Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kiecha

duże owłosienie u dziewczyn !

Polecane posty

dziewczyny czy Wy też macie problem z nadmiernym owłosieniem ? mam wąsik nad górną wargą który regularnie usuwam ale ostatnio zauważyłam że pojawiły sie u mnie również baczki. może nie tyle pojawiły co ściemniały ! czy Wy też macie taki problem ? a co z owłosieniem na ciele ?

Gość w poniedziałek na tvn
idz na zdrowie i uroda 🖐️

ja na twarzy kiedys ogoliłam własnie górna warge i brode :O teraz musze robic to co kilka dni i najgorsze sa takie czarne grubsze wloski ktore pojawiaja sie na brodzie ale malo ich jest :O wyrywam je penseta.

miesiączka nie jest specjalnie regularna . ja usuwam wąsik plastrami z woskiem ale denerwują mnie te baczki ! co moge z nimi zrobić ?

a ile masz lat ? i czy bardzo widać zarost na Twojej twarzy ? chodzi mi o czarne kropki w miejscach wyrastających włosków .

Glupia ja-koniecznie skonsultuj się z ginekologiem, najlepiej poproś o skierowanie do ginekologa-endokrynologa. Kiecha Tobie też nie zaszkodzi wizyta u lekarza. Te objawy mogą świadczyć np. o PCOS lub o innych zaburzeniach hormonalnych.

18 tych czarnych wlosków jest mało... kilka doslownie za to nad gorna warga jest wieceej ale czarnych kropek nie widac

Gość mini ratka
ja tez mam nadmierne owłosienie. kiedys robilam badanie poziomu wolnego testosteronu - w granicach normy, ale niewiele brakowalo do przekroczenia... wąsika do dzis nie usunelam, ale ciagle o tym mysle. boje sie ze jak zdecyduje sie na depilacje woskiem to one beda bardzo szybko rosly (te pojedyncze wyrywane penseta odrastaja bardzo szybko). mam zatem pytanie: jak to naprawdę wygląda?

Gość mini ratka
ja też mam nieregulane miesiaczki. bywało ze okresu nie mialam 2 - 3 miesiace z rzedu. Poczatkwo lekarze mowili ze jestem mloda i wszystko samo sie unormuje, potem zaczelam brac tab.anty i brałam je dobre kilka lat z roczna przerwa. w grudniu postanowilam je rzucic bo bardzo przytylam i teraz zobaczymy jak to bedzie...

Dziewczyny-nie lekceważcie takich problemów. Im wcześniej się wykryje chorobę tym lepiej. Lepiej zrobić badania i niech się okaże, że wszystko w porządku z hormonami niż zacząć leczenie w bardziej zaawansowanym stadium choroby.

MINI RATKA nie bój sie usuwania wąsiku. ja od roku usuwam. mam 16lat i hormony mi najwidoczniej bardzo buzują bo usuwam go co dwa tygodnie , czasem zdarza sie co tydzień. nie wyobrazam sobie teraz nie usuwać wąsiku . ale kiedys to byla tragedia. chcialam je rozjasnic wodą utlenioną ale wkońcu usunęłam woskiem i jestem zadowolona. niby dwa albo trzy dni mam zaczerwienienie nad warga ale jest niewielkie i mozna je latwo zamaskowac pudrem albo korektorem.

PERWESJA ale to da sie leczyć ? są jakieś tabletki albo coś podobnego co zahamuje wzrost włosków ? jak to będzie działać ?

ms. jones II wydaje mi sie że geny bo moja siostra też ma ten problem ale w mniejszym stopniu niż ja. tak samo moja mama. mam wrażenie że ja najsilniej odziedziczyłam nadmierne owłosienie. nie wiem po kim może po jakimś włochatym pradziadku ? ;)

Gość mini ratka
KIECHA dzieki:) obiecałam sobie ze w tym roku na pewno zaczne go usuwac. to serio krępujące, bo nawet moj facet czasem glupio cos powie..tylko musze sie w koncu odwazyc:)

Tu nie chodzi o włosy same w sobie, ale o przyczyny występowania tego owłosienia. Nie leczy się samego owłosionia, a raczej przyczyny. Na przykład obniża poziom męskich hormonów. Ale w przypadku PCOS owłosienie to akurat najmniejszy problem.

