Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość meheret

mikrogruczolak przysadki - kilka pytań

Polecane posty

Gość meheret

Witam, właśnie dowiedziałam się ze mam mikrogruczolaka przysadki (3mm) i związaną z tym hiperprolaktynonemię. Ogólnie z problemami z tym związanymi borykam się już od dobrych 7 lat ale to ze diagnozę postawiono dopiero teraz pozostawię bez komentarza... Czy któraś z was jest po leczeniu takiego mikrogruczolaka(dopiero dzis odebrałam wyniki rezonansu i PRL)... słyszałam że przy tej wielkości podejmuje się raczej leczenie farmakologiczne ale w sumie nie sam fakt leczenia mnie martwi. Boję się że zmiana w hormonach zmieni mi sylwetkę (w końcu nie wiem jak długo ten obcy siedzi w mojej głowie)... w szczególności chodzi o to, ze mam dość duży biust, już po leczeniu torecanem parę lat temu na skutek czego dostałam porządnych objawów hiperprolaktynonemii (bo oczywiście leczono mnie koniecznie na błędnik pomimo ze tomograf tej diagnozy nie potwierdził) nie jest tak jędrny jak był kiedyś (ale nadal ok), martwię się ze po wyleczeniu gruczolaka biust mi zmaleje a zostanie rozciągnięta skóra no i... wiadomo Bardzo proszę jeśli jest ktoś po leczeniu, niech powie czy i jak ciało się zmienia...

Gość kilcia
A czy miałaś jakieś objawy hiperprolaktynemii i ile ona wynosiła przed leczeniem?Bardzo proszę o odpowiedź.Ja mam hiperprolaktynemię dość wysoką ale nie mam objawów i stąd brak możliwości diagnostyki i ewentualnego leczenia.

Gość meheret
teraz przy badaniu miałam 19,3 ng/ml a po godzinie 176,7 z tymi objawami i diagnozą to dość skomplikowane od lat borykam się z zawrotami głowy, mdłościami, ciągłym zmęczeniem, takimi "odpłynięciami" ze nie mogę nawet powiek utrzymać , nigdy nie miałam regularnych miesiączek (tylko przez 4 lata brania tabletek anty) itp (dopiero teraz dowiedziałam się ze właśnie mikrogruczolak może być przyczyną; chociaż ma tylko 3mm, chyba nie powinien aż tak w kość dawać). Lekarze oczywiście leczyli mnie na błędnik (pomimo że badania EEG i tomografia nie potwierdzały żeby to on był przyczyną), wtedy oprócz innych lekarstw podano mi Torecan no i wylądowałam u gina z pełnymi objawami hiperprolaktynonemii. Od razu uznał ze powinna być zrobiona tomografia pod kątem przysadki, ale uważał ze on nie może mnie na to skierować wysłał do endokrynologa, endokrynolog do neurologa, który wyciągnął spod lady leksykon leków i stwierdził ze to od torecanu, później poziom PRL wyszedł w normie. Pół roku po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych zaczęłam mieć okropne problemy z trądzikiem, za namową dermatologa poszłam do ginekologa nawet nie mówilam o zawrotach głowy itd, a tylko o nieregularnych miesiączkach i trądziku, w karcie miał jeszcze ze kilka lat temu miałam właśnie ten problem ze rl była b. wysoka. Akurat okazało się ze właśnie jest prowadzony program dot hiperprolaktynemii (robią bad krwi i rezonans) i ze sądzi ze to hiperprolaktynonemia a ten torecan mógł wtedy zmylić lekarzy, wiec skoro ma możliwość to mnie wyśle... no i miał jednak racje:( a teraz poczytałam wątki na różnych forach że na lekach na to, okropnie się tyje itd.... i się załamuję coraz bardziej, już chyba wole ten trądzik, w ciążę i tak w najbliższym czasie nie mam zamiaru zachodzić... ech nie wiem co robić w takim wypadku :(

Gość kilcia
U mnie wyszła hiperprolaktynemia całkowicie przypadkiem.Nie mam żadnych jej objawów.Ale wiem,że to ona jest powodem trądziku u mnie.Z racji,ze nie mam objawów nie mam tez dostępu do badań obrazowych przysadki i leczenia.A od leków na hiperprolaktynemię raczej się nie tyje.Możemy porozmawiać na gg:25434464?