnitkaKrak
Baba ma rację. Ważne, co ma się podobać młodym parom a nie fotografom, którzy się w tym temacie wypowiadają. Strona kiepska z bardzo kiepską zawartością, którą są słabej, jakości przekombinowane zdjęcia. Dzisiaj dostałam życzenia z portalu Waszslub.pl, co skłoniło mnie do zapoznania się z rożnymi propozycjami będącymi na portalu w tym z propozycjami fotografów. Naprawdę jest tam mnóstwo ciekawych ofert i nikt nic nikomu nic nie narzuca.

Gość AnitkaKrak
hihihi ostatnie moje zdanie wyszło masło, maślane. To wpływ chyba tego okresu gdzie jestem pomiędzy kuchnią, sprzątaniem i laptopem.

no rzeczywiscie ten portal wymiata :D w moim wojewodztwie jest ogloszenie calej jednej firmy (bez wybierania branzy) :D

Anitko, cos krecisz, jestes z Krakowa, a na tym portalu nie ma ani jednego fotografa z Krakowa :D Zyg zyg, Marcheweczka... :D

Gość -Zby
Ciekawe ile w tym wątku krytykujących to ta sama osoba. Straszna Baaba, AnitkaKrak i do Lenia Skoro zdjęcia z podanej strony uważacie za kiepskie to zróbcie coś i wskażcie strony gdzie są właściwe zdjęcia wg Was.

Gość Szymon N
Jak dobrze mieć statystyki na swojej stronie :) zaskoczyła mnie znacząca ilość wejść z tego miejsca. Odpowiadam na pytania/zarzuty. My podchodzimy do galerii portfolio na zasadzie: pokazać 30-40 najlepszych zdjęć. Ktoś uważa że reszta nie trzyma poziomu lub znacząco odbiega od prezentowanych w galerii? Przecież jest BLOG, na który wystarczy się pofatygować gdzie prezentowane są materiały po 60, 80 a nawet 100 zdjęć jednej pary :) Ktoś zarzuca, że PM stanowi mały fragment zdjęcia. Otóż jak PM chce 30-40 zdjęć z pleneru, to ile może być w tym różnorodnych zdjęć portretowych? Po to wybiera się różnorodne miejsca na plenery, żeby okolica stanowiła ładne tło dla młodych. To że czasem jest szeroko i automatycznie PM jest wtedy mała, chyba że stoi bardzo blisko w całościowym materiale nie przeszkadza. Wyobrażacie sobie 30 zdjęć w stylu: potret z jednej strony, drugiej, z dołu , z góry, lewy profil prawy, itd.? Co do pytania, którejś osoby: wystawiamy faktury VAT

Gość Szymon N
Taką mam jeszcze prośbę, bo wcale nie uważamy się za mistrzów, majstersztyków itd. Jesteśmy dopiero po pierwszym sezonie ślubnym i cały czas się uczymy. Jeśli ktoś wypowiada krytycznie, to niech da przykład zdjęć, które trzymają poziom, są oh ah i w ogóle:) Dla nas to też wskazówka ile nam brakuje, co się podoba, w którym kierunku iść. Pozdrawiam :]

Gość AnitkaKrak
Panie Szymonie nie powinien się pan tutaj ujawniać. Został pan sprowokowany do ujawnienia się w tym temacie co świadczy że cały czas pan bierze udział w tej dyskusji. Zresztą myślałam że tak jest. Tak na marginesie szukam fotografa i ewentualne oferty można kierować pod adres yaris1994@o2 Ślub w Warszawie wrzesień 2011 r

Gość AnitkaKrak
Znowu narozrabiałam adres to yaris1994@o2.pl

Gość Szymon N
Pani Anito, uczestniczę w dyskusji dokładnie od momentu kiedy pierwszy raz odpisałem. Nie mam w zwyczaju robić dziwnych podchodów :) Jeśli pani jest zainteresowana proszę skorzystać z formularza kontaktowego na stronie(do uzupełnienia kilka istotnych dla mnie informacji).

Gość fajnie pan pisze
panie Szymonie N, widać że jest pan sympatyczny, nie to co ten gbur i snob - Zbigniew Kruk.

moim zdaniem dobrze zrobione zdjęcia , jak bym miała możliwość to bym skorzystała z tego fotografa, bardzo przyjemnie sie ogląda,

Gość Szymon N
Może miły i sympatyczny, ale źle mi z oczu patrzy, no i w ogóle takie wieśniaki z nas straszne... z jakiejś zapyziałej dziury... :) A Zbyszko może po prostu miał zły dzień :P