Gość mini ratka
kiecha, a oprócz wąskika i tych pojedynczych włoskow na brodzie, zauwazylas gdzies jescze nadmierne owlosienie?

Gość mini ratka
bo ja wlasnie jak gadalam o tym swojemu ginekologowi to kazal mi zrobic badania na poziom wolnego testosteronu i prolaktyne ( wszystko w normie). oprocz wąsika, mam pojedyncze wloski wokól sutków, ale doslownie kilka i ponizej pępka. ale skoro wyniki hormonów byly w normie to nie bylam u endikrynologa (a moze powinnam?) a czy ktos wie jakie jescze hormony powinno sie badac jesli ktos ma nadmierne owłosienie?

Są, ale ja nie pamiętam jak się nazywają. A co ginekolog powiedział na nieregularne i rzadkie miesiączki? Powinien połączyć ze sobą te dwa fakty. Jeśli chodzi akurat o PCOS to chyba jednym z najważniejszych badań jest ginekologiczne USG.

MINI RATKA nie ma za co ;) ja też sie bałam usuwać wąsiku . mama też mnie nastawiała żebym go nie ruszałą bo sam z czasem zniknie ale ja jakoś nie wierzyłam i chyba słusznie bo nie wydaje mi sie zeby z czasem wąsik sam z siebie zniknął. wsiąknie niby ? ;) ja włąśnie zawsze zakrywałam usta dłonią bo sie wstydziłąm zawsze zwłaszcza przy kolegach. oprócz wąsika i baczków mam jeszcze owłosienie w okolicach bikini , pod pępkiem ale nie wiele , miałam także bardzo owłosione ręce i gole je i jestem zadowolona . a u Ciebie gdzie jeszcze występuje ?

MINI RATKA przepraszam . zadałam pytanie na które4 już wcześniej odpowiedziałaś. ja też zauważyłam pojedyńcze włoski wokół sutków . czy to normalne ?

Gość mini ratka
wsiąkanie wąsika:D dobre:D u mnie ten wąsik jet bardzo widoczny, to nie kilka ciemnych włosków po bokach ust (jak u siostry), tylko pełny i ciemny wąsik. no ale juz sobie postanowilam ze MUSZE go usunać i to zrobie! a tak poza tym to mam jednego włoska na brodzie, który sukcesywnie odrasta w tym samym miejscu, pare wokół sutków, ponizej pępka,nogi i rece owłosione według mnie średnio, ale akurat tam mi to nie przeszkadza, bo to takie normalne golic nogi;) nastepnym razem jak pojde do gina to poprosze go o skierowanie jeszcze raz na badania hormonalne, bo na pewno bede miec nieregulane miesiaczki i kto wie, moze to bedzie powiazane ze soba

Gość mini ratka
normalne chyba nie jest:D ale ciesze się ze nie jestem owłaosiona na klatce piersiowej czy plecach.. przeczytalam tez jakis artukul o nadmiernym owlosieniem, i suma sumarum wniosek byl taki ze nalezy odróznic histuryzm jako chorobe od nadmiernej ilosci wlosow (miejscowych) które nadaja sie do zabiegów kosmetycznych. no ale i tak podstawa sa jakies tam badania. dlatego najlepeij bedzie jak sie udamy do specjalisty po prostu:)

"dlatego najlepeij bedzie jak sie udamy do specjalisty po prostu" Czytam Was i czytam i próbuję to właśnie Wam wytłumaczyć i cieszę się, że w końcu chociaż jedna z Was to zrozumiała :)

ja ma dwa ciemne włoski na brodzie i niesamowicie mnie drażnią . ale zeby je zobaczyć musze sie przyjrzeć. ostatnio kupiłąm sobie fajne plastry z woskiem.hmmm ostatnio ! mam je już trzeci raz i jak dla mnie są fajne ;) całe szczęscie też nie mam obrośnietej klaty czy też pleców. ;D co to moich nóg to tak jak Ty nie mam z tym problemu bo to norma a każdy niezależnie od hormonów ma tam włoski. specjalista napewno tu pomoże ;). a czytałam też dużo o zabiegach laserem i stwierdziłam że to fajna sprawa. wiem że Brodzik miala kiedys podobno wąski i usunęła laserem i juz nie ma. tylko to jest kosztowny zabieg z tego co słyszałam. ?

Gość Oto licytacja ....
Hihi Udamy się do specjalisty ...za pół roku wizyta na bank ! :